Dolces revoltes amb Auxili

La banda de reggae ontinyentina, Auxili, torna a la càrrega després d’un silenci discogràfic de tres anys, però aquesta vegada ho fa amb nous membres i amb el reggae com a eix central d’aquest “Dolç atac”. El nou treball d’Auxili el podem emmarcar dins de la denominada “segona onada” de l’ska, que van iniciar als anys 70 a Anglaterra grups com Madness, The Specials i, posteriorment, The Toasters, on es mescla el reggae amb ritmes més ràpids i melodies alegres i molt ballables, però amb tocs moderns com la incorporació de bases electròniques (de la mà de Dj Panxo, Sophy Zoo, i Dj Jano, La Raíz) o estrofes més pròpies del rap. Al disc, també hi ha lloc per a moments més festers de ragga i de pachanga com a “C’mon”, que posen la nota de color al conjunt de melodies d’aquest treball, o reggae de la bella escola com a la cançó que tanca el disc “Passa el temps”, que compta amb la col·laboració de Joan i Pau Barberà de Tashkenti i que ens fa recordar els catalans de La Troba Kung-Fú.

Portada Dolç Atac (Auxili)La nova formació del grup utilitza amb molta saviesa dues veus suficientment contrastades com per a funcionar a la perfecció dins dels 11 temes que formen part del disc. A pesar d’això, es troba a faltar una veu més melòdica que recolze en els cors i tornades del disc a la veu principal.

Estem davant d’un disc que ens recordarà a La Gossa Sorda, a Txarango, a La Raíz i, en algunes cançons, a Betagarri (dels darrers discs) i que ens convida a ballar i passar una bona estona des de la seua primera cançó “Abismes”, que compta amb la magistral col·laboració d’Àlex Seguí, de La Gossa, que torna a demostrar el gran talent que té per a fer melodies increïbles. A més, aquesta cançó ha sigut elegida per a ser el single d’avançament i primer videoclip de la banda, tot convertint-se ràpidament en un dels himnes del disc i que possiblement deuria d’ocupar una posició més endarrerida al tracklist.

La cançó “Auxili” és on les bases electròniques tenen més pes i on el ritme sona més lluny a l’estil de la resta del disc. Les melodies deixen pas al rap i a les lletres directes i sense pèls a la llengua amb una tornada en castellà que pot ser deixe descol·locat en la primera escolta, però que acaba funcionant a la perfecció en posteriors reproduccions.

Créixer junts” es un tema més pausat, amb una gran tornada i on destaca la melodia dels metalls que es queda gravada a foc en la ment. En “Rude girl” s’accelera el ritme i apareixen les veus de Senka i Julio, de La Raíz, en un dels temes més ballables i divertits del disc.

Les tornades efectives amb lletres punyents tornen en “Revoltes”, una cançó amb força i que segurament serà una de les més esperades dels directes de la banda, ska ballable, directe als teus oïts que compta amb la participació de La Trocamba Matanusca. “Lliure” torna a la fórmula màgica de melodies efectives dels metalls amb una tornada potent, encara que en aquest cas no acaba de quallar i possiblement es quede un poc al darrere de la resta de cançons. Tot i això, cal destacar l’aportació dels cors a la tornada, un dels punts que més es troba a faltar en la resta de temes.

A partir d’aquesta cançó, el disc no para de pujar en qualitat i ritmes com a “Claxsound”, on les bases caribenyes i afro donen pas a un tema en castellà que destil·la esperança i bon rotllo pels quatre costats, rastafary reggae en estat pur.

Te la dec” és un dels temes destascats del disc i on s’apunta la direcció que possiblement millor quadra al grup, bones melodies dels metalls combinades amb unes estrofes plenes de força i ritme que exploten els registres del dos cantants i que culminen amb una gran tornada que acaba rematant la cançó en una modulació de gran gust musical.

Ens trobem davant d’un bon disc que ens acompanyarà per molt temps en els nostres reproductors i que deixa ben clar el gran futur que els espera als Auxili, un grup que en els propers anys esperem que ens done molt a parlar. Ara sols queda tastar el seu nou directe per acabar d’arrodonir la festa i deixar-nos dur per les “sensacions de volar per damunt de l’abisme” que tant bé transmeten.

El disc el podeu descarregar a través de la seua web a partir de dimecres 13 de novembre. Esperem que siga molt dolç aquest nou atac!

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €