Alfred, Txarango i les fake news falleres

«Alfred cantarà en català la banda sonora de les Falles 2020». Amb aquest tendenciós titular, Las Provincias engegava la setmana passada una campanya a les xarxes contra la cançó “Crema la nit” d’Alfred Garcia i Miquel Alguer de Txarango. Milers de comentaris, quasi tots reaccionaris i catalanòfobs emplenaven els perfils socials del diari conservador. Tot va començar quan el passat 20 de febrer, Alfred va actuar per sorpresa al Centre del Carme amb motiu de la inauguració de l’exposició d’Escif. Poc després, el jove artista va fer aquest tuit anomenant el seu tema «Banda sonora de les Falles 2020» i Europa Press apuntava a que la cançó sonaria abans de cada mascletà.

Fake new de manual

I ja està la polèmica servida. Primer curs de fake news en tota regla. Las Provincias llançava eixe incendiari titular sense contrastar amb À Punt, fins i tot admetent-ho al cos de l’article. Segons apunta el propi periodista de Las Provincias, À Punt és l’ens que tria les cançons d’abans i després de les mascletaes, dins del conveni de publicitat firmat entre el consistori i la tele pública. Quan es van adonar que el titular faltava a la veritat, el va canviar per una qüestió: «Sonarà la cançó fallera en català d’Alfred a les mascletaes de les Falles 2020?»

A la fi, 7 dies després, el mateix periodista engegador de la polèmica es posava la medalla de tancar-la. Amb un cinisme fora del sentit comú, apuntava que la polèmica havia saltat espontàniament i confirmava que “Crema la nit” no podia sonar a les mascletaes. À Punt li havia aclarit que la música elegida per a les mascletaes deu ser únicament de músics o grups valencians, canten en l’idioma que canten. Així que, Alfred al no ser valencià, no pot ser opció per a la playlist.

Crema la nit

Compareu els dos titulars i el número d’interaccions

 

El fet que Alfred titllara la seua cançó com a himne o banda sonora de les Falles 2020 va obeir simplement a una estratègia de comunicació de l’artista. Aquesta etiqueta sols va eixir des de les xarxes d’Alfred, i no de cap mitjà oficial.

Crema la nit

Fora de polèmiques, Alfred va estrenar aquesta cançó el passat mes d’octubre. No és un senzill com a tal, és una bonus track inclosa en la reedició del primer disc de l’artista anomenat 1016. El tema ha arribat a ser número 1 en Ràdio Flaixbac i està nominada al Premi Enderrock a la Millor Cançó de Pop-rock de 2019. Així i tot, a juliol ja vam poder escoltar la cançó en primícia als Concerts de Vivers de València amb Els Jóvens i Tardor.

Segons conta Alfred, “Crema la nit” és un homenatge a les Falles, festa que va visitar i gaudir el passat 2019. I va ser tal la seua estima cap a la festa que va decidir plasmar-ho en aquesta cançó.

Lletra Crema la nit

Crema la nit dins els teus ulls
Encens la flama de la terra dels teus esculls
De matinada tu fas veure que no em veus
Que soc a casa a la vora dels teus peus
Estem a Falles la nit està sempre encesa
Em trobaràs entre colors rojos i negres
Crema la plaça a la vora dels teus peus
Que casa és gran encara no preparis els adéus
Que aquest matí no és més valent que ahir
Vam veure com el sol sortia de nit
Vaig estimar-te unes hores i em sap greu
Farragós viatge el dels “holes” i els “adéus”
Barri del Carme amagant-nos de la gent
Un somriure una mirada confident
Se’n va el sol i enviem cançons al vent
Entre pólvora i pluja i l’espectacle de la gent
I l’espectacle de la gent
I l’espectacle de la gent
I l’espectacle de la gent
Que aquest matí no és més valent que ahir
Vam veure com el sol sortia de nit
Vaig estimar-te unes hores i em sap greu
Farragós viatge el dels “holes” i els “adéus”Que aquest matí no és més valent que ahir
Vam veure com el sortia de nit
Vaig estimar-te unes hores i em sap greu
Farragós viatge el dels “holes” i els “adéus”
Farragós viatge el dels “holes” i els “adéus”
Farragós viatge el dels “holes” i els “adéus”

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €