Cada vegada més joves creen contingut en valencià

Dimecres 28 d’abril es va celebrar una conferència tractant el tema d’«El català a les xarxes socials». La qual comptava amb les ponències de Gal·la Martí, coneguda com a Gal·la, de Silvia, com a Miss Tagless, d’Aitor, pel seu canal Llet i Vi, i d’Òscar Piera, com a soci de Tresdeu. Amb aquesta representació s’ha volgut exposar com es troba de vigent la llengua valenciana a les xarxes socials, concretament respecte a l’ús que fan els i les creadores de contingut. Aquesta xarrada es va impartir baix el marc de la V Setmana Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. I ha estat organitzada pel Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA).

La conferència va començar amb les presentacions dels ponents on es va arribar al nexe comú: la quantitat de persones que creen contingut en valencià no és equiparable als que ho fan en castellà. Al fil d’això, Aitor, de Llet i Vi, va expressar que amb l’ús del valencià a les seues xarxes s’ha creat «una comunitat molt única». Miss Tagless va afegir que viu més tranquil·la al comunicar-se en xarxes amb la seua llengua. A més, va ressaltar la quantitat de valencianoparlants que som, sent més de deu milions de persones, «si això és tancar-se portes, em tanque ara mateix». El primer bloc de la xarrada es va obrir partint del perill que suposa de cara al futur no tindre un espai en valencià a Internet.

Miss Tagless va assenyalar que: «hi han molts i moltes creadores de contingut en valencià. No fa falta ni creadors ni ens falta qualitat, falta visibilitat. Pot ser els nostres mitjans de comunicació públics podrien estar fent més». Davant aquesta manifestació, Òscar Piera, des d’una perspectiva crítica com a representant de Tresdeu, va remarcar que caldria millorar alguns aspectes per a arribar a més públic. «Falta constància i més qualitat. Si estàs fent streaming totes les setmanes, la gent sap on et va a trobar», va dir. Unes paraules que Aitor va sostenir i aclarir, «tens raó quant a la constància, però nosaltres ho fem per motivació. No rebem altre bé, com podria ser el monetari, només tenim la motivació. I si no estàs motivat, doncs no eres constant».

La segona part de la ponència es va obrir amb la pregunta de si com a creadors i creadores de contingut perceben que existeix el monotema de la reivindicació del valencià als vídeos que es publiquen. Gal·la va agafar el torn de paraula per dir que sí que és cert que se sent la necessitat de justificar i defendre el perquè comuniques en valencià. «Nosaltres ho hem de fer per la situació que viu la nostra llengua, però deuríem de fer-ho sense justificar-se. El dia que fem contingut sense explicar perquè ho fem en valencià, serà el dia en què hem salvat la nostra llengua», va exposar. Al que Miss Tagless va ampliar amb una terminologia adient al context. «Continuem vivint la valencianofòbia, menys que fa deu anys, però continua», va afirmar.

Una voràgine de manifestacions i reivindicacions per fer-ne ús del valencià a les xarxes socials que es va recollir amb la reflexió final de Gal·la mirant des de dins del mateix territori. Va fer crítica cap a la societat catalana i valenciana i va dir que li sabia molt greu «que ens corregisquen cada vegada que no parlem de manera normativa o amb un català oriental». Gal·la va traure pit per defensar la tasca que estaven fent com a creadors i creadores de contingut parlant valencià als usuaris i va assenyalar que: «fem més parlant el nostre dialecte amb alguns errors, que el que ens corregeix».

Una última intervenció que va concloure amb la unió de forces entre tots i totes i donant ànims perquè cada vegada es parle més valencià a Internet. La comunitat creix, Aitor i Miss Tagless van confessar que porten entre mans un projecte junts, Òscar va anunciar el treball que des de l’Squad de Tresdeu estan fent per donar visibilitat a persones com ells i elles i Gal·la va explicar també que té junt amb altres amics i amigues un canal comunitari per tal de donar contingut periòdicament, anomenat Canal Malaia. Són nous començaments per a gent jove que necessita la mà d’un suport financer, pel que alguns d’ells tenen oberts diferents tipus de micromecenatge. Miss Tagless des de la plataforma L’Aixeta i l’Squad des del Verkami, que podreu trobar als seus respectius comptes a xarxes.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €