Pep Gimeno “Botifarra”, el rei dels ‘featuring’

Pep Gimeno Botifarra

Corria l’any 2003 i un grup amb un nom estrany i estrafolari, com eren els noms dels grups de rock quan estos es decidien a les pallisses entre canuts, explotava en el xicotet planeta de la música valenciana, La Gossa Sorda. Allò sonava extremadament casolà, maqueter, però contenia una bomba, un himne, “Batiste Ceba“. En aquella cançó, tota una declaració de principis, als inicis un home cantava un cant de batre que donava pas a un ska amb dolçaina endimoniat. Aleshores per a la majoria d’oients aquella veu tradicional de l’inici ens passava per alt. No vam posar-li un nom a aquella veu. Desconeixia completament el que ens depararia el futur i que aquell home es deia Pep Gimeno de malnom “Botifarra” i era de Xàtiva.

No va ser fins uns pocs anys més tard que esclatà tot. El 2007 Obrint Pas van enregistrar el Benvinguts al paradís, amb dos cançons on intervenia Pep Gimeno “Botifarra”, “Camins” i la “Malaguenya de Barxeta“. Aquestes cançons que li van valdre un èxit immens i que encara ara escoltem quan volem posar-nos de bon humor, sense oblidar que alguns voldrien fer de la Malaguenya el nostre himne. Però cal dir que en eixe moment, al 2007, “Botifarra” ja acumula unes quantes col·laboracions més: Feliu Ventura, Néstor Mont, els Sitja o amb Verdcel. Sempre en eixe rol que pràcticament mai ha abandonat, vosaltres toqueu i canteu a la vostra manera, que jo quan entre a cantar ho faré amb segles d’herència de tradició oral en les meues cordes vocals.

Pep Gimeno “Botifarra” ja era el rei del featuring aleshores i des d’aquell èxit immens mai ha parat de col·laborar – si es vol gastar el terme valencià – en cançons d’altra gent. Després ha vingut Mox, que el provaren en mode Morente i Lagartija Nick, els Ovidi Twins, La Trocamba Matanusca, Pepet i Marieta o Roba Estesa per citar-ne només alguns, més projectes a mitges amb el pianista Pau Chafer jugant a fer de Diego el Cigala, amb el seu amic Ahmed Touzani, amb els Quicos o amb els Spanish Brass. Més el remix que Orxata van fer de la “Dansa del Vetlatori” en el seu darrer disc i un remix de la Malaguenya que Obrint Pas posaven a finals dels concerts i que ha desaparegut completament de la xarxa.

La darrera malifeta de “Botifarra”, la que ha originat este article, és la versió acústica de “Las nanas de Jara” amb els saforins de Ciudad Jara. Tres peculiaritats en esta cançó: primera, canta en castellà, però amb eixe castellà tan autèntic que té ell, un castellà que quasi fa l’harmonia vocàlica. Dos, canta un text no popular sinó escrit per Pablo Sánchez de Ciudad Jara. I tres, reemplaça en eixa col·laboració una altra reina del featuring, una rondallera i jotera en els seus orígens musicals, la manxega Rozalén.

Vist des de fora i des de lluny, un té la percepció que la bonhomia enorme de “Botifarra” fa que no diga mai que no a qualsevol col·laboració o projecte, sempre disposat a clavar un cant de batre enmig. Quan un artista consagrat autoritza un featuring a un artista que comença es sol percebre com un padrinatge, i “Botifarra” seria per tant el gran padrí d’uns quants grups i músics de la nostra escena. No hi ha persona que ens imaginem millor que el de Xàtiva portant una rosca de Pasqua i cantant la Tarara. Estes coses de demanar una col·laboració ens les podem imaginar amb manifassers i representants de les discogràfiques pel mig, però no casa massa amb el personatge de Pep. Tampoc amb intercanvis de missatges per les xarxes socials. Serà més bé cridant directe a casa de “Botifarra”: pare, que demanen per tu!

Doncs això, que per moltes col·laboracions més explorant cada volta més nous horitzons. Potser a la llista faltaria un rap amb un sampler de Pep. Ho apuntem a la llista dels reixos.

Pep Gimeno “Botifarra” i Miquel Pérez presenten “Arrels”

Però les col·laboracions de Pep no paren, de fet amb el guitarrista Miquel Pérez presenta aquest diumenge 13 de desembre a l’Auditori de Teulada-MorairaArrels“. Es tracta d’una gira intimista que el portarà per teatres i ateneus d’arreu dels Països Catalans amb col·laboracions que anirà desvetllant poc a poc. El que si podem avançar segur és que aquestes col·laboracions tindran un especial protagonisme les dones. A La Marina Alta, per exemple, ja està confirmada la presència de Bárbara, cantant de la banda del Camp de Túria Mafalda. Encara queden entrades que es poden reservar en aquesta direcció.

 

Foto de portada: Ximo Bueno

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €