Zona Norte Posse, amb vosaltres començà tot

Tot començà a Alacant, arran de les trobades de b-boys en el ‘Vaya vaya’ des de 1988. El grup hip-hop més antic de l’estat i del que menys s’ha parlat. Mai han sigut mainstream perquè mai han estat en venda. Potser si hagués estat d’altra manera no hauria estat el mateix. Els alacantins Picolo i Dino BBD s’ajuntaren amb els murcians Josele i Boris MC al voltant de l’any 1990 i van decidir posar-li un nom a allò que s’estava creant.

Donat l’increment de b-boys i per poder diferenciar-se dels altres, havien “dividit” la ciutat d’Alacant en zones, quedant-se uns a la zona Nord, i els altres amb la zona Sud. El que al principi va ser una forma de expressió només va servir per despertar la seva competitivitat. Així van començar a organitzar-se les seues pròpies accions (grafits, jams) sota la signatura ZNP o Zona Norte Posse, el nom escollit per a l’underground d’Alacant. 

L’escola i llegenda per a tots els rapers de la zona i més enllà. Comencen a ajuntar-se també amb la ZNP allà per 92 La Bongo els quals s’havien donat a conéixer a Alacant i Múrcia en múltiples concerts i rapejant als carrers.

Corre 1993 i una maqueta anomenada ZNP I veu la llum amb el número 0 del fanzine del grafiter Kimera Crew. Zona Norte Posse passa a ser un col·lectiu que engloba escriptors, MCs, b-boys, Djs… fins a un punt que els hi ha integrants que no es coneixen entre si. Un poc més tard, al 1994 Picolo i Dino amb la col·laboració de Marka2 es marquen una maqueta de 7 cançons, ZNP RAGAMUFFINHIPHOP.

En aquella època i encara tal vegada, Alacant mirava més cap a Múrcia que cap a València. El col·lectiu comptava amb gent de Múrcia, Cartagena, Alacant, Torrevella, Oriola, Elda, Elx, Molina, Fortuna… fins a arribar a Madrid i més de 100 membres escampats per tota la península. D’ací podem dir que va ser i és el més gran i antic col·lectiu de hip-hop que segueix viu.

Les cintes amb les seues maquetes corrien de mà en mà. La seua fama creixia gràcies al boca boca. Tot això des de la més absoluta autoedició, de manera natural i al carrer. Una nova maqueta va eixir el 1994 En la calle i es podia aconseguir junt amb un nou fanzine de Kimera Crew. Alhora, distints membres de la ZNP anaven traient les seues pròpies maquetes en solitari o amb les seues crews.

Efecte 2000

Picolo es converteix en pare en 1998 i la unió entre els fundadors de la ZNP començava a esquerdar-se. Finalment es divideix en l’any 2000 quedant amb Picolo al capdavant de la ZNP de sempre, i una nova “ramificació” anomenada Zona Norte Positiva amb Josele encapçalant-la.

Al 2002 Amor y odio veu la llum trencant totes les expectatives. Per primera vegada tots els mitjans especialitzats es fan ressò de l’esdeveniment a nivell nacional.

No es fins 2004 quan contra tot pronòstic Picolo va tornar a reunir la majoria dels artistes de la ZNP. Tot al llançar una nova mixtape anomenada Solo para fanáticos.

En 2009 van publicar un nou treball tot el col·lectiu titulat ZNP Legends. Mostrant a vora 20 anys després quins eren els orígens de la vella escola del hip-hop.

L’eterna lluita pel respecte, la guerra d’estils entre vella i nova escola… Aquest disc no pretén ser només un disc, sinó tot un esdeveniment per als seus seguidors. Picolo, MC Lee, Josele, Souchi i Juande són alguns dels artistes que apareixen en aquest treball. En 2016 és el torn de ZNP legends II amb més de 50 artistes per a 32 pistes repartides en dos discos.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €