Estiu sense cassalla, estiu sense rialla!

Què gust dóna agafar el retolador i tatxar el que serà l’últim dia de juliol, l’últim dia de treball. Per fi les vacances d’agost han arribat! Però som joves i sabem que, encara envoltats de feina i exàmens hem fet l’impossible per anar al Feslloch, al Gandia Sound,  l’Aplec dels Ports etc. i a les festes que cada cap de setmana es cel·lebren als pobles de la nostra comarca.

TIRANT CASSALLAQuè tindran en comú totes aquests actes que fan que sempre estem nosaltres presents? Música, bon rotllo, bona gent… per descomptat! però, malgrat tot això, hi ha “algú” que sempre ens acompanya, que està present allà on anem i tenim tan assumit en les nostres vides que ni ens adonem de la seua presència. Amb aquesta descripció només podem estar parlant de la Cassalla! Eixe anís sec que a ningú agrada però, que per tradició, i sobretot a les terres del sud, consumim.

Platar-se a la barra del poble i demanar una cassalla, una candela o fins i tot una ‘palometa‘ és un gest molt comú a comarques com l’alcoià, les Valls del Vinalopó i la Marina Alta i Baixa, entre altres. Tan important és per nosaltres, els de la comarca d’alacant, que fins i tot grups com La Gossa Sorda amb Cassalla Paradise Lilit i Dinoís amb la seua Candela li han escrit a aquesta beguda espirituosa. Com estimem els de la Marina Alta la nostra cassalla! Ben és cert que, contra més al nord del País Valencià anem menys coneguda és, conseqüència tal volta, de la capital de l’anís, Monforte del Cid, a la comarca del Vinalopón Mitjà (Alacant). La darrera setmana, a l’Aplec dels Ports ens va ser impossible trobar-ne a cap dels bars i barres del poble de Sorita.

ANIS CANDELAAl anar de festa en festa, de nit de rock en nit de rock pels pobles de la Marina Alta una pregunta molt sovint que ens trobem és Tenis o Candela ? Per a qui no ho sàpia les dues marques que alberguen pràcticament tot el mercat “anisero” del nostre país. I pel dia, a les casetes de degustació muntades a les places dels pobles en les festes patronals, persones de totes les edats beuen a ritme de xaranga per impedir que la festa s’acabe. ” Unes festes sense cassalla serien com unes festes sense tú, no tindrien sentit”, ens afirma un veí del poble de Orba (Marina Alta) al qui la cassalla no només li fa rialla sinó que també li fa aflorar els seus sentiments.

Malgrat els superpoders de Tenis Candela per cautivar els cors de la gent, una competència alcoiana està aflorant el cap des de fa un any. La Kçalla!  La destileria Sinc d’Alcoi, al no poder conquerir les terres alacantines està escalant cap a Castelló de la mà dels seus festivals, com ben exemple és el Feslloch.

La gran tradició musical de les nostres terres està fent que dia a dia persones de diverses parts del territori comencen a conèixer les diverses costums, begudes i formes de vida que marquen les diferencies dins d’un mateix territori.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €