’75 días’ s’estrena al Festival de Cine d’Alacant

La Secció Oficial del Festival de Cinema d’Alacant comptarà en aquesta 18a edició amb dues pel·lícules més que en els anteriors lliuraments, huit llargmetratges que competiran per alçar-se amb la Tessel·la d’Or. Les huit pel·lícules i els curtmetratges participants es podran veure durant la setmana del Festival, del 29 de maig al 5 de juny. La Secció Oficial s’inaugurarà enguany amb la pel·lícula ‘75 días’ de Marc Romero, basada en el triple crim d’Alcàsser que va commocionar la societat espanyola en els anys 90.

Les projeccions començaran el dilluns 31 de maig amb ‘75 días’, obra de Marc Romero amb guió del propi director. Està protagonitzada per Ana Fernández, Antonia Sant Joan, Eulàlia Ramon, Javier Albalá, Macarena Gómez, Yohana Cobo, Paloma Paso Jardiel, Alfredo Carbajo, Carlos Reyes, Jonás Torres i Ion Manresa. ‘75 días’ ens porta a aquell divendres 13 de novembre de 1992 quan tres xiquetes de 14 anys van desaparéixer misteriosament mentre es dirigien a la discoteca d’un poble pròxim. 75 dies després es van trobar els seus cossos en avançat estat de descomposició, semienterrades entre la mala herba. Comença el cas Alcàsser.

Post mortem’ és el segon llarg a concurs, que es projectarà l’1 de juny. Producció hispana-francesa, obra de Patrick Chiuzzi, que va ser rodada a Alacant. La pel·lícula ens trasllada a un futur pròxim en el qual Samuel és un fotògraf que segueix a personatges i els fotografia a la manera d’un detectiu privat. Un dia, fotografia el rostre d’un home que ha sigut assassinat. La foto està exposada en El Espejo de Rosa, una de les últimes galeries de la ciutat. Samuel, sospitós d’homicidi, està arrestat. El seu repartiment compta amb Rodrigo Garcia, Olza Mireia, Chambó Añó, Sarah Hennecar i Elena Jimenez.

El 2 de juny serà el torn de dos de les pel·lícules. La primera a projectar-se serà ‘Absolución’, llargmetratge alacantí dirigit per Miguel Uliarte i protagonitzat per Noe Esclapez, Lidia Minguez, Alberto Sirvent, Mayma Vera, Silvia Sanchez, Sergio Romero, Yasmina Algarra. Després de la caiguda d’uns misteriosos meteorits, un virus mortal s’està propagant pel planeta afectant sobretot la costa, per la qual cosa l’única manera de romandre fora de perill és a les muntanyes. Erik Wilman, és un científic que, després de la mort de la seua germana, decideix investigar el que està ocorrent i esbrinar la relació que tenen els meteorits amb unes enigmàtiques esferes en la propagació de la pandèmia.

Aqueixa mateixa vesprada es podrà veure ‘Lucas’, dirigida per Alex Montoya, amb guió del propi director i Sergio Barrejón. El film està protagonitzat per Jorge Cabrera i Jorge Motos i tracta sobre Lucas qui acaba de perdre al seu pare i tot al seu voltant comença a enfonsar-se. Un dia li aborda Álvaro que li ofereix diners a canvi d’innocents fotos seues. Álvaro les vol usar per a crear perfils falsos en xarxes socials i parlar (“només parlar”, insisteix) amb xiques joves. Desesperat per la seua situació, Lucas accepta.

La síndrome inversa d’Ebenezer Scrooge’ del director Sergio Sanus, serà la primera de les pel·lícules que podran visionar-se el 3 de juny. Amb guió del propi director i Paco Enlaluna, compte en el seu repartiment amb Jaime Pujol, Victoria Salvador, Pepa Juan, Mireia Pérez, Pau Gregori, Paco Enlaluna i Rafa Calatayud. La seua història està protagonitzada per Isaac, per a qui la mort no ho ha canviat res. Continua sent el mateix liante que era en vida. Les lleis del cel, no obstant això, són més estrictes que les de la terra, i Isaac és condemnat a tornar al món dels vius com un fantasma. L’única manera de tornar al paradís és aconseguir que algú faça algun tipus de sacrifici per ell. Recórrer als seus sers estimats és, aparentment, la manera d’assegurar la seua tornada al més enllà. Per desgràcia ningú sembla estar disposat a realitzar el mínim sacrifici per un mort que ja no aporta res a la família. Aquest llargmetratge compta amb la col·laboració d’À Punt.

La sisena de les pel·lícules a concurs és ‘Coses que fer abans de morir’, òpera prima de Cristina Fernández Pintado i Miguel Llorens, amb guió de la pròpia directora i la col·laboració d’À Punt. Aquest llargmetratge, protagonitzat per Sergio Caballero, Oriol Tarrasón, Cristina Fernández, Vanessa Cano, Ángel Fígols, Manuel Maestro i Mireia Pérez, narra la història d’un grup d’amics, que després de la mort de Sam es reuneixen per a complir una promesa durant un cap de setmana en el qual afloraran sentiments, passions i secrets i descobriran que res és el que sembla.

El divendres 4 de juny serà l’últim dia en què es projectaran llargmetratges a concurs. Començarà la jornada ‘Un tiempo precioso’ de Miguel Molina, qui també ha escrit el guió al costat de José Luis de Dames. Miguel un actor en declivi de la seua carrera, té davant sí l’últim viatge de la seua vida. Li han diagnosticat la malaltia de l’Alzheimer i un tumor cerebral. Un amic imaginari, li acompanyarà en aquest viatge, provocant situacions que van des de la tendresa i el riure fins al drama. El seu repartiment compta amb Miguel Molina, Saturnino Garcia, Sandra Blakstad i Carlos Pulido.

L’última pel·lícula a concurs és ‘La mancha negrad’Enrique García que s’ambienta en Aljarria, un xicotet poble del sud d’Espanya en 1971. La història comença amb la mort de Donya Matilde Cisneros, que reuneix durant els dos dies que durarà la seua vetla a les seues tres filles Modesta, Manuela i la desequilibrada Mercedes, i al seu fill major Eugenio. El seu fill ve acompanyat de la seua esposa Emília que, necessitat de cobrar la seua part de l’herència, es veu obligat a tornar al poble del qual va haver d’eixir fugint 15 anys abans. El retorn d’Eugenio desperta també entre els veïns un adormit esperit de retrets i venjança. Durant la nit de la vetla els secrets més foscos de la família Cisneros eixiran a relluir davant el cos present de la seua mare. Tot l’odi, el rancor i la frustració del passat tornaran la nit prèvia a enterrar a la difunta Donya Matilde.

Els huit llargmetratges competiran pels premis del palmarés: Tessel·la d’Or a la millor pel·lícula (dotat amb 3.000 euros); Tessel·la de Plata al millor director, Tessel·la de Plata a la millor actriu; Tessel·la de Plata al millor actor; Tessel·la de Plata al millor guió, Premi del Jurat de la Crítica ‘Sergio Balseyro’ a la Millor Pel·lícula i Premi del Público.

En el Festival Internacional de Cinema d’Alacant també hi ha seleccionats 66 curtmetratges que participaran en l’edició, 14 més que en 2020. Procedeixen de 22 països diferents i han sigut triats entre més de 2.000 propostes. Aquests 66 curts competiran per alçar-se amb algun dels diferents premis que el certamen entrega en aquesta secció i que ascendeixen a 3.500 euros.

Els 22 països participants són: España, Estados Unidos, Reino Unido, Alemania, Italia, Francia, Portugal, Países Bajos, Grecia, Colombia, Argentina, Perú, Venezuela, Uruguay, México, Irán, Rusia, Turquía, Kosovo, Chipre, Albania i Siria.

Els treballs es reparteixen entre les següents categories: l’organització ha seleccionat per a la secció de curtmetratges nacionals de ficció 18 treballs; en la secció de curtmetratges d’animació participaran 12 treballs; dins de la secció de curtmetratges de ficció internacional s’han seleccionat 12 treballs d’11 països diferents; en l’apartat de curtmetratges de ficció del Mediterrani en col·laboració de Casa Mediterráneo, participaran 12 treballs de 10 països i la secció de curtmetratges Internacionals LGTBI comptarà amb 12 treballs de quatre països.

Els visuals es projectaran en les diferents seus oficials del Festival de Cinema d’Alacant com els Cinemes Kinépolis, Casa Mediterráneo, el Teatre Principal i el Teatre Arniches dins de la programació del 29 de maig al 5 de juny 2021. Els llargmetratges tenen un preu de 5 € i els curtmetratges de 3€, encara que alguns han posat l’entrada gratuïta amb aforament limitat.

À Punt, com a mitjà oficial del certamen, realitzarà un ampli desplegament informatiu i donarà cobertura a aquest consolidat certamen cinematogràfic en tots els seus canals (televisió, ràdio, web i xarxes socials). A més, retransmetrà en directe per streaming les gales d’inauguració i clausura, els dies 29 de maig i el 5 de juny a les 19 hores, des del seu web.

PROGRAMACION-18-FESTIVAL[13938]

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €