ENTREVISTA A TESA: «Jo no sóc rapera de cuna, m’he criat en el punk»


Són poques les dones que formen part de les veus del rap. Tesa és una de les comptades veus femenines en actiu de l’escena rap en valencià. Abans que veiera la llum el seu darrer treball Altesa -una vertadera declaració de força amb 12 tracks- va fer públic el clip d’avançament amb el tema ‘Rebesnéts del Tio Canya‘. Diverses són les temàtiques que ha tocat en un disc que, assegura, li ha arribat a costar anys de coordinar i publicar. L’hem pogut escoltar a col·laboracions com ‘Gresca de la contornà’ en el disc d’Arrap, Desperta Ferro (2015), i amb altres formacions com El Delito i Tesa i el Vent de Ponent, grup del qual li valgué una nominació als Premis Ovidi Montllor 2014.

Esta vegada, amb el nou treball, ens acostumem a vore una Tesa empoderada i sense tabús, amb l’ajuda de Loren-D en la producció. En ell també participen altres artistes de l’escena valenciana com Cifu, Pupil·les Dilatives, Dej Rubio, Josep Winston, JazzWoman, Andrea Acr, Hektor Bellinno Mise, Bgirlkrazy Represent, Bro-k Rap Maker i Xixarro. La Tresdeu ha entrevistat a una de les raperes amb més renom de l’escena en valencià. Amb tots vostès, l’altesa: Tesa.

– Quan i què et motivà a fer rap?

– Des de xicoteta m’ha agradat molt la música i les cançons. Ma mare me’n cantava i ja em fixava especialment en les lletres. Fins i tot, ensenyava cançons a les meues amigues, me’n recorde d’ensenyar-les la d’ El Tio Canya (riu). De més major, vaig conèixer a Héctor, el meu company en el delito. Molts amics del poble començaren a fer temes de rap i em vaig animar. És una forma de divertir-me, veig el rap com una eina per a poder expresar-te i fer-te sentir sense tindre una formació musical anterior.

– Quins són els/les teus/teues referents musicals?

– Jo no sóc rapera de cuna, m’he criat en el punk. M’agraden més els clàssics, com Eskorbuto, però m’he influenciat per estils de música diferents, com Extremoduro, i sóc fan a saco de Lichis, el de La Cabra Mecánica (1994-2009). Em sembla que és el millor lletrista d’Espanya. Grups tipus Sva-ters, La Gossa Sorda, Al Tall. I, si ens movem cap al rap: Violadores del Verso o CPV. Últimament, escolte molt una rapera britànica, la Lady Leshurr.


– Quin és el missatge que vols donar amb els 12 tracks del disc Al-Tesa?

– Sóc de fer cançons conforme m’abelleix, per això els temes són variats. Sóc molt eclèctica i, en eixe aspecte, el disc em fa justícia (riu). Pel que deia que era eclèctica amb els estils musicals, em pots vore tant a una rave, com a un concert de rock, com escoltant un disc de Maria del Mar Bonet. No sé… fins i tot em pots vore escoltant a Camarón en el cotxe. Si haguera de dir què m’inspira el nou disc, seria tres coses: defensar la terra, allò nostre, reivindicar els valors socials i la tercera pota d’Al-Tesa seria el catxondeo¸, al cap i a la fi, la festa (riu).

-El senzill d’avançament del disc “Rebesnéts del Tio Canya”, trobes que és un tema que s’adequa a la conjuntura d’ara, que ja no governa la dreta després de 20 anys?

– Els discos costen de fer i jo ara m’ho estic gestionant tot: pense les idees, parle amb els productors per a les bases, disseny, videoclips, samarretes, em busque els concerts, insistisc per a què em paguen. Hi ha temes del disc que tenen 3 anys. La veritat és que tenia ganes de fer un tema sobre la llengua i va eixir ‘Rebesnéts del Tio Canya’. És important posicionar-se. Malgrat que el govern autonòmic ens és favorable, la discussió valencià-català encara està. Done una visió personal, una visió poc estereotipada de la temàtica. De fet, és el primer i únic tema en el qual he plorat fent-lo.

– En el tercer tema del disc menciones el personatge de Juego de Tronos, Khalessi, per què la menciones en una cançó?

No li  he fet la cançó al personatge, sinó que me l’he dirigit a mi mateixa. L’ego raper és ben conegut: som vacil·lons de per si, està implícit el joc de “sóc el millor”.  La paraula, a més, té una sonoritat estranya. La cançó diu “Arriba la Tesa i és que no em pareu”, que explica com, del no res, arriba a ser la reina, eixa seria la idea del tema.

– Tant a la portada del disc com a cançons com ‘Altesa’ (Prod Dejota Rubio) veiem sonoritats i lletra amb referències al món àrab, com decideixes seguir esta temàtica?

Al-Tesa és un joc de paraules amb el meu nom, Tesa. Sonava bé, signifgicava altesa (forma de dirigir-se a un monarca) i em va agradar. La cançó va eixir arran del nom del disc. Una vegada vam fer el disseny, ja seguirem eixa estètica. Sona com àrab “Almussafes” (d’on jo sóc) i “Al-Tesa”. Per això seguírem esta estètica.

– Veiem que has introduït bases de rumba, com en el tema “Me pica tot” (feat Cifu, Chi del Parke, Agustín Torres i Mise), t’agrada este gènere?

-M’encanta la rumba, solament m’he fet una foto amb un famós rumber i ja m’he emocionat (riu). Ja vaig intentar, fa anys, fer un grup de rumbes però finalment no va resultar. De fet, vam pensar de rescatar algun d’eixos temes. El tema de ‘Me pica tot’ ve d’una frase que dic amb col·legues meus, la cantàvem de broma “No sé què passa que me pica tot” (canta). Este tema m’agrada perquè té a veure amb la festa.

– Sara Santes ha fet la intro i outro del disc. Com es dóna aquesta col·laboració?

Sara ja va participar amb Arrap. Em vaig quedar prendada de la seua col·laboració i veu. La intro i la outro del disc ha estat d’alto standing. Em sembla que poder comptar amb ella ha estat un encert. Tinc clar que continuaré col·laborant amb Sara.

-Et presentes en l’escena com a rapera feminista. Artistes de l’escena comercial internacionals com Ariana Grande (defensa mostrar la sexualitat de la dona com ella vol) o Alicia Keys (la seua batalla contra el maquillatge) o la mateixa Beyonce amb temes com el de “Run the World” (en referència a les dones que han de dominar). Les consideres veritablement feministes?

En primer lloc, intente no posar-me massa etiquetes, però sempre s’encarreguen de posar-me-les. Sí, sóc feminista, però eixe no és el focus de totes les meues cançons. Sóc una xica complexa i és difícil encassellar-me. Pel que fa a les artistes que nomenes, no seguisc a cap de les tres però, a simple vista, puc dir que tot allò que fan va lligat al producte comercial. Darrerament, el feminisme està molt en boga, tal volta s’estiga desvirtuant una mica. Un cop s’utilitza amb finalitats comercials, perd el seu sentit. Veig molts missatges a les xarxes que tracten de ser feministes, amb tota la fe i bona intenció del món, però no ho són.

 – Quins són els bolos ja tancats i que pugues anunciar?

-He de dir que als bolos no vaig sola. Porte un equipàs de luxe: JazzWoman (de Machete en boca), Èryca que col·labora amb rapers com Sergi Nagant i Dej Rubio (DJ d’El Delito). Estic molt contenta d’anar amb ells. El dissabte 8 d’abril a l’ EspigaRock de Sueca, el 20 d’abril, per exemple, estarem en la presentació del nou disc de ZOO, Raval, el 19 de maig, de nou, en la presentació del nou disc de ZOO en Alacant. El 25 de maig en Almassora, el 23 de juny al Xufa-rock (Alboraia) i el 23 de setembre el Quimera Fest, en Almussafes.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €