Així és el nou Teatre El Musical del Cabanyal

El Teatre El Musical ha presentat la nova programació, la primera temporada desenvolupada íntegrament per Juanma Artigot com a nou coordinador artístic de l’espai ubicat al Cabanyal-Canyamelar que declara: “Prioritzarem que el TEM siga un espai que funcione com a punt de trobada, d’investigació i d’exhibició de les arts escèniques”, ha destacat el màxim responsable del teatre durant la seua intervenció. Hem desenvolupat una programació diversa, configurada atenent a les circumstàncies i necessitats actuals, que centrarà l’atenció en la contemporaneïtat, la creació i l’exhibició del talent local i nacional, l’acompanyament de les creadores i creadors valencians i el compromís tant amb els festivals com amb les iniciatives socials i formatives orientades a la integració, la inclusió i la igualtat”.

La nova temporada del TEM començarà a caminar el segon cap de setmana de febrer amb l’espectacle de Otradanza Rito (dies 12 i 13) i la presentació del disc Muerto de amor (dia 14), amb el qual la cantant Elma Sambeat rendeix tribut a l’obra de García Lorca. La dansa contemporània tornarà el dia 19 amb La desnudez, de Daniel Abreu, i dos dies després la companyia L’Horta Teatre presentarà Horta, un muntatge per a tota la família que posa en valor les tradicions valencianes i converteix l’escenari en un immens hort. Finalment, el 28 de febrer arribarà Ingovernables, teatre polític sobre el dret a l’habitatge i la destrucció del territori a càrrec de la formació Atirohecho.

El mes de març arrancarà amb la posada en escena de Hamila (dies 5, 6 i 7), una obra de La República del Lápiz sorgida del pla de residències Graners de Creació, que un any més servirà per impulsar diferents projectes multidisciplinaris de creació local. Una setmana més tard, el cantautor nord-americà Josh Rouse repassarà en directe els temes del seu aclamat disc Subtítulo (dia 12), just abans que la dramaturga castellonenca Begoña Tena presente Lo callado (dies 13 i 14), un impecable text sobre tres dones els secrets de les quals es revelen durant una nit d’eclipsi. Els dies 27 i 28, el teatre serà de nou el protagonista amb l’últim muntatge de Bramant Teatre, 1 Km2, sis peces breus integrades per dotze personatges amb unes històries que resultaran molt properes als espectadors.

També al març (dia 21, Dia Internacional de la Poesia) donarà començament Rimbomba – poesia viva de València, un cicle poètic que portarà periòdicament al TEM a diferents intèrprets locals i nacionals que desenvolupen la seua poesía escènica des de la paraula dita o cantada, i amb una segona sessió que tindrà lloc el 23 d’abril, coincidint amb el Dia Internacional del Llibre. Poc abans, El Patio Teatro representarà en Conservando memoria (18 d’abril) un emotiu homenatge als éssers volguts absents a través del teatre d’objectes, i tot un referent del flamenc com Israel Galván brindarà la seua particular interpretació d’El amor brujo (16 d’abril), com a part del festival Dansa València. No serà este l’únic certamen artístic que passarà estos mesos per l’espai del Cabanyal-Canyamelar, on tampoc faltaran Cabanyal Íntim (6 de maig), 10 Sentidos (14 i 15 de maig) o la cita dedicada a l’experimentació sonora ESCUCHA! València (30 de maig). Esdeveniments que reforcen, una vegada més, el compromís d’El Musical amb els festivals de la ciutat.

Maig serà el mes per excel·lència de teatre de text al TEM. Per començar, els dies 1 i 2, la companyia La Zaranda estrenarà a la nostra ciutat el seu últim treball, La batalla de los ausentes, una al·legoria molt personal de l’actualitat a través d’un grup de vells companys de tropa que somien amb una última gesta. El 21 i el 22, The Mountain portarà fins a la sala una dissertació de les fake news signada pel col·lectiu Agrupación Sr. Serrano, en què conviuen les expedicions a l’Everest, La Guerra dels Mons d’Orson Welles i la figura enigmàtica de Vladimir Putin. I el 28 i 29, el prestigiós dramaturg Pablo Remón retratarà a la societat espanyola de províncies a Doña Rosita, anotada, de nou amb l’obra de García Lorca com a rerefons. No seran les úniques propostes d’un maig especialment intens, la programació del qual completaran el flamenc amb baix elèctric i percussió de Rosario La Tremendita (dia 7) i la ciència-ficció infantil d’El cuento de Persépolis (Dia 23), a càrrec de La Coja Dansa.

Finalment, el colofó ​​a la temporada arribarà al juny de la mà d’una novetat i dues propostes vinculades tradicionalment a l’oferta d’El Musical. Estes seran, respectivament, l’enfrontament creatiu-pugilístic del Torneig de Dramatúrgia (dies 8, 10, 15, 17 i 19), l’imprescindible Festival de Titelles del Cabanyal (dies 11, 12 i 13) i la trobada d’arts escèniques valencianes esFERa (dia 18).

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €