[Test feminista] Saps determinar si una pel·lícula és masclista?

El test de Bechdel és un senzill conjunt de tres normes que visualitza si una pel·lícula es pot considerar masclista. Aquest test feminista es pot traslladar també a avaluar el masclisme en còmics, literatura, obres de teatre, sèries, etc. Les normes són aquestes tres:

  • 1) Que pareguen com a mínim dos personatges femenins.
  • 2) Que els personatges femenins parlen l’una amb l’altra en algun moment.
  • 3) Que la conversa tracte sobre qualsevol cosa que no siga un home. Parlem d’excloure tota conversa que tracte sobre un home com per exemple, dues germanes parlant del seu pare.

Ara et proposem que esbrines d’entre aquestes pel·lícules quines creus que aproven el test de Bechdel i quines no. Cal tindre em compte que aprovar el test de Bechdel no suposa que la pel·lícula siga necessàriament feminista. I a l’inrevés, suspendre el test no implica que el film en qüestió siga masclista.

La Guerra de les Galàxies

Correct! Wrong!

Aquesta pel·lícula compleix 1 de les 3 normes

La La Land

Correct! Wrong!

Aquesta pel·lícula compleix 3 de les 3 normes

Estiu 1993

Correct! Wrong!

Aquesta pel·lícula compleix 3 de les 3 normes

Esmorzar amb diamants

Correct! Wrong!

Aquesta pel·lícula compleix 2 de les 3 normes

Pacific Rim

Correct! Wrong!

Aquesta pel·lícula compleix 1 de les 3 normes

La llibreria

Correct! Wrong!

Aquesta pel·lícula compleix 3 de les 3 normes

Pretty Woman

Correct! Wrong!

Aquesta pel·lícula compleix 3 de les 3 normes

Al no tractar-se d’un test 100% efectiu, (com podeu veure Pretty Woman passa el test sense problemes) altres veus proposen el test de Mako Mori. A la pel·lícula Pacific Rim (Guillermo del Toro, 2013), trobem el personatge femení de Mako Mori, la qual es caracteritza per tindre un arc narratiu propi i per no recolzar-se la seua història en cap home. Per tant, el test Mako Mori proposa que el film supere aquestes tres normes:

  • 1) Que Aparega com a mínim un personatge femení.
  • 2) Que tinga el seu propi arc narratiu.
  • 3) Que no es recolze en la història d’un home.

Amb aquest test es contrasta no solament la presència superficial dels personatges femenins en les històries, sinó també el seu paper en les mateixes. Però aquest test no és aplicable a històries on la protagonista és dona i els secundaris homes, doncs és inevitable que acabe recolzant-se alguna trama en algun d’aquests homes.

Cap dels dos tests és una ciència exacta. El més important és que aquestes eines ens ajuden a filtrar i a reflexionar al voltant del que estem veient.

A aquesta pàgina es pot observar una llarga llista de pel·lícules on es comprova si compleixen o no les normes del test de Bechdel. Si no trobeu algun film en concret, hi ha un formulari on el podeu afegir.

Per acabar, us deixem aquesta reveladora taula publicada per la BBC amb les pel·lícules guanyadores de l’Oscar entre 1991 i 2016.

 

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €