El Diluvi estrena el seu nou disc ‘Junteu-vos’, el folk festiu revolucionari

El grup de mestissatge mediterrani de l’Alcoià El Diluvi llença Junteu-vos (2019 Halley Records) que promet ser una revolució del seu ja conegut folk festiu, ara més arriscat, amb lletres que apel·len a la construcció de la col·lectivitat, a ajudar-se mútuament i al clàssic «junteu-vos» d’Ovidi Montllor. Seguint amb el camí obert pels LP’s Alegria (2015 CC) i Ànima (2017 CC), on la banda fusionava amb naturalitat diversos estils musicals, com cúmbia, reggae, rumba i folk d’arrel.

Ara El Diluvi madura i va un pas més enllà, ha evolucionat firmant cançons originals, combatives, militants, poètiques i de sonoritat única. El tercer treball juga amb nous llenguatges. Inclou influències del folk anglosaxó i mexicà. Tot flirtejant amb l’electrònica sense deixar de banda el violí, la bandúrria, l’acordió diatònic, guitarra flamenca, guitarró i percussions de tota mena. Ha estat produït per David Rosell (Els Catarres, Txarango) als estudis Can Pardaler a Artés (Barcelona) i al Sotano Estudios de Castalla (Alacant).

De forma vetlada El Diluvi vol retre un homenatge als mestres de la cançó Al Tall, Lluís Llach, Ovidi Montllor, Dusminguet. També mostrar la influència que sobre ells han exercit músics i bandes com La Troba Kung Fu, Ojos de Brujo, Ovidi Montllor, Carles Belda, Sopa de Cabra, Aspencat. O grups de rock clàssic com Led Zeppelin, Pink Floyd, The Who, entre altres.

Junteu-vos cançó a cançó

La primera cançó, “Heroïnes de la fosca nit”, una tonada pop, feminista, un homenatge a Maria Mercè Marçal, amb lletra de la poetessa alacantina Majo Domènech, autora de les lletres dels seus èxits “I tu, sols tu” i “Tendresa Insubmisa”.

El cant a l’amor a la terra ja aflora a la segona cançó, “Tremole”. Una refrescant fusió de folk i cúmbia que és un clam a l’amor passional. Que repassa una història d’amants on es personifica la ciutat de València, que passa de ser escenari a convertir-se en part activa de la narració.

El Diluvi més essencial arriba amb “Somriures”, un cant a l’alegria i a la revolta dels somriures que pren la tornada d’“Heura”, la cançó que Cesk Freixas va dedicar a la seva filla.

“Sageta de foc” és la cançó que dona títol al disc, gràcies a un tornada francament èpica. La lletra és un poema de Joan Salvat-Papasseit, un cant a la unió i a la revolució, que ja havia versionat Ovidi Montllor.

El Diluvi Junteu-vos

Foto de Nerea Coll

I si es parla d’èpica, també cal destacar “Suau sensació”. A ritme de folk rock i amb la col·laboració dels Ebri Knight, fan un homenatge a la senzillesa del dia a dia. Del bonic que és viure, de les petites coses precioses de la quotidianitat.

D’aquest folk rock es passa al balkan folk de “La revolució”. Aquest és un himne en majúscules que uneix tres de les propostes encapçalades per dones més interessants de casa nostra: El Diluvi, Roba Estesa i Balkan Paradise Orchestra. La lletra, és una virgueria inèdita d’Ovidi Montllor.

Riquesa i matisos literaris

Detall rere detall, cançó rere cançó. El grup de l’Alcoià es va descobrint com el grup carregat de riquesa i matisos literaris que sempre ha estat. Com la meravellosa “La medicina”, una cúmbia que Dusminguet va composar per un espot del 20è aniversari de TV3 i que El Diluvi s’ha encarregat de completar.

El component femení sempre present als discos d’El Diluvi reapareix a “T’escoltaré”, un altre mig temps amb aires jamaicans preciós, dedicat a l’amistat. Hi col·labora el grup de Bilbao Huntza.

El tram final del disc comença amb “He obert la porta”, una altra refrescant, popera i divertida cançó marca de la casa. Igual que “Mostra’m”, on a ritme pop es canta a la superació personal i política.

Tanca el disc la cançó “Misèria i amor”, una ruptura, és clar, que canta “pel camí es va perdre tota la tendresa i al final me’n vaig tornar tot sol”. Així, de bonica i complicada, és la vida.

Gira Junteu-vos

La presentació en directe del treball dins de la Gira Junteu-vos començarà el pròxim 27 d’abril a Barcelona en la Sala Apolo. Li seguiran altres ciutats com Cullera 28 d’abril, Festival Marítim; Villarobledo Festival Viña Rock, 3 de maig; València 4 de maig Sala Repvblicca o Alacant Teatre Arniches dia 5 de maig. També una vintena més de dates confirmades per als mesos d’estiu.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €