«No ha tornat, mai va marxar» per Toni Mejías

Veient el lamentable espectacle que va ser l’exhumació de Franco, em vaig recordar del llibre Ha tornat, escrit per Timur Vermes i que més tard es va convertir en pel·lícula. En aquesta novel·la, el personatge que ha tornat és Adolf Hitler, que desperta, sense cap explicació, en l’estiu de 2011 sense recordar res del succeït en els últims 44 anys. Narrat en primera persona pel mateix Hitler, veiem com va descobrint els canvis de la societat actual i com no queda res de l’Alemanya que ell va imaginar i va voler imposar. A més, la seua persona ja no infon ni por ni tan sols respecte, sinó que més aviat la gent riu d’ell i ho veu com una cosa còmica.

Ha tornat Franco

Vaig pensar què succeiria si en alçar la làpida, succeïra el mateix i Franco tornara 44 anys després.

El primer que veuria seria que el lloc que va manar construir amb presos polítics segueix en perfecte estat i serveix com a lloc d’exaltació del franquisme. També descobriria que Felip, fill de la persona que va nomenar el seu hereu, és el cap de l’Estat. A més, veuria com el seu volgut Joan Carles continua gaudint de total impunitat davant la llei. Seria rebut per una fundació que porta el seu nom i que ha rebut nombroses quanties de diners públics.

Observaria que un partit fundat per un dels seus ministres ha estat governant i ara hi ha tres partits que defensen la seua figura. Gaudiria al saber que moltes de les persones que va ordenar executar segueixen en cunetes, sense homenatges ni recursos per a donar-los un enterrament digne. Somriuria en veure que quan va dir en el seu discurs nadalenc això de «atado y bien atado», tenia raó.

En obrir la tomba seguia mort, però no fa falta que ressuscite perquè el franquisme continue viu i amb força. I això no és la sinopsi d’un llibre, per desgràcia. A més, en la novel·la de Vermes la gent reia d’ell. Ací són els franquistes els que porten anys rient-se de nosaltres. No cal passar pàgina, cal acabar el seu llibre i començar el nostre.

Foto de la portada extreta del programa de TV3 “Polònia”.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €