Torna el Festival de Sèries de València

Labdeseries, el Festival de Sèries de València, torna carregat de cites i activitats. Després que l’any passat no poguera celebrar-se com a conseqüència de la pandèmia, aquesta serà la seua segona edició, sent la primera el 2019. Una frenada inesperada, però que ha fet servir per assentar les bases i establir el leitmotiv principal d’aquest any: el paper determinant de les sèries durant la crisi sanitària com a verdaderes agitadores de la ficció audiovisual, i les conseqüències que, a curt i mig termini, pot tenir esta explosió sense precedents. Labdeseries se celebrarà del 18 al 24 d’abril a la Filmoteca, las Naves i la Mutant.

El certamen s’iniciarà en la Filmoteca, a les 18 hores del dia 18, on gràcies a un acord de col·laboració amb la plataforma Filmin, el certamen estrenarà el primer episodi de ‘We got this’, de Patrik Eklund. L’endemà, en el mateix recinte, es debatrà sobre ‘Com reflectiran les sèries la pandèmia?‘, una taula amb l’escriptor Sergio del Molino, la cineasta Inés Paris i la periodista Beatriz Martínez. Dins de la seua aposta per la totalitat de gèneres artístics, La Mutant es convertirà en un dels punts neuràlgics d’este LABdeSeries 2021 amb dos col·loquis a l’espai municipal.

El primer d’ells (20 d’abril, 18 hores) serà l’anomenat Ens han salvat les sèries dels confinaments?, que repassarà les sèries clau del confinament. Es comptarà amb la presència de serièfils de referència com son el creador de El Ministerio del Tiempo Javier Olivares, el crític Alberto Rey i la guionista Paloma Rando. I dimecres 21 d’abril (18.30 hores), es rendirà tribut a el desè aniversari de Crematorio, l’adaptació de l’obra de Rafael Chirbes sobre la corrupció urbanística a la costa valenciana. El creador de la qual, Jorge Sánchez Cabezudo, participarà en un col·loqui on també estaran presents la historiadora i divulgadora Esther López i el guionista, dramaturg i cineasta Gabi Ochoa.

Exposició sobre sèries

A Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València, es donarà lloc una exposició que reivindica ‘El Poder de les Sèries’. La mostra, que estarà oberta al públic del 20 d’abril al 4 de maig, explora la rellevància que han pres les sèries en la societat actual i com s’han convertit en un element capaç d’influir en els nostres comportaments i rutines. En ella, es durà a terme un recorregut per les seqüències i icones més emblemàtiques de les sèries del segle XXI. En la mostra, apareixen personatges i objectes de títols com Breaking Bad, The Walking Dead, Doctor Who o El Ministerio del Tiempo. La proposta comptarà el dia 21 amb intervencions d’analistes de televisió, com Alberto Rey, Paloma Rando, Enric Albero o Sergio del Molino, que posen en context tots aquests elements. A més, aquesta seu acollirà també una sessió de DJ amb realitat virtual de sintonies de sèries a manera de concurs en la qual podrà participar el públic, dins del projecte Sono·lab de Las Naves.

El dijous 22 s’han organitzat dues xarrades en Las Naves que pretenen analitzar les sèries des de punts de vista diferents. A les 18.00 hores, se celebra el debat ‘De Westworld a Humans. Estem preparats per a viure amb robots?‘, en el qual intervenen Carlos Santana, Moon Ribas, Pedro Mujica i Javier Palanca. L’enginyer informàtic i tecnòleg humanista Pedro Mujica, l’artista i activista cíborg Moon Ribas, el divulgador Carlos Santana i el professor i investigador Javier Palanca conversaran sobre això. A continuació, a les 19.30 hores, una altra taula, en la qual l’economista expert en sostenibilitat Vicent Cucarella, l’escriptora Layla Martínez i el guionista Juan Bordera debatran si les sèries van predir la societat posterior al coronavirus. Amb referències de sèries com Years and years i El colapso. Tots dos actes comptaran amb aforament reduït i podran ser seguits a través de streaming, prèvia inscripció en la web de Las Naves.

El mateix dia en la Filmoteca se celebraran dues taules redones en les quals diversos creadors de ficcions dirigides a adolescents i joves conversaran sobre la possible influència o no de les sèries en el comportament juvenil.

L’Any Berlanga

El LabdeSeries no ha volgut oblidar-se de l’Any Berlanga i ha organitzat ‘Què li deuen les nostres sèries a Berlanga?‘. Un col·loqui en el qual creadors i guionistes espanyols explicaran com el cineasta valencià ha influït en l’audiovisual. En ell participaran el creador de ‘Aquí no hay quien vivay La que se avecina‘, Alberto Caballero; la creadora de ‘Arde Madrid‘, Anna R. Costa; el creador de ‘7 vidas‘ y ‘Aída‘, Nacho G. Velilla; y el guionista de ‘Vota Juan’, Víctor García León.

La il·lustradora Aitana Carrasco (València, 1978) s’ha encarregat de dissenyar el cartell d’aquesta edició, en el qual reflecteix com les sèries s’han convertit en un element d’unió en una societat que fixa la seua mirada cada vegada en més pantalles. L’organització del LABdeseries és a càrrec del llibreter i gestor cultural David Brieva, la historiadora Àuria Ortiz i el periodista Mikel Labastida. Compta amb la col·laboració i amb el suport de l’IVC, de l’Ajuntament de València, l’IVAJ i la EDAV.

Cartell-series-complet

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €