Stranger Things: homenatge complet als anys 80

Sí, reconeix que en vore Stranger Things has desitjat viure o tornar als 80. Total, de què ens serveixen els smartphones i internet si en lloc tenim uns walky talkies com atovons de grans i bon vinil de rock huitanter? Perquè reconeix-ho. La cançó ‘Should I stay or sould I go’ de The Clash no te l’has pogut traure del cap. I sí, t’encantaria arribar un dia a casa i trobar que l’aparell de música s’engegara sol i sonara la cançó.

La sèrie de ciència ficció i terror és original de Netflix i és una creació dels germans Matt i Ross Duffer (Duffer Brothers). Alguns dels usuaris asseguren que veure-la és com gaudir d’una pel·lícula d’Steven Spielberg, llegir un llibre d’Stephen King o escoltar la música de John Carpenter. La trama es desenvolupa al voltant de la desaparició d’un nen, Will (Noah Schnapp) a un xicotet poble americà, als anys 80. Mentre el xèrif local, la mare i el germà del desaparegut tracten de fer-se amb ell, els amics de Will topen amb una xiqueta fugitiva amb poders sobrenaturals, Onze (Millie Bobby Brown), qui els ajuda també en la recerca.

Stranger Things deixa entreveure els possibles vincles entre la desaparició de Will i la situació d’Onze. A partir d’ahí, es descobreixen una sèrie de fets sobrenaturals i es veu una autèntica lluita entre els qui asseguren que Will viu, familiars, i els qui els interessa que el creguen mort. Si hi ha cap cosa en què la crítica haja coincidit és que Stranger Things és un autèntic homenatge als anys 80. I no només per l’ambientació i la banda sonora, sinó perquè l’homenatge s’estén al cinema de l’època, amb escenes que fan referència directa a films com E.T l’extraterrestre (1982), The Goonies (1985) o Allien (1979).

1.- Els sintetitzadors. Sííí, eeeeixos sintetitzadors! ? ?

El milloret de la BSO d’esta sèrie. Quin ambient recreen a les escenes i com ens recorda a la música del compositor John Carpenter. Però precisament Michael Stein i Kyle Dixon, de la banda Survive, són els culpables d’haver fet la BSO i que el piano electrònic pose un to més huitanter si cap la sèrie. És tal l’impacte de la BSO que a la xarxa ja hi ha versions a capel·la del tema principal. Però ens apostem el que siga a què ninguna cançó t’ha marcat tant com la mítica de The Clash i que l’has inclosa a la llista de reproducció. De segur que este/esta has sigut/seràs tu després de vore els primers capítols:

2.- Ostres! Però si eixa escena és d’E.T l’extraterrestre! ?

Algunes de les escenes amb 11 (Once) t’han recordat a E.T l’extraterrestre. Inevitable no evocar el moment del televisor o de la disfressa amb perruca d’E.T. Però no es qued només amb este film, hi ha més d’una vintena d’homenatges a més pel·lícules mítiques dels 80’s, com Allien, Poltergeist o Stand by me. Però no en citarem més perquè la màgia és adonar-se’n una mateixa a mesura que veu la sèrie.

3.- Per què no comprar unes ulleres així? Els 80’s estan de moda ?

Un dels impactes socials de la sèrie han estat els estilismes dels anys huitanta. Des sobte han sorgit youtubers que expliquen com imitar un look huitanter. Combinar sabates converse (les pasqüeres de tota la vida, vaja); vaquers de cintura alta, gorra amb visera, rellotge casio, jaqueta bomber i ulleres rodones i grans? Why not? De segur que alguns dels seguidors de la sèrie hauran desitjat tornar a fer COU només per dur posada la Bomber a l’institut.

4.- Dragones y Mazmorras (Dungeons and Dragons) ⚔??

Aquells i aquelles qui heu viscut la vostra infància als 80’s no heu pogut ni podreu evitar un atac de nostàlgia. En algunes escenes, els joves protagonistes demostren la seua passió per este joc de rol anomenat Dragones y Mazmorras. Els germans Duffer han aconseguit que un simple joc exitós d’una dècada determinada es convertisca en la metàfora de la trama. Dustin, Mike, Will i Lucas han viscut una aventura paral·lela entre el tauler de joc i la seua realitat.

5.- Has conegut una nova enfermetat: displasia cleidocraneal ?

Cap dubte que Dustin és l’amic que totes i tots voldríem tindre. Valent, defensor de les causes justes, optimista i encoratjador. No obstant, quelcom t’estranya: el seu somriure. L’actor que interpreta Dustin, Gaten Matarazzo, pateix una enfermetat genètica que afecta el desenvolupament d’ossos i dents. Els creadors de la sèrie incorporaren esta enfermetat al seu personatge, un Dustin sovint ha estat el culpable de l’humor a la sèrie. Ens ha encantat quan Dustin ha demostrat el seu coratge i ha dit orgullós el per què d’una dentadura tan invisible.

Però la displasia cleidocraneal no és l’única cosa que s’ha col·lat al personatge de Dustin, els constants canvis de veu de l’actor que l’interpreta han estat un mal de cap per a l’euip de so.

6.- Ja tenim idees per reinventar la decoració nadalenca de casa ?

I de nou, només si has vist Stranger Things entendràs què fan tantes llums penjades del sostre de la casa de Joyce (Winona Ryder). Tothom coincidirà en què és un dels moments amb més emoció de la sèrie. El per què d’esta emoció, ens ho guardem per a quan la veges.

7.- Acaba la primera temporada i… Barbara! ?

Per què els seguidors s’aclamen tant a Barbara (Shannon Purser)? Has obert Twitter i buscat el hashtag #StrangerThings per dotorejar què en pensen de la sèrie i no has entès què passa amb eixa tal Barb. Fins i tot el presentador estadounidenc, Jimmy Fallon, ha parodiat el personatge (ni se t’ocòrrega fer click si no vols ser spoilejat). Només et cal una cosa per esclarir dubtes. Vore la sèrie!

8.- Els títols, tot un honor als 80’s ❤️

El dissenyador gràfic, Richard Greenberg, ha estat l’encarregat de fer els títols d’Stranger Things. Ha estat escollit pels creadors pel seu bagatge professional, ja que ha dissenyat els títols de molts clàssics dels 80’s: Alien, Altered States, Superman o The Goonies. Per si el teu friquisme per la sèrie és màxim, pots personalitzar el teu propi títol. El web Make it Stranger et permet crear un rètol amb el títol que vulgues a l’estil Stranger Things. Nosaltres ja ho hem tafanejat un poc i hem valencianitzat el nom de la sèrie. T’imagines com seria una sèrie valenciana de ciència ficció ambientada als anys 80’s? Quins cameos, actors i actrius hi posaries?

stranger things

Stranger Things ha aconseguit una puntuació de 9 sobre 10 per part dels usuaris de Pordede. Qualificació que només aconsegueixen mítiques sèries com Breaking Bad, Games of Thrones, Black Mirror o House of Cards. Esta és l’opinió d’alguns seguidors de la sèrie a Twitter:

Està a l’atura dels films que es van produir als 80’s. Els nens actors s’han convertit en una icona, fins i tot la Winona Ryder, que mai m’havia agradat i amb aquesta sèrie s’ha coronat. M’ha generat nostàlgia. Les escenes del col·legi m’han traslladat a com era ser un adolescent americà als anys 80. Tant la pròpia trama, l’ambientació i personatges han aconseguit enganxar-me i ara no puc esperar a veure la segona temporada! ALBA SOLER (Barcelona).

Però també hi ha de crítiques negatives:

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €