La mescla (III): el bombo i el baix

mono stereoEn primer lloc voldria compartir amb vosaltres un parell de consells ràpids però molt efectius del gran mestre productor Maarten Vorwerk que us ajudaran a posar en matèria ràpidament la bona sincronia entre el bombo i el baix, evitant de manera eficaç els problemes de relació de greus que acompanyen a aquesta parella d’elements, que conformen la potència i impacte principal en una cançó d’electrònica.

Consell 1: Si anem a fer una cançó orientada al baix, serà aconsellable que emprem un bombo curt. D’aquesta manera podrem deixar més espai al baix. El bombo funcionarà millor si és una mostra amb més energia en els 80-120hz. Després d’haver mesclat els dos elements mitjançant volum, compressió, etc. si encara no estem contents amb la part dels subgreus del conjunt, podem retallar tot per davall dels 50 hz en el baix i afegir simplement una ona sinodal sense aguts; amb açò aconseguirem uns bons greus molt més compactes i agradables.

lfo-toolConsell 2: En compte d’aplicar “sidechain” al baix respecte al senyal del bombo (més avant explicarem aquesta tècnica) que a causa de la compressió ens farà perdre el caràcter del nostre baix, és més aconsellable emprar una utilitat com la “lfo tool” de la marca Xfer Records, on podrem simplement fer una caiguda del volum en el moment de l’atac inicial del bombo, de manera que mantindrem el caràcter del baix i deixarem respirar la part aguda del bombo en eixa picada inicial.

Tornant al curs, la primera cosa que hem d’intentar és, simplement emprant els “faders” de volum, tractar de barrejar els dos elements fins a aconseguir una mescla entre ells acceptable. De vegades això és tot el que necessita fer per aconseguir un gran so amb els greus del nostre tema. Si la puntada encara s’està perdent quan la línia de baix s’està reproduint, podria tractar de fer brillar l’atac superposant un element amb més contingut d’aguts com una palmada, caixa o plat de bateria que faria brillar el bombo en el moment de l’atac.


caixa imatge
El “sidechain” és un altre mètode viable. Amb sidechaining, estarem provocant una compressió del senyal del baix en el moment del colp del bombo. Podrem trobar aquesta característica en la majoria del compressor en els nostres programes de producció, simplement seleccionant l’origen de la font de so que provocarà la reacció en cadena per comprimir el senyal. No funciona amb totes les línies de baix i bombos, així que no ho recomane per a tots. Sidechain-logic

Una altra opció és utilitzar EQ per ajudar als dos se senten bé junts. És recomanable acostumar-se a tallar les freqüències per davall de 30 Hz tant en el bombo com la línia de baix, açò ens permetrà alliberar espai sonor per a altres elements, i ajuda a netejar tots dos sons i els fan sonar menys fangosos en els sistemes d’àudio dels clubs a fort volum.

kick bass eqPodeu utilitzar l’equalitzador per tallar i impulsar certes freqüències en cada part, així, per ajudar a donar-los el seu propi espai del so en l’espectre de freqüències. Potser es talla uns pocs dB a 80 Hz en la línia de baix, mentre es talla alguna a 120Hz (per exemple). Seguiu la vostra pròpia intuïció mitjançant la vostra oïda, no hi ha resposta correcta, i per a cada cançó sovint haurem de fer moltes proves i canvis en els elements que emprem fins a trobar aquell que funciona millor.

Finalment, és aconsellable i quasi obligatori, fer les línies de baix i bombos en mono, especialment si és una melodia per a la pista de ball. D’aquesta manera la base fonamental per a la cançó sona el mateix en els dos altaveus, i dóna a la imatge estéreo de la cançó un veritable centre que donarà joc a afegir la resta d’elements per tot l’espectre estéreo afegint detalls sobre els elements principals.

 

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Noves veus (secció d’opinió)
Entre totes i tots som capaços d'impulsar noves veus dins del panorama mediàtic valencià. Calen noves idees i enfocaments per encarar aquesta dècada d...
25%
14
DIES
112,00 €
aconseguit de 450,00 €