La nova addicció entre els joves, les apostes

Les apostes —especialment les esportives— ja suposen un problema real d’addicció per a un gruix important de la població, entre els quals destaca el sector juvenil. En els últims anys han proliferat les cases d’apostes on-line, així com les màquines en alguns bars i locals dedicats a aquest negoci en exclusiva, que permeten apostar simultàniament en milers d’esdeveniments esportius d’arreu del món. Alguns experts i estudis alerten que l’accés a aquest tipus de joc és molt fàcil i està causant problemes d’addicció, especialment preocupants entre els més joves. Un dels problemes principals és la manca de regulació pel que fa a la publicitat d’aquestes empreses. Televisions, ràdios, premsa i mitjans digitals estan farcits d’anuncis d’apostes, en molts casos amb la participació de personatges d’extraordinària rellevància. Un clar exemple és Pokerstars, que compta com a reclam amb Cristiano Ronaldo, Usain Bolt, Rafa Nadal, Juan Carlos Navarro, Neymar, Piqué… Una llarga llista de referents per a molta gent.

Fàcil accés a les cases d’apostes

Existeixen nombrosos factors pels quals estan creixent el número d’usuaris de les cases d’apostes, un d’ells és la facilitat amb què aquestes persones poden accedir al joc. Segons va publicar el Huffington Post en aquest article, més de 650.000 persones es van registrar (a l’estat espanyol) en una pàgina d’apostes esportives en l’últim trimestre de 2016. S’estima que entre el 3,5 i el 5% dels joves es poden considerar addictes. Proyecto Hombre assegura que el nombre de joves addictes a les apostes esportives ha augmentat en un 20% en l’últim any. Totes aquestes xifres comencen a alarmar, i molt.

Publicitat agressiva als principals mitjans

Les associacions asseguren que un dels problemes que s’hauria d’acatar és el del pes publicitari que tenen les cases d’apostes als mitjans de comunicació. Informatius, retransmissions, programes de ràdio, premsa i portals digitals estan farcits d’anuncis en què les apostes es venen com una possibilitat fàcil i ràpida de guanyar diners. Les companyies han fitxat als jugadors més influents de diferents esports per a promocionar les seues ofertes. El més greu és que actualment no existeix cap llei que regule la publicitat d’aquests negocis. De moment, la ludopatia entre els joves augmenta exponencialment sense que s’haja generat un debat al respecte. Fa uns anys es va actuar contra la publicitat d’alcohol i de tabac, però pareix que ara no hi ha pressa per prendre mesures contra aquest problema. Val la pena llegir aquest article d’El Confidencial per conéixer millor el tema, amb dades dades i testimoni.

 

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Samarreta A Tornallom
Samarreta d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram St...
Preu 12 €