Sergi Almiñana (MUV): “La ciutat que fa música, fa ciutat”

11046239_10153459159312728_7126531101972165798_o

Conversem amb Sergi Almiñana, co-director del MUV! Fest, una proposta que aglutinarà multitud de concerts en 15 espais del barri de Russafa, València.

En un moment en què l’assistència de públic a concerts travessa un mal moment, arriba el MUV! i proposa més de 50 actuacions en tan sols 3 dies. Tots a taquilla. Segur que heu pensat bé el projecte?
El Muv! és un Festival que vol fomentar un model col·laboratiu dins l’escena musical que permeta implicar a músics i al sector professional d’una manera activa per a mostrar la varietat de projectes que existeixen en la ciutat i que són abundants i molt diversos.

Este plantetjament ens ha portat a proposar al públic un model de circuit de concerts on, durant 3 dies, en localitats amb capacitat limitada entre 50 i 150 persones, pots triar quines actuacions vols vore.

No teniu por de generar esgotament o confusió entre el públic amb una proposta tan eclèctica i abundant?
La programació tan eclèctica del nostre festival és només el reflex de la diversitat musical que existeix en estos moments i que es desenvolupa en la ciutat. Poder disfrutar d’un concert de Jazz, de reggae, de rock, de soul o fins i tot de música clàssica en un mateix cap de setmana ens pareix uns dels elements més interessants del festival.

Sergi Almiñana protesta per l'IVA cultural

Explica amb tres frases curtes la singularitat d’aquest projecte i la seua necessitat.
El barri de Russafa es veurà convertit en un gran escenari obert gràcies a la col·laboració de locals d’oci i hostaleria, a més d’espais culturals, i de llocs de treball i reunió de col·lectius i artistes. Són llocs no convencionals que pretenen oferir una experiència cultural única des de la convivència.
Més de 250 músics col·laboren en el projecte a fi de promocionar l’escena musical de la ciutat i contribuir a fomentar la dinamització cultural en els barris.

A un mes exacte de la seua celebració, quines són les expectatives?
Estem molt contents de la gran quantitat de músics que col·laboren en el projecte. Les nostres expectatives passen per aconseguir que també un públic que no siga tan consumidor de concerts puga interessar-se per viure una experiència d’este tipus, on de manera pròxima i accessible puga disfrutar de la música en directe.

MUV

Si però, com calmaràs la frustració d’una melòmana que no podrà assitir a l’homenatge a Billie Holiday, o a Gilbertástico, o a Jorge el Cigarra, perquè toquen a la mateixa hora que Senior?
La manera com hem organitzat el programa de concerts permet triar, en les diferents franges horàries, diverses propostes cada dia, que puguen encaixar en els gustos musicals d’una persona. Encara i així el repte és que el públic s’arrisque i puga descobrir noves propostes musicals.

Exposicions, debats, activitats per a públic familiar…, la hiperactivitat cultural és la forma de combatre la crisi i no desaparèixer?
Creiem que des dels sectors culturals es deuen desenvolupar propostes innovadores que fomenten la creació i la consolidació de públics. Es tracta d’un objectiu que les institucions culturals han sigut incapaces de dur a terme en els últims anys. Resulta fonamental que la cultural forme part de l’oci actiu dels ciutadans. Quelcom que ens pareix ara hiperactivitat cultural hauria de ser normal i estiga integrat en l’activitat diària d’una ciutat.

El Muv! està promogut per una associació, a l’igual que moltes de les iniciatives sorgides a València en els darrers anys per a paliar el buit institucional. Penses que la situació pot revocar-se amb el canvi polític? Què espereu del nous governants?
Nosaltres formem part de la PICUV, Plataforma d’Iniciatives Culturals Urbanes, composta per un total 9 festivals en la ciutat de València que fomenten diferents disciplines, arts escèniques, plàstiques, música, teatre, art urbà etc… És un moviment que ha sorgit des dels barris, de manera independent en un context, evidentment, d’absència de polítiques institucionals eficaces de suport a la cultura, però que planteja un model de gestió innovador i que pot ajudar a construir un concepte de marca/ciutat en relació amb l’oci i la cultura.

Pensem que els nous gestors tenen l’oportunitat de proposar un nou model que integre la cultura i la música com un element de dinamització que també es desenrotlle en els diferents districtes urbans de la ciutat. Per a aconseguir-ho és necessari un diàleg clar de les institucions amb els actors culturals i la seua indústria, que permeta desenrotllar un pla estratègic, que es pose en marxa de manera coordinada i que estiga connectat amb altres sectors estratègics com el turisme.

El lema que volem formentar enguany en el festival és La ciutat que fa música, fa ciutat.

 

Entrevista Irene Gómez.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €