L’estrany cas dels anarquistes italians, per Toni Mejías

anarquistes italians

En l’Estat espanyol existeix un ésser mitològic que apareix de tant en tant. Fa anys ho feia a Madrid, però, últimament, es deixa veure més per Barcelona. Sol fer la seua aparició quan existeix un caos inexplicable. O, millor dit, quan no es vol explicar qui provoca aqueix caos o per què. Aquestes criatures fantàstiques són els anarquistes italians. Encara que la policia i la premsa parla d’elles i assegura haver-les vist, no hi ha fotografies ni hi ha hagut detencions. Però aquests individus paranormals es descobreixen de tant en tant a la calor d’un contenidor cremant. Sempre segons la versió oficial.

Fa anys van aparèixer a Madrid. Primer (segons fonts policies, clar) per a adoctrinar amb l’objectiu de soscavar el sistema. Més tard, van ser els que van provocar els disturbis després de les multitudinàries ‘Marxes per la Dignitat’. A més, malgrat la seua sang mediterrània, són bastant puntuals amb l’hora i saben triar l’obertura de les telenotícies per a començar la seua acció. Els agrada ser el centre d’atenció i van aconseguir que els mitjans de comunicació parlaren d’ells i no del més d’un milió de persones que es van ajuntar aqueix dia a Madrid. Tampoc de les causes de la mobilització. Aquests éssers mitològics saben quan entrar en escena.

Anys més tard van decidir anar-se’n a Barcelona. Madrid estava més avorrida i la ciutat comtal semblava el lloc idoni on fer les seues futures aparicions. El Procés els brindava un ambient als carrers perquè no passaren desapercebuts. Perquè tornaren a sorgir en els moments precisos. Sembla que han trobat més estabilitat en la capital catalana i, després d’acomodar-se, fins i tot conviden a altres criatures com els anarquistes grecs. Després d’anys d’aparicions han decidit que el seu protagonisme pot ser compartit.

Semblava que, amb la pandèmia, aquestes visions paranormals havien anat a menys, fins al passat cap de setmana. Les protestes contres les restriccions de la pandèmia i els saquejos a botigues, van provocar que tornaren a primera plana. És igual que les imatges i les consignes que cridaven els manifestants mostraren que són nazis. És igual que Democràcia Nacional, partit d’extrema dreta, estiguera entre els convocants. No importa que VOX animara des de les xarxes socials a sumar-se. Els Anarquistes Italians van tornar per a confondre a la policia i a la premsa. Perquè aquests puguen parlar de “grups diversos de tota ideologia”.

Els Anarquistes Italians sempre tornen. Encara que ara hi haja tancaments perimetrals i la mobilitat s’haja reduït, ells arriben per vies paranormals. A més, qui pot resistir-se a un polo de Lacoste o a una bona bici del Decathlon. Després d’anys apareixent en ambients més perillosos, és moment d’aconseguir una mica de premi. Llàstima que aquesta vegada haja de compartir el seu protagonisme amb els ‘menas’, els nous culpables de tot. Així que la pròxima vegada que tingues un problema en classe, ja pots canviar l’excusa: els anarquistes italians es van menjar els teus deures. O els ‘menas’. L’extrema dreta, en canvi, mai han fet gens dolent. Fes cas als mitjans o a la policia, ells mai et mentirien.

Muntatge de portada amb fotos de: @yanalyam i @jannoon028

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €