Cinc llegendes que no sabies de València

Hi ha moltes coses de València que de segur no saps, però Tresdeu i el llibre de Vicent Baydal ‘Matèria de València’ te les apropen perquè sigues coneixedor d’algunes de les històries, mites i llegendes que s’amaguen a la capital del País Valencià. 

 

Dins del cavall de Jaume I

Conta la llegenda que l’estàtua de Jaume I que se situa al Parterre amaga dins de l’estructura d’11 tones i mitja un tresor. Segons diuen, l’obra dels escultors Agapito  i Venancio Vallmitjana conté el cavall que pertanyeria a un transportista de Marxalenes anomenat Rafael Martí. L’home estava tan pagat de què fos el seu cavall el que anara a portar al llom a Jaume I que solia passar pel taller on feien l’escultura sempre que podia. Abans de fondre el bronze, va llançar la seua gorra característica endins perquè fos tan eterna com l’escultura. El que no se sabia és que la va llançar amb tots els seus estalvis. 

 

Per què un rat penat representa als valencians?

Aquesta pregunta es troba el llibre de Vicent Baydal. Com bé sabràs, el rat penat està present en quasi tots els escuts del País Valencià. Però, per què ens representa aquest mamífer volador singular? 

Doncs bé, encara que hi ha un fum de llegendes, totes tenen relació amb Jaume I. Es diu que mentre el monarca acampava al voltant del riu Túria, un rat penat es va posar sobre el màstil i aquest va ordenar a matar-lo perquè pensava que era un animal que donava mala sort. Però, aquest va ser l’animal que els va alertar mentre dormien de què els anaven a envair, i després de la conquista de la ciutat de València, el rei va ordenar que el posaren en l’escut de la ciutat.

 

El Tribunal de les Aigües

Aquest és un dels capítols que apareixen al llibre de Vicent Baydal, “El Tribunal de les Aigües, la justícia ancestral dels homes bons”. Aquest Tribunal és el més antic d’Europa i tracta els temes de l’aigua de València, ja que data de l’època d’al-Àndalus. En aquest, huit membres seuen a parlar braç a braç sobre les problemàtiques davant de centenars de persones.

 

El caiman del Patriarca

Es diu que a les vores del riu Túria hi havia un caiman que espantava a tot aquell que s’apropava a la riba. Aquest caiman es va convertir en drac, i Blasco Ibáñez ho va convertir en la llegenda “El drac del Patriarca”. Hui en dia, a l’església del Patriarca hi pots trobar un caiman dissecat per a recordar aquell vell veí de València.  

 

El braç incorrupte de Sant Vicent

Sant Vicent Màrtir, patró de la ciutat de València, va ser un religiós el qual va ser torturat per l’emperador Dioclecià perquè renunciara a la seua fe. Com aquest es va negar, va ser traslladat a un calabós on es diu que un cor d’àngels li va emplenar el terra de flors. El Sant va morir per culpa de les ferides i va ser llançat al mar, i es diu que el seu braç va viatjar des de Pàdua a València. L’italià Pietro Zamperi va conservar aquesta relíquia i l’any 1970 la va donar a la diòcesi de València.

Imatge via Rutas Jaume I

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €