«Llocs comuns que no volem que tornen» per Toni Mejías

Hi ha directors de cinema que, de tant en tant, tornen a llocs comuns durant la seua filmografia. Pel·lícules que els fan recognoscibles, on se senten més còmodes i obtenen millor valoració de la crítica. Moltes vegades ho fan envoltats dels mateixos actors i dins d’un mateix gènere. L’últim any ha succeït amb Scorsese i Almodóvar. El director novaiorqués ha tornat a rodar una pel·lícula relacionada amb la màfia, i ho ha fet amb diversos dels seus actors fetitxe com De Niro o Joe Pesci. Així mateix, el director manxec ha tornat a ser el d’abans en Dolor y Gloria després d’anys de bandades. I així li ho han agraït els premis Goya, que semblaven tindre també ganes de tornar al lloc comú de premiar el seu estimat Pedro.

Llocs Comuns de la societat

De la mateixa manera, la societat torna a llocs comuns sovint. Ho estem veient aquests dies amb l’alerta sanitària del coronavirus. Una nova epidèmia a escala mundial, com les altres que hem tingut anys enrere, i sobre la qual, des dels mitjans, ens alarmen fins a nivells absurds i irreals. Sense llevar-li la importància, ens col·loquen aquest problema, que a penes ha arribat al nostre país, com la principal de les nostres preocupacions i acabem comprant màscares com si ens anara la vida en això. I ara mateix no és el cas.

Per desgràcia, altra cosa que sí que torna a brollar amb aquesta malaltia que ha sorgit a la Xina és el racisme. Molts aprofiten la seua procedència per a traure a relluir la seua xenofòbia i el seu borreguisme. Aquest és un altre lloc comú en les societats que es creuen moralment superiors. Però mentre ens agrada que el cinema ens transporte a altres èpoques o que directors es retroben amb els seus gèneres més aplaudits, hi ha altres llocs comuns que no volem que tornen, i el racisme és un d’ells. En aquest cas, sí que és necessari tancar el capítol i passar pàgina. I llavors, una societat lliure de xenofòbia mereixerà un premi i l’aplaudiment de tot el món.

Foto de la portada extreta del perfil de Twitter de Jia Liang Sun-Wang

Coronavirus

Toni Mejías és membre de Los Chikos del Maíz i col·labora en diferents mitjans com Público, Diari Jornada, i també a Tresdeu.com

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €