Cinema i Televisió

Òpera amb texans? Sí, i tot un fenòmen a TV3

Joan Andreu Quiles | 3 Març 2014

operaentexansParlar d’òpera sempre ha sigut una feina difícil. Es tracta d’un gènere musical que sempre s’ha associat a les altes esferes o elitsde les societats i on els seus preus abusius han fet que la majoria de la població la deixara de costat. Però no tot el món pensa així, Ramon Gener i tot el seu equip han dissenyat un format televisiu per demostrar que l’òpera pot ser escoltada i entesa per tothom i, per descomptat, estimada; es tracta de dirigir el gènere cap a una direcció més casual i quotidiana on tothom hi té cabuda. L’òpera és per gaudir-la i no sols per parlar d’ella com si d’un freak es tractara i ningú et poguera entendre.

Aquest gènere amaga al seu darrere una infinitat de melodies i harmonies que sovint les escoltem en anuncis o pel·lícules, però en desconeixem la procedència; la nostra vida n’està totalment relacionada i ha sigut font d’inspiració per a milers de persones. Els prejudicis de la societat han comportat que en moltes ocasions despreciem aquest gènere meravellós que ara té una nova oportunitat d’arribar a tota la societat gràcies a Òpera en texans.

La televisió escollida per a emetre aquest programa durant tres temporades fou el Canal 33 de TV3. Durant 30 minuts, el seu presentador i ànima del format, ens proposa endinsar-nos en el fabulós món d’una de les òperes més importants de la història, com Turandot, de Pucini, o La flauta màgica, de Mozart. Ramon Gener, un dels millor comunicadors que he tingut el plaer de veure a la televisió, fa que el programa funcione sense cap distracció i que ens deixem atrapar per les històries més increïbles que es troben amagades darrere de cadascuna de les òperes. A més, podem gaudir dels seus dots com a baríton i músic en cada una de les explicacions sobre els termes i melodies de les peces musicals.

1364295063614

Com diu Alex Rufí, un dels guionistes del programa, en una entrevista concedida al diari El País: “es tracta de crear una espècie d’ham perquè la gent se senta atreta per les històries i emocions que conté cada òpera”. L’equip del programa, exceptuant Ramon Gener, elabora els guions sense tindre’n cap idea; d’aquesta manera, arriben directament als espectadors, es descobreixen coses junt amb l’audiència, es crea, en definitiva, un format participatiu on totes les parts aprenen programa a programa. Segons el mateix Gener, Òpera amb texans va començar sense audiència i fou el boca a boca qui va fer despertar l’interés de la gent pel format, amb la qual cosa es va arribar a audiències de més del 3,4% de quota de pantalla. En aquest punt, també cal recordar el gran èxit que el programa ha tingut a la xarxa, on compta amb una pàgina amb milers de fans i centenars de visites diàries, fenomen que es va repetir amb la sèrie de música i moderns Pop Ràpid.

Ara per ara, podem gaudir de tres esplèndides temporades a través del web oficial del programa en les quals ens podem deixar endinsar en el fantàstic món de Wagner i la seua tetralogia o escoltar els hits de l’òpera a través de la selecció personal de Ramón Gener. Estem davant d’un programa fantàstic, cultural i molt divertit, cosa que a hores d’ara és quasi un miracle. Així que no us ho penseu més i comenceu a gaudir de l’òpera que, per primera vegada, obri les seues portes per a poder anar amb texans i sense moure’ns del sofà.

, , , , , , , , , , , ,

Sense comentaris. Sigues el primer.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada


Aquesta web utilitza galetes per a millorar l'experiència de l'usuari.