No eres valencià si no coneixes aquestes coses…

Ja fa uns anys de la gran eclosió dels grups de facebook que diuen “no eres de tal poble si no…”. Com tots sabreu, la finalitat d’aquests grups és dir coses que són típiques del lloc en qüestió. A la Tresdeu vos proposem una llista de 5 coses que pensem que tots els valencians saben o han de conéixer. I per a obrir el foc, utilitzarem un post de Facebook que va publicar Eugeni Alemany ja fa un temps.

Ací podriem afegir un altra proposta alternativa relacionada amb la paella. Seria… «No eres valencià si no has discutit una i mil vegades perquè la paella més autèntica és la que se fa al teu poble».

No eres valencià si no has pujat algunes d’aquestes muntanyes

Efectivament, no et pots considerar un bon valencià si no has pujat almenys una de les nombroses muntanyes que hi ha repartides arreu del territori. La més alta és la de la fotografia de baix, el Penyagolosa. Però n’hi ha d’altres molt importants, entre les quals destaquem El Garbí (Serra Calderona), el Montdúver (La Safor), la Serra de Bèrnia (entre les dos marines), el Montgó (Dénia)…

No eres valencià si no...

No eres valencià si no t’has criat amb el Babalà i el Club Súper 3

“Bola de Drac”, “Doraemon”, “Sakura”, “El Detectiu Conan”… Les noves generacions milenials no podran dir que s’han criat amb aquests dibuixos del Club Súper 3, ja que fa un grapat d’anys que Tv3 no se sintonitza a les televisions. I tampoc ho podran fer amb les aventures de Babalà, ja que amb el tancament de Canal 9 es va acabar una etapa i seria estrany que aquesta es tornara a obrir.

No eres valencià si no saps quin és realment el dia dels enamorats

Des de fa alguna dècada se’ns intenta inculcar que el dia 14 de febrer, Sant Valentí, és el dia dels enamorats. Però els valencians sabem que tradicionalment el dia dels enamorats és el 9 d’octubre. La Mocadorada se celebra des del segle XV, i consisteix en regalar (tradicionalment ho feia l’home a la dona) uns massapans embolicats en un mocador. La llegenda romàntica conta que els massapans representen els fruits de l’horta de València que les valencianes van oferir a Jaume I i a la reina Na Violant d’Hongria el 9 d’octubre del 1238, quan van entrar a València després de la conquesta.

No eres valencià si no esperes amb ànsia que arribe l’estiu per a beure orxata

L’orxata és el nom que s’empra per a diferents tipus de begudes vegetals. Es pot fer de xufes, ordi, ametles, avellanes o arròs. La més típica és la de xufes, ben fresca o inclús granissada. Els valencians podem presumir de saber distingir entre una orxata roín i una natural. No ens conformem amb qualsevol cosa. I és que, amb quin preu es paga berenar orxata i fartons en una orxateria artesanal els dies de calor d’estiu?

No eres valencià si no...

No eres valencià si no tens alguna relació amb la música

Si alguna cosa caracteritza al País Valencià en l’àmbit cultural és la gran densitat de músics per habitant que hi ha arreu del territori. Si no eres músic segur que tens familiars i amics que ho són. Alguns estudien o es dediquen a la música professionalment, i altres simplement gaudeixen a nivell aficionat en les nombroses agrupacions musicals, bandes, orquestres que tenim.

Es busquen músics valencians per a una pel·lícula

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €