El debat sobre el valencià a València pren la Rambleta

Eugeni Alemany, Xavi Castillo València en Valencià

El proper divendres 15 de maig La Rambleta iniciarà des de les 16.30 fins a les 23 hores una jornada amb el títol ‘La València en valencià’ (#VLCenVAL). “Una oportunitat -expliquen els seus organitzadors- per a reflexionar sobre l’estat del valencià, el seu nou rol en una societat canviant, sobre com la música i l’humor han enllumenat una realitat en què el valencià està més present”.

Davall l’auspici de Factoria Rambleta (l’àrea que el centre cultural reserva per al debat i el diàleg) la jornada disseccionarà el moment de l’ús del valencià. “Poques ciutats del món poden dir que donen nom a una llengua. I, a pesar dels pesars, en els últims anys ha anat conquerint espais, com el de la música, els espectacles, les aules o les lletres, que li resultaven llunyans des de feia massa temps”, afirma Vicent Baydal, comissari junt amb Vicent Molins d’una iniciativa patrocinada per les marques Ambar, Caixa Popular, Consum, La Parrilla de Pollos Planes i Anecoop.

Comprendrà les diferents visions que des del valencià es tenen i es fomenten en l’humor, l’empresariat, la tasca editorial i periodística, la indústria cultural i la música. Per això la jornada s’iniciarà amb un vis a vis entre Eugeni Alemany i Xavi Castillo. Continuarà amb un debat entre els representants de Consum, Caixa Popular, Anecoop i el València CF i com fan ús de la llengua en la seua comunicació externa. Després serà el torn perquè Francesc Felipe (investigador sobre el valor econòmic del valencià, membre d’Econcult), la periodista Violeta Tena, l’editor Vicent Baydal i l’acadèmica de l’AVL Verònica Cantó donen el seu punt de vista sobre la qüestió des del prisma cultura. L’acte culminarà amb una barreja entre la música en directe i el diàleg a càrrec dels cantants Jorge Martí (La Habitación Roja), Miquel Àngel Landete ‘Senior’, Néstor Mir, Hugo Mas i el responsable de la Valencian Music Association (VAM!) Joan Gregori Maria.

Un debat sobre l’estat de la qüestió d’una llengua que més de dos milions de valencians utilitzen cada dia amb:

– 16.30 El valencià des del humor
Eugeni Alemany, Xavi Castillo
– 17.30 El valencià i l’empresa
Consum, Caixa Popular, Valencia CF, Anecoop
– 18.30 El valencià en la industria cultural
Francesc Felipe, Violeta Tena, Vicent Baydal, Verònica Cantó
– 19.30 El valencià en la música
Jorge Martí (La Habitación Roja), Miquel Àngel Landete (Senior), Hugo Mas, Néstor Mir, Joan Gregori Maria (Responsable de la Valencian Music Association (VAM!)

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Samarreta A Tornallom
Samarreta d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram St...
Preu 12 €