L’ordit feminista i totes les activitats de la setmana del 8M

Ja estem de ple en la setmana del 8M, i València serà epicentre d’un munt d’activitats. El cap i casal, acollirà un ordit feminista. Una sèrie d’exposicions, concentracions, manifestacions i moltes més activitats centrades el cap de setmana: el 7 i 8 de març. El que sí que cal remarcar és que enguany l’Assemblea Feminista 8M de València ha desestimat convocar una altra vaga feminista, per a així no córrer el risc d’institucionalitzar-la i normalitzar-la. A banda de la repressió i multes rebudes per les piqueteres que van participar a les vagues de 2018 i 2019. Segons el moviment, cal resignificar el 8M per anar més enllà de la vaga.

Exposició Jo també vaig ser piquetera

Des del passat 20 de febrer i fins el 15 de març, la Sala Contraforts del Centre del Carme, acull l’exposició Jo també vaig ser piquetera d’Andròmines Gestió Cultural per donar a conéixer la repressió que pateix el moviment feminista. Aquesta exposició pretén visibilitzar la situació de les dones, fent entendre al públic els motius que ens van portar cap a la vaga de totes.

Piquetera Ordit

L’exposició denuncia la repressió política i policial exercida sobre el moviment feminista . El seu objectiu és donar una resposta col·lectiva on el nexe protagonista és encobrir la personalització de les dones multades en aquestes jornades de lluita.

Multes i repressió al Moviment

L’exposició i altres actes de protesta de les piqueteres venen arrel de les multes i la repressió política que ha rebut el moviment feminista de València per exercir el dret a vaga durant el 8M de 2018 i 2019. Les feministes s’enfronten a 20 processos sancionadors derivats de les multes que van rebre després de la vaga feminista del 8 de març de 2018 (12) i 2019 (8). D’aquests vint processos sancionadors, tres ja han estat resolts per la vida administrativa i, per tant, s’obri la via judicial.

En total, el valor d’aquestes 20 multes ascendeix a 11.000 €, multes emparades sota la coneguda com a llei mordassa, per presumptes faltes d’ordre públic durant les jornades de vaga feminista. Després de més d’un any fent al·legacions i denunciant que aquestes multes atempten contra el dret de vaga i manifestació durant una vaga legalment convocada i pacíficament desenvolupada, les feministes hauran d’enfrontar els primers judicis, previsiblement abans de l’estiu. Així, la repressió política per part de l’Estat cap al moviment feminista continua un curs que mai no hauria d’haver començat, donat que l’expressió reivindicativa del 8M fou absolutament pacífica, com cada any ho són les manifestacions del 8 de març.

Concentració 4 de març

La marxa mundial de dones València i la Coordinadora Feminista de València han organitzat per al dimecres 4 de març una concentració contra la violència cap a les dones. Front el feminicidi de les 15 dones i 1 xiqueta a l’any 2020 a l’Estat Espanyol i les 1172 dones assassinades de 2004 a 2020. La concentració serà a les 20 hores, a la porta de l’Ajuntament de València on no es farà cap minut de silenci, sinó un minut de soroll. Cal portar qualsevol instrument: xiulets, cassoles o pals per colpejar el terra.

Dones rurals, dones visibles

Les façanes de palaus com el de la Generalitat, el de la Diputació o el de la Conselleria d’Igualtat, i de museus com el Centre del Carme o el MuVIM llueixen transformades des d’aquest cap de setmana. Gràcies a Sororidad Serranía, s’ha conformat una ruta artística que s’inaugurarà el 8M amb una marxa de dones de la comarca dels Serrans. Durant un any, 650 dones dels 18 municipis de la comarca dels Serrans s’han dedicar a teixir 60.000 hexàgons amb un milió i mig de metres de llana de diversos colors. Aquests s’han muntat sobre bastidors en forma de bresques d’abella i han format unes intervencions artístiques que van acompanyades del seu propi missatge.

Ordit

El 8 de març les dones de la comarca es concentraran al pont dels Serrans, en una marxa sota el lema Dones rurals, dones visibles. La marxa servirà per inaugurar aquesta ruta artística que es podrà veure tot el mes, encara que no serà l’última proposta. Més informació visita l’enllaç.

Fem ballar la revolució!

ordit 8M fem ballarEl dissabte 7 de març La Mutant de València obrirà  les seues portes per oferir tota una vesprada i nit de música, food trucks i tallers per a preparar la manifestació del 8M. L’espai d’Arts Vives, situat al districte marítim de València obrirà les portes a les 18:00 i fins les 21:00 estaran en marxa els tallers de pancartes i de màscares reivindicatives. L’organització posarà el material i les il·lustradores Lisa Baeblich i Valentina Romero, ens ajudaran i guiaran. Aquests tallers estan oberts a totes les edats, així que no patiu per cap motiu, sou totes benvingudes!

La música la posarà Tesa, Escarlates i Las Hijas de la Cumbia. Amb el preu de l’entrada (10€) s’inclou també la post-party en la sala La Peligro (Plaça Hondures). Allà ens trobarem les sessions de Miss Yuls, Bemol Inquieta Sound i Beija Flor Selectah. De l’1 fins les 7 de la matinada! El projecte Fem Ballar la Revolució naix de la mà de Suport Produccions en 2019 amb un concert en la fira de juliol de Vivers, un concurs de bandes i unes jornades de debat i exposició. Amb aquestes activitats es tracta de reivindicar el paper de la dona en l’escena musical.

Ordit Feminista 7-8 de març

L’Assemblea Feminista de València anuncia per aquest 8 de març l’ocupació de la plaça de la Mare de Déu de València. Aquesta serà l’acció central emmarcada dins d’una jornada de lluita. La idea parteix de l’ordit feminista: un conjunt de dones diverses que formen la base per a un món feminista, anticapitalista i antiracista.

La iniciativa, entesa com una resignificació de l’espai públic en clau feminista, inclou accions polítiques que es realitzaran a partir de les 22 h del 7 de març. Entre les accions preparades -que es faran públiques pròximament en un cartell- hi haurà tallers, perfomances i xarrades. L’ordit feminista estarà precedit per accions en els diferents barris de la ciutat durant divendres 6 i dissabte 7 de març per a “descentralitzar les accions del centre de la ciutat”.

Dins d’aquesta línia i en coherència amb la contínua activitat política feminista i anticapitalista durant tot l’any, l’Assemblea Feminista proposa altres eines de lluita. “Veiem positiu deslligar el 8M d’una única estratègia de lluita, la vaga, per a així no córrer el risc d’institucionalitzar-la i normalitzar-la”.

Per tots aquests motius, València se suma a les propostes d’altres territoris com Astúries, Madrid, Galícia o Euskadi de resignificar el 8M per anar més enllà de la vaga. “Si en anys anteriors hem parat el món, ara el sacsejarem”.

Activitats

ordit

Manifestació 8M

OrditEl Moviment Feminista de València ha convocat la manifestació a les 18:00 hores davant l’IES Lluís Vives. El lema de capçalera serà: Feminisme per a canviar el món. El recorregut serà ecorrerà els carrers Xàtiva, Guillem de Castro, Passeig de la Petxina i Blanqueries fins les Torres de Serrans.

A l’arribada a les Torres de Serrans es faran diversos actes a càrrec de les organitzadores. Una columna eixirà del CIES de València (Avinguda Doctor Waksman) a les 16:30 i confluirà amb la Manifestació.

La capçalera tindrà un primer bloc no mixt, un bloc de dones. El segon bloc ja serà mixt, es prega respectar l’espai de dones i les indicacions de la Comissió de Respecte. L’organització també apunta que aniran vestides amb algun detall morat o lila.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €