Libertadores d’Òscar Navarro

La setmana anterior parlàvem de l’amic Juan Calatayud. Ell era el que iniciava la llarga llista de compositors, tant de música festera com de música per a banda, que volem presentar-vos. Hui mentre revisava els articles que tenim pen ment per publicar escoltava, com no, música. En concret estava escoltant la peça “Libertadores” d’Òscar Navarro, compositor jove de la localitat de Novelda. Vet aquí que m’he decitit per presentar-vos la peça.

Òscar Navarro destaca perquè és un compositor amb una projecció internacional molt àmplia, no sols amb música per a banda sinó per a música de bandes sonores. Qui no ha escoltat parlar de compositors com John Williams, Hans Zimmer o John Powell? Doncs, a casa nostra, en tenim un que composa “a la meca ” de la música per a bandes sonores. De fet, va ser guardonat amb el “Hollywood Music in Media Awards” a Los Àngeles (EUA) per la composició “Creation“. 

De segur que alguns heu escoltat l’autor, d’altres no. Nosaltres vos presentem l’obra més “coneguda”. almenys entre les bandes valencianes aquestos darrers anys. De fet, molts l’anomenàvem la “cançó de l’estiu”. Així doncs, vos posem el text que l’autor té a la seua pàgina explicant la peça. Recomanem que ho llegiu i després ho escolteu. Així, d’aquesta manera, podreu gaudir millor d’aquesta composició. 
Libertadores: Obra encarregada per la 39a edició del Certamen Internacional de Bandes de Música “Vila d’Altea” i “Pueblos de América” ​​serà l’eix central d’aquesta edició del certamen. “Libertadores”. És una peça dividida en dues parts, la primera inspirada en el riu Amazones i la segona una fanfàrria dedicada als líders independentistes o també anomenats “alliberadors” d’Amèrica del Sud, Simón Bolívar i José de San Martin.
La Primera Secció tracta d’introduir-nos en el cor del Rio Amazonas, amb els seus paisatges més característics, tribus indígenes, cants, etc. L’ús de la veu i percussió corporal, són una eina indispensable a l’hora de reproduir els cants indígenes, ajudant així a donar un toc de color a l’obra. La Segona Secció està dedicada plenament als Libertadores en forma de Marxa-Fanfàrria. De caràcter marcial i triomfal, el tema principal va passant per les diferents seccions de la banda fins a un esclat final on un grup de Tambors Militars eleven fins a dalt el tema dels “Libertadores”.
Tant el contingut musical com el contingut visual de l’obra són parts fonamentals a l’hora de transmetre al públic la idea de submergir-nos en el Cor de l’Amazones i formar part de la Marxa / Fanfàrria triomfal del final de Libertadores. Per a l’autor, és peça fonamental el qual el músic gaudi amb la música i el contingut sigui atractiu tant per a ell com per al públic. La seua ideologia de la música és la de seduir i captivar tant el músic com al públic a través de sensacions, al contrari d’intentar capturar-lo. Un públic seduït i captivat és un públic fidel que tornarà a provar aquest “nèctar / musica” que li has ofert. Un públic capturat per força, tard o d’hora deixarà d’interessar.
Libertadores té tots els ingredients per a disfrutar, per generar una explosió de sensacions que esclaten a qualsevol persona amb un mínim de sensibilitat, perquè el músic tinga al seu abast un ventall d’eines que facin que el públic “es crea” el que està escoltant. Aquesta va ser i és l’idea d’Oscar Navarro de Libertadores i en general de la música que li agrada fer. Aquest és el repte al qual cada dia intenta enfrontar quan comença a escriure les primeres notes musicals d’una obra per a banda, orquestra, grup de cambra, música per a cinema o qualsevol mitjà que li permeti expressar, i el mitjà per excel · lència és clar és la MÚSICA.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €