Els reality shows haurien de desaparéixer

Els realities són un dels formats televisius més consumits a Espanya. L’últim èxit a xarxes i a l’audiència ha estat La Isla de las Tentaciones, amb el seu públic més fidel entre els 13 i els 24 anys. Llig la representació d’un debat a Instagram entre dos joves sobre el format: estigmatització justificada? Morbo o entreteniment? Funcionaria una Isla amb relacions sanes? Fa falta una Isla en valencià?

S’obre el teló… ai, la pantalla. Nit de dijous. Lucas (@LUKILUK) decideix compartir a les seues històries un vídeo en què l’actor Javier Gutiérrez afirma: “Els reality shows haurien de desaparéixer”. Sofia (@SOFIA_), amb ganes de farra i la Isla de las Tentaciones de fons, li contesta a la història. El coneix d’amics d’amics i no s’han vist mai en persona.

@SOFIA_: Difícil això, eh!

@LUKILUK: Ja, però és telefem, gent que crida i s’insulta, haha

@SOFIA_: Home però no tots els realities són iguals! Jo estic veient ara la Isla de las Tentaciones i és interessant perquè mostren com un espill el que passa a la vida real en les relacions de parella. Gelosia, inseguretats, rancors, ja saps!

@LUKILUK: De veres ho estàs veient? Et pensava més intel·ligent que això… Ho respecte, però LOL

@SOFIA_: És que m’agrada veure com evoluciona cadascú!

Mira, hi ha un politòleg que parla d’elitisme i que fins i tot dir “telefem” és com menysprear la majoria de la població espanyola, perquè ho veu molta gent

@LUKILUK: Però és que en Espanya hi ha molta incultura. Programes així encara tracten la dona com un objecte…

@SOFIA_: Espera, busque l’article perquè el tio ho explicava molt bé i damunt contava que ho veia per a desconnectar i que també tenen valors progres

https://www.eldiario.es/opinion/tribuna-abierta/leccion-politica-merlosgate_129_5946792.html

(@LUKILUK entra a l’enllaç i llegeix el títol de l’article, però no continua. Torna al xat amb @SOF.IA; té ganes de parlar amb ella.)

@LUKILUK: També parle sense saber perquè no veig la tele, la veritat, haha

@SOFIA_: És que alguns realities enganxen moltíssim, és com si foren capítols d’una sèrie

@LUKILUK: Ja, però no és ficció, o siga són persones, saps?

@SOFIA_: Sí, sí, clar! Però té molt de mèrit com ho conten! En Gent de Merda vaig escoltar que hi treballa gent de Comunicació Audiovisual amb visió de cine i narratives més modernes, saps?

(Passa una estona i @LUKILUK no ha contestat. No ho ha llegit. @SOFIA_, que està a una pausa de publicitat del reality, s’envalentona.)

@SOFIA_: Hi ha una parella a la Isla que intentà una relació oberta, no els va eixir bé, i ara intenten salvar la relació perquè hi ha carinyo… Em sembla tan real, això!

A veure, jo també pense que són una merda. Mai hi aniria! Exposar així la teua vida privada, tota l’apologia a les operacions estètiques que hi ha, el tracte a les dones… Però hi ha casos de dependència emocional, d’infidelitats, d’amor romàntic… que també passen a la vida real.

No hauríem de menysprear-los perquè tenen molta influència. Ho veu moltíssima gent jove, crec que de 13 a 24, els qui més. I la cosa és: si és un format tan atractiu i amb tanta audiència, no seria millor utilitzar el mateix format però amb referents més sans?

(@SOFIA_ continuava escrivint. De qui és la culpa del seu èxit? De les cadenes que ho emeten o de l’audiència que els veu? Qui va abans l’ou o la gallina? Però ha vist al xat que @LUKILUK ha començat a escriure i ha decidit esperar perquè parle ell. Al cap d’una bona estona finalment ell prem “Enviar”.)

@LUKILUK: No sé… No em sembla bé tampoc donar audiència a eixos programes, què vols que et diga… Damunt ha tingut algun cas de denúncies per agressions sexuals i tal a concursants. En esta edició també, no? Què vols que et diga… Jo ho veig ranci… Però tens raó que els veu molta gent i és impossible que desapareguen. Tampoc no veig viable això que dius d’un reality menys tòxic perquè si ningú no discuteix, no crida, ni pateix, ni té sexe, ningú ho veuria, no funcionaria.

@SOFIA_: No? Jo crec que sí! També m’agradaria un reality així en valencià. No creus? Amb els mems, les expressions, els concursants… Seria brutal tindre-ho en valencià!

@LUKILUK: Clar, en valencià és que falten molts formats… Però jo no el veuria tampoc, no et cregues! Haha, ja t’he dit que no veig la tele. Preferisc veure alguna pel·lícula bona, ja saps

@SOFIA_: No era Fuster qui deia que necessitem aquest tipus de premsa rosa en la nostra llengua també?

@LUKILUK: Ho deia?

@SOFIA_: De tota manera, no és incompatible veure pel·lícules i realities. No entenc l’estigmatització d’estos programes, sincerament. Entretenen, acompanyen molta gent que potser ha arribat a casa de tindre un treball precari o de merda i que només necessita desconnectar, no calfar-se el cap amb una peli. Tens raó que els valors són tòxics però no escridassen també als debats polítics? Els telediaris no parlen també de crims, safareig i animalets perquè ven més? I si te’n vas de la tele… No hi ha pel·lícules de Netflix o youtubers amb valors de merda, masclistes, racistes, lgtbifòbics…?

@LUKILUK: Però a la tele no pots triar. T’empasses el que vol Mediaset o qui siga. Clar que hi ha continguts de merda a Internet o Netflix, com en tots els llocs, però també has de saber triar

@SOFIA_: De veritat creus que sabem triar millor que la programació que hi ha a la televisió?

(Baixa el teló… Uei, s’apaga la pantalla! @SOFIA_ i @LUKILUK continuaran parlant arran d’aquest debat tan apassionat. Parlaran de coses més trivials. Ell li recomanarà pel·lícules i ella dirà que les apunta però després no veurà cap. @LUKILUK acabarà finalment proposant quedar a fer-se una cervesa i @SOFIA_ trigarà una estona a dir que sí, però finalment ho farà.)

 

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €