5 pel·lícules rodades a pobles valencians

Són moltíssimes les pel·lícules filmades al País Valencià des de que el cinema és cinema. Però anem a obviar grans produccions filmades a la capital València i altres als estudis de La Ciutat de la Llum d’Alacant. Anem a fixar-se en obres no molt mediàtiques però filmades a pobles valencians. Tal vegada no les has vist o tal vegada sí sense platejar-te on estaven filmades. A continuació, 5 pel·lícules rodades a pobles del País Valencià.

Quatretondeta

Quatretondeta (Pol Rodríguez, 2016) és una comèdia amb tintes dramàtics protagonitzada per José Sacristán en el paper de Tomás. La pel·lícula agafa el nom de la menuda població del Comtat perquè és el poble on el protagonista vol soterrar a la seua difunta muller. La família de la difunta reclama el cos a París, així que Tomás furta el cos. Però de camí a Quatretondeta es perd. Tomás acaba trobant-se amb uns estranys personatges i immers en una absurda persecució. Encara que la cinta no va tindre molt d’èxit ni comercial ni crític, el director va tindre paraules d’agraïment cap al poble. Sobretot per participar en massa com a extres, i per acollir a l’equip a les seues cases quan va arribar un temporal enmig del rodatge d’una seqüència de pilota valenciana al carrer. Muro, Cocentaina, Alcoi, Bocairent, Gorga, Millena, Benimarfull, Xixona, Benidorm, la Vila Joiosa… Són altres de les localitzacions del film.

Tintin i el misteri de les taronges blaves

Si Tintin ha de resoldre un misteri i aquest gira entorn a unes taronges… òbviament ha de vindre a parar al País Valencià. Segons la pàgina recopiladora de dades de cinema IMDB, la pel·lícula va estar localitzada a Xàtiva, Gandia i Simat de la Valldigna, concretament al Monestir de Santa Maria de la Valldigna. Tintin i el misteri de les taronges blaves (Philippe Condroyer, 1964) és la segona pel·lícula live action basada en les aventures de Tintin. Al Youtube podeu contemplar-la íntegrament.

Huevos de oro

Potser no parlem de la millor interpretació de Javier Bardem, però sí podem dir que Huevos de oro (Bigas Luna, 1993) va ser filmada al País Valencià. Concretament a la localitat de Benidorm i la platja de la Vila Joiosa. «Si tinc dos ous, per què no puc tindre dos Rolex?» diu Benito González, l’hortera enriquit amb la construcció al qual dóna vida Javier Bardem. Benito González és l’home que va alçar en la ficció el famós Hotel Bali, durant anys l’edifici més alt de l’estat. Menció especial rep el prostíbul La Mesalina, on una suite va ser localització d’una escena de la pel·li. Anys després, aquesta suite, va ser l’escenari on presumptament es va forjar el crim de l’alcalde de Polop, Alejandro Ponsoda.

Javier Bardem i Maribel Verdú amb Benidorm al fons

El Olivo

El Olivo (Icíar Bollaín, 2016) és tal vegada la millor pel·lícula d’aquesta llista, parlant amb criteris completament subjectius. La jove protagonista Alma adora al seu iaio, un home que porta anys sense parlar. Quan l’ancià es nega també a menjar, la xica decideix recuperar l’olivera mil·lenària que la família va vendre contra la seua voluntat. Però abans haurà d’esbrinar en quin lloc d’Europa es troba. El film es va rodar en diverses poblacions de les comarques del Baix i l’Alt Maestrat, principalment a Sant Mateu. La productora va contractar per al rodatge a nombrosos extres de la comarca. Precisament entre els veïns de Sant Mateu es va trobar també a l’avi que coprotagonitza la cinta, Manuel Cucala. El 20 d’abril del 2016 es va estrenar la pel·lícula a la plaça major de Sant Mateu.

Anna Castillo i Manuel Cucala, protagonistes de El Olivo

Nacidas para sufrir

Bocairent va ser l’escenari escollit per filmar part de la pel·lícula Nacidas para sufrir (Miguel Albadalejo, 2009). Els bocairentins, també van ser els privilegiats que van poder veure el film abans de que arribara a les sales comercials. Prop de 200 extres i l’equip del film van conviure amb la població de Bocairent durant aproximadament un mes. Segons la productora Bocairent va ser triat per tenir «un aire d’anunci de torró». Afegint que aporta al metratge «un aire de conte, intemporal, pròxim al fals costumisme inventat per Fellini». Per la seua banda, el director afirmà que Nacidas para sufrir tracta de ser un homenatge, retratar un Bocairent preciós. Al tràiler podeu veure algunes imatges idíl·liques de la població de la Vall d’Albaida.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €