El “dumping” fiscal o com Madrid trenca Espanya

dumping-fiscal

Dumping fiscal, eixe anglicisme que llegim i escoltem en els mitjans de comunicació, però que no sabem ben bé què és, com funciona i com ens afecta als valencians. Si l’haguérem de resumir en una frase, aquesta seria: competència deslleial que fa la Comunitat de Madrid cap a la resta de comunitats autònomes.

El dumping fiscal es refereix a tots aquells beneficis fiscals que ofereix una comunitat autònoma mitjançant deduccions i bonificacions per abaixar els impostos. Aquesta situació fa que determinades persones o empreses s’instal·len en un lloc o en altre depenent del tipus impositiu.

Les comunitats autònomes poden regular la taxa percentual que s’aplica a una sèrie d’impostos. Per exemple, a l’impost sobre el patrimoni, bonificat al 100 % en Madrid, i al de successions i donacions, al 99 %.

Aquesta reducció d’impostos funciona com una espiral. Si una comunitat autònoma els abaixa, les altres se sentiran pressionades a fer-ho per evitar que la gent i les empreses es traslladen a altres llocs a la recerca d’avantatges fiscals. Però l’únic territori que es beneficia d’aquesta situació és la Comunitat de Madrid perquè l’escassa pressió fiscal atreu les empreses i, al seu torn, generen més ingressos a la regió.

Aquesta comunitat autònoma aprofita la seua posició com a capital per reduir-los. Però aquests impostos afecten les grans fortunes. Per tant, més que beneficiar a tots els madrilenys, són regals fiscals per a la gent més rica.

Alguns territoris com el valencià no poden permetre’s rebaixes fiscals. La Comunitat de Madrid està millor finançada que la valenciana i, a més, compta amb els avantatges econòmics que li suposa ser la capital. Així que es generen dos tipus de desequilibri: la quantitat de diners que destina el Govern central a cada comunitat i la diferència en el tipus impositiu que fa que es paguen més o menys impostos segons el lloc de residència. Un entorn en el qual els valencians no eixim ben parats.

En aquest escenari de competència deslleial, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat en més d’una ocasió harmonitzar els impostos comuns en totes les comunitats autònomes perquè no es generen “paradisos fiscals com en el que s’ha convertit Madrid”.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €