De velles cançons tropicals, Haiti Direct de Sofrito

De tant en tant apareix un comentari, una entrada en un blog o un article d’opinió, que ve a dir que no pot ser que cada setmana es publique un disc que serà una obra mestra en l’indie. A este ritme d’obres mestres no tindrem prou museus. Internet està ple d’obres mestres d’efímera vida, signe del temps. Anant un poc contracorrent personalment penso que sempre cal donar-li sempre la oportunitat a la perspectiva del temps, que és la que realment dictarà el que és una obra mestra d’una obra bé i avant. Açò s’aplica als discos, als llibres o a les rotondes, només el temps ens dirà si les rotondes i estàtues de Ripollès a Castelló són art o burla al contribuent.

A este ritme de novetats musicals sempre trobarem el gust de caure en el túnel del temps, amb una sèrie de cases de discos que tenen este mateix gust. Per exemple està el magnífic treball de Vampisoul a l’estat espanyol, que fa reedicions de mites: de la rumba, de l’imprescindible flamenc ié-ié, del boogaloo, del proto-punk peruà i oblidats de la música llatina en general. Del volum Skanish sound en vam parlar ací mateix. A casa Vampisoul sempre podrem trobar cançons ballables sense data de caducitat. En el mateix registre tampoc hem d’oblidar per exemple el treball de Txarly Brown, manifasser de la rumba catalana, amb els seus Achilifunks sense els quals avui costaria explicar que va haver una renaixença rumbera fa cinc anys. Gràcies a ell vam acostar-nos sense els prejudicis als K7 de gasolinera a Los Chorbos, Los Amaya o Los Chunguitos i vam (re)descobrir un funk llatí que un moviment alternatiu de tendència dogmàtica ens havia ocultat.

A mig camí entre Londres i Paris, grans capitals del revival tropicalista i fester, també es couen coses, què us he de dir. Per exemple està el moviment Sofrito, darrere del qual està el DJ i productor Hugo Méndez, un tipus que des de fa uns anys proposa recopilatoris explosius, sempre orientats a la música de ball. Així trobem l’imprescindible Sofrito Tropical Discotheque, Tumbélé sobre el so de Martinica o Guadalupe o Tropica Funk Experience sobre el funk de les xicotetes illes-estat de les Antilles. La seua darrera malifeta ha estat abordar la música haitiana. Molt lluny del pop salpebrat amb quatre tropicalismes antillesos que les estrelles internacionals ens van fer en aquell disc – d’honorable intenció – després del terratrèmol de gener de 2010. A “Haiti Direct: Big Band, Mini Jazz & Twoubadou Sounds, 1960-1978” ens submergim de ple en els anys seixanta i setanta, que com passa un poc a tot arreu, és una època musicalment molt més interessant que el que vindria després, l’època pre-sintetitzador. Fou una època dura a Haití, la del dictador Duvalier, però això no lleva que existiren tota una sèrie de combos i d’orquestres ni que es crearen uns sons i uns ritmes que van influir durant un temps. Una sèrie de formacions d’aquella etapa tocaven normalment a Nova York – el somniat Nova York dels anys setanta, el so de la Fania, la salsa i el bugaloo – i també tenien una gran popularitat a les Antilles francòfones. A Haití nasqué la kompa, tenim el meringue que seria cosí del merengue de l’altra part de l’illa Hispanola, la República Dominicana, tot açò emparentat amb els ritmes africans importats uns segles abans pels esclaus, sense de perdre de vista el jazz i el funk que venien dels Estats Units (que són a la vegada ritmes africans) i la guajira de la veïna Cuba. I si m’apureu trobem influències de l’afrobeat dels setanta i del so psicodèlic de l’època. No és increïble la mescla d’estils que he hagut de citar? En el doble disc trobem grans noms com Tabou Combo – grup encara actiu – o Nemours Jean Baptiste que seria el pare de la kompa. Les Loups Noirs amb una distorsió psicodèlica i l’Orchestre Tropicana d’Haiti que mira de reüll a Cuba.

Esta primavera tindrem alguna novetat més de la part d’esta comunitat mig DJ mig productor apassionats de la música tropical de ball. Quantic – un DJ i productor anglès instal·lat a Colòmbia – traurà el 5 de maig un nou àlbum, Magnética.

Haiti Direct Selection by Sofrito on Mixcloud

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €