6 beneficis d’aprendre valencià
Amb l’inici del període de matriculació per al curs 2025-2026, Escola Valenciana ha engegat una nova campanya que parla clar i sense embuts: “Quan et matricules, tria valencià!”. Més que un eslògan, és una crida directa a les famílies perquè opten per una educació plurilingüe de qualitat, amb el valencià com a eix central.
L’entitat, compromesa des de fa dècades amb l’ensenyament i la normalització lingüística, adverteix que el context actual no és fàcil. Segons denuncia la seua presidenta, Alexandra Usó, “vivim un context d’hostilitat cap a la nostra llengua, promogut per la nova normativa autonòmica que no assegura el dret de l’alumnat a aprendre valencià amb garanties”. Fa referència, així, a la recentment aprovada “Llei de llibertat educativa”, que ha suposat un pas enrere per al valencià a les aules.
Lluny de resignar-se, l’entitat posa damunt la taula arguments pedagògics i socials: l’ús del valencià com a llengua vehicular no només no empobreix el coneixement del castellà, sinó que millora la competència lingüística global de l’alumnat i facilita l’aprenentatge d’altres idiomes com l’anglés. A més, conéixer bé les dues llengües oficials és un valor afegit en l’àmbit personal, laboral i cultural.
Amb aquesta campanya, Escola Valenciana vol valorar el dret de les famílies a triar una educació arrelada a la llengua pròpia i, sobretot, vol recordar que el valencià no és només un dret: és una oportunitat. I això ho demostra amb sis beneficis principalment:
- El valencià és una llengua d’oportunitat. Com més coneixements de valencià tinguen les nostres filles/fills més facilitats tindran per obtindre els nivells de llengua requerits per accedir a molts llocs de treballs.
- Les persones que coneixen dues llengües estan millor preparades per a adquirir una tercera llengua
- Conéixer llengües significa accedir a noves cultures i maneres d’interpretar el món, fet que afavoreix la seua comprensió i ens enriqueix.
- Estudiar assignatures en valencià no resta el coneixement al castellà, al contrari.
- El valencià forma part de la nostra particular identitat i riquesa: és l’herència dels nostres avantpassats i l’hem de transmetre a les noves generacions. Cal conéixer i viure els costums i la llengua pròpia.
- El teu fill/filla té el dret d’aprendre les llengües oficials del territori on viu. I l’administració té el deure de fer-ho possible.
Per a més informació, l’entitat ha habilitat el web escolavalenciana.org/web/tria-valencia i el correu electrònic educacio@fev.org per atendre qualsevol dubte o consulta.