El viatge del Botifarra al poble d’Ovidi Montllor

Són les huit i quart de la vesprada a Alcoi, i fa molt de fred. Entra a l’escenari Amàlia Garrigós i comença l’acte (amb un poc de retràs). L’ex-presentadora de Ràdio Nou, de programes com ara “El Jardí de les Delícies” o “Alta Fidelitat” fa de mestra de cerimònies a la seua ciutat natal Alcoi i dóna pas a Pep Botifarra, que tocarà amb banda, la Unió Musical d’Alcoi dirigida pel xativí Gaspar Nadal.

Després del bon començament amb l’Amàlia i les poques paraules de Pep s’inicia el concert -com al disc- amb la Granaïna del Tio Palero. Aquesta cançó amb banda és única al combinar-la amb la marxa mora. Destaca més encara en directe, amb una banda entregadíssima de més de 60 musics . Una banda completa, amb cordes (contrabaix) que també incorporava -quan calia- dolçaina, que quadrava a la perfecció amb la rondalla a la que ens té acostumats el cantaor.
Anar a un concert del Botifarra, no és anar a sentir música tradicional únicament, amb el directe podem escoltar històries i dites de tradició oral que també s’encarrega de transmetre Pep. El van acompanyar, a més, balladors d’Alcoi i Onil que van amenitzar amb danses com la de Els Vetlatoris en que eixiren empolainats per l’ocasió. Destacable va ser les dites que anaren de Gener fins Desembre sense parar. Històries i més històries vam trobar els assistents com la de El casamiento de Maria La Xapa, veïna de Sueca.
Estàvem al Teatre Calderón on no hi cabia un alfil més. Un públic molt entregat que no va dubtar a fer vitols a Sant Antoni del Porquet que introduïen a Les Jotes de Quintos i de Ronda. Però la culminació va arribar quan al sonar els primers acords de la Malagenya de Barxeta, el públic eufòric va començar a aplaudir, aplaudiments que es feren notar més si cap quan es va sentir el final d’una de les estrofes ‘… del cor de la Costera, d’allà on renaixen les cendres del meu País Valencià‘.
Per concloure i anar a sopar -que deia el Pep Gimeno- cantà, per sorpresa, amb la complicitat de la Unió d’Alcoi, Homenatge a Teresa de l’alcoià de vacances Ovidi Montllor. Una versió especial que es va fondre amb l’ovació del públic que no conforme va treure a Pep ‘Gimeno’ el Botifarra de nou a l’escenari per acabar repetint la impressionant Granaïna del Tio Palero.
Un concert bonic, potent, i com assenyalava també amb el disc, obligat per a qualsevol amant de la nostra música i tradicions.

*Foto de portada del diari digital alcoià Pàgina 66.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €