4 documentals valencians imprescindibles (cinquena part)

Continuem amb la iniciativa que vam iniciar fa uns quants anys amb una llista de documentals valencians que val la pena veure. En els articles anteriors vam parlar sobre Indígenes, El crit d’un barri, La estrategia del silencio i Viatge a l’extrema dreta, entre molts altres. Hui ho farem sobre alguns dels personatges valencians més importants i que alguns han sigut oblidats.

PESET, UN HOME BO

El 24 de maig de 1941 moria afusellat per la dictadura franquista contra el mur del cementeri de Paterna Joan Baptista Peset i Aleixandre, metge, diputat valencià i rector de la Universitat de València. A través del testimoni del seu fill Juan Peset Llorca, coneixem més a prop tot el que envoltava a la figura de Peset i el procés des que el van sentenciar a mort fins que el van afusellar.

Al documental apareix material inèdit, com l’última entrevista que la besneta de Peset, Natalia Castellanos, va fer al fill de Peset. Al tràiler també es pot veure a la neta de Vicent Andrés Estellés, Isabel Anyó Andrés, recitant davant del mur del cementeri el poema que el seu avi li va dedicar a Peset.

El documental, que es va estrenar el 2016 coincidint amb el 130 aniversari del seu naixement i el 75 aniversari del seu afusellament, és una producció de DocumentArt en col·laboració amb la Universitat de València i el Col·legi Major Rector Peset.

AMADO GRANELL, EL VALENCIÀ QUE VA ALLIBERAR PARÍS

Durant els anys 1940 i 1944, París estava sota domini dels nazis. Però el 24 d’agost de 1944 un militar valencià, junt amb una companyia de republicans espanyols anomenada La Nueve, va entrar en la capital francesa. Aquest primer soldat aliat que ho va fer era Amado Granell, un militar de Borriana que s’havia allistat en l’exèrcit aliat per lluitar contra el feixisme. No obstant això, la seua identitat va ser amagada i silenciada.

El documental, produït per À Punt i InfoTV, compta la seua història. Es va estrenar el 2018 i està dirigit per Juli Esteve i escrit per Laura Bayarri.

JOSEP RENAU: L’ART EN PERILL

El documental realça i reivindica la figura de Josep Renau i les seues obres. L’artista valencià va ser una figura crucial en la introducció de les avantguardes artístiques a Espanya i el seu reconeixement va superar les fronteres de l’Estat. El llargmetratge fa un viatge per la seua infantesa al barri del Cabanyal i el seu exili a Mèxic i, després, a la República Democràtica Alemanya.

El documental també aborda altres temes com el pas de la ideologia anarquista que defensava a la comunista, els seus projectes en l’àmbit de la publicitat o les relacions amb les dones.

El llargmetratge, que es va estrenar el 2018, el van dirigir Eva Vizcarra i Rafael Castañ.

EMPAR NAVARRO (CAPÍTOL DE VALENTES)

À Punt va iniciar la sèrie documental Valentes per recuperar la memòria i reivindicar la figura de dones valencianes il·lustrades i oblidades. En un d’aquests capítols es tractava la figura d’Alejandra Soler, mestra republicana i defensora de l’escola pública i la igualtat. A més, va ser una de les primeres dones universitàries de l’Estat i pionera de l’associacionisme estudiantil en la II República. També va ser una de les atletes representants de l’atletisme valencià.

Navarro va viure a l’exili durant 32 anys a Moscou. Va ser la primera dona a rebre l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana l’any 2016 i va ser nomenada filla predilecta de la ciutat de València. Aquest documental, que es va estrenar el 2019, fa un recorregut per la seua vida.

Alejandra-Soler

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €