Parlem amb Voro Golfe sobre La Gira, el Concert de Falles i el Feslloch

A menys d’una setmana per al Concert de Falles –feu-se prompte amb l’entrada si no la teniu que l’any passat s’acbaren- organitzat per Escola Valenciana a Burjassot amb Txarango, Atupa i Orxata Sound System ens regalen per fer boca del que serà La Gira el disc de Música en valencià. Parlem amb Voro Golfe que n’és el coordinador. Si seguiu llegint ens desvetlla en exclusiva algunes coses dels concerts de les Trobades d’Escoles en Valencià i del Feslloch 2013.

1- La Gira començà a fer-se l’any 2006. Relativament fins l’any 2013, ha passat poc temps. De quina manera ha influït i quins són a hores d’ara els resultats de la La Gira (a grans trets)?

Després d’haver celebrat set edicions, entrem en la huitena convocatòria d’una programació de concerts que acumula uns resultats bastant bons. La Gira d’Escola Valenciana ha mobilitzat als més de 250 concerts que ha realitzat durant aquestos anys, més de 130.000 joves que han gaudit de la música en valencià i també s’han distribuït més de 110.000 exemplars dels set volums compilatoris anuals que ja hem editat. Les xifres són bones, perquè està més que demostrat que hi ha públic interessat per la música feta en la nostra llengua, amb estils molts diversos i amb una qualitat inqüestionable.
A més, hem aconseguit establir fites musicals amb les quals la gent ja compta perquè entra dins de la seua agenda personal, com són el Concert de Falles, el Fesfoc -concert de Fogueres a Alacant-, o el Feslloch, que marca l’inici dels festivals d’estiu als quals acudeix la gent jove. D’això estem contents, perquè l’esforç paga la pena i perquè, sobretot, el nostre interés principal és que els grups de música treballen a gust amb nosaltres i aconseguir conformar cartells de concerts interessants per atraure la gent.
Com sabeu, La Gira d’Escola Valenciana no és un projecte concebut de forma empresarial, sinó una activitat que serveix de plataforma per difondre la música feta al País Valencià en la nostra llengua, perquè continua havent una manca important de promoció dels grups. Caldria que hi haguera més ajuntaments que contractaren músics i cantants en valencià per a les festes dels pobles, caldria que les ràdios s’interessaren més per posar música en la nostra llengua, caldria convocar concursos, caldria ajudar per conformar un sector musical de producció i edició musical estable, etc, caldrien moltes coses. I caldrien, perquè l’estat de salut actual de la música en valencià en quan a diversitat, creativitat i quantitat és molt alta. En aquest cas, l’Ajuntament de Benlloch és un bon exemple de municipi compromés amb la promoció de la música en valencià, ja que des de de fa sis anys organitza, amb Escola Valenciana, un festival que ja és un referent musical en el nostre país.
2- Cohesionar tota l’oferta de música en valencià sembla una tasca molt díficil i més ara quan estan isquent grups joves. Quins són els criteris de la Gira a l’hora d’escollir quins grups estarán presents als diferents concerts que organitzeu?
Pel que fa al Feslloch, el festival de tres dies que se celebra cada any, el segon cap de setmana de juliol, i que enguany serà els dies 11, 12 i 13, comptarà amb grups consolidats com a caps de cartell. Per exemple, enguany Aspencat traurà nou disc i ja el tenim confirmat per a una de les nits del Feslloch. Orxata Sound System també repetirà perquè amb ells suposa que obrim i tanquem el cicle de La Gira 2013. Tenim també confirmats Obrint Pas, perquè sempre han estat un referent del Feslloch.
A part d’això busquem sempre la diversitat d’estils musicals. Per exemple, per primera vegada al Feslloch vindrà KOP, un grup consagrat al panorama de la música hardcore-punk i metall. Així mateix, s’intenta dur al màxim nombre de grups que hagen tret disc nou durant eixe any. Sense oblidar la promoció de grups emergents del País Valencià, que ens interessa moltíssim donar a conéixer.
Ara, si fa no fa, tenim una desena de concerts de La Gira 2013 a les comarques valencianes vinculats a la celebració de les Trobades d’Escoles en Valencià. En aquestos casos s’intenta que els cartells, si tenen més d’un grup, combinen formacions de la comarca amb grups més coneguts de tot el territori. Aquestos concerts s’organitzen directament des de les distintes Coordinadores comarcals d’Escola Valenciana i, en molts casos, compten amb el recolzament dels ajuntaments on es fa el concert.

3- En relació a la pregunta anterior, també sembla una tasca molt complicada cohesionar tots els territoris del País Valencià. València exercint de centre i Castelló amb el Feslloch sembla que tenen una certa presència… però a les comarques del sud del país no els falta una certa cohesió? Com es podria potenciar un circuit musical amb més força?
Ara com ara estem acabant de tancar l’organització de concerts a través de les nostres Coordinadores comarcals. Tingueu en compte, que des de fa uns anys i amb molt d’esforç, s’ha aconseguit fer un concert de música en la nostra llengua en el context de les festes de Fogueres a Alacant. Serà el 15 de juny a la Universitat d’Alacant i actuaran dues formacions de l’Alacantí, La Caixa de Gel, i Mugroman; el cartell el completarà Orxata. A l’Alacantí hi ha un concert més per a la Trobada de secundària. Així mateix, s’estan tancant concerts a la Marina Alta, a la Safor-Valldigna, al Camp de Túria, a la Plana i a l’Horta Nord. Anem fent, poc a poc, intentant crear xarxa. No és possible organitzar concerts a totes les comarques, però intentem programar un repertori divers en aquest país allargassat.
Cal destacar que, en alguns concerts, la implicació de les universitats valencianes també és molt important. És el cas del Concert de Falles, on la Universitat de València dóna un suport destacat; o el cas del Fesfoc, on la Universitat d’Alacant facilita la seua infraestructura per celebrar-hi el concert.
A més, el llançament de propostes com són els discos compilatoris de La Gira, que inclouen músics i cantants de totes les comarques valencianes, són una eina més per difondre i cohesionar la música feta a casa nostra.
Per organitzar un tema com La Gira es necessita molta gent al darrere i en el nostre cas suposa el voluntarisme de moltes persones anònimes en l’organització. Som conscients que es podrien fer moltes més coses, però malauradament, Escola Valenciana no té els recursos suficients per permetre’s un equip que treballe exclusivament per aquest tema, la qual cosa seria ideal pel bé del sector.
Aconseguir potenciar un circuit musical més fort, suposa una major implicació d’altres agents socials i sobretot de les diverses administracions valencianes, que en molts casos brillen per la seua absència. Això suposa voluntat, consciència i sensibilitat.

Escolta i baixa’t el compilatori de Música en Valencià / Compra la teua entrada per al Concert de Falles.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €