Paula Bonet il·lustra un Tirant del segle XXI

El Tirant és una meravella. Una obra que no hem de deixar de reivindicar per la força que conté, per com mescla batalla, amor, desig i història, per com representa eixe context concret que és el que s’explicava a través de les novel·les de cavalleria”. Paula Bonet realitza esta reivindicació llapis, aquarel·les i pinzells en mà. La reeixida artista valenciana s’ha encarregat d’il·lustrar una nova versió editada per Llibres de la Drassana. “El procés creatiu va ser molt estimulant. Era un treball que tenia moltes ganes de fer però disposava de molt poc de temps, així que vaig intentar exprimir al màxim cada minut del que disposava. Va ser molt fàcil tenint en compte que el punt de partida era la meravellosa adaptació de Josep Vicent Miralles”. El guionista valencià ha sigut el responsable d’acostar el clàssic de Joanot Martorell al lector modern, sovint maltractat per versions mutilades o infantilitzades de l’obra. “Jo recomanaria a qualsevol lector que tinga por dels clàssics per considerar-los una imposició de manual o una cosa avorrida que s’endinse en este Tirant de Llibres de la Drassana. Trobarà una obra divertida, potent, que el farà estremir i prendre partit, i que li permetrà conéixer personatges d’aquells que ja t’acompanyen per a sempre. A més, és un text que seduirà per igual al devot de Joc de Trons, a l’aficionat a la novel·la negra, al caçador o caçadora de carn estil Grey o al consumidor més expert i exigent”, afirma Miralles. Una versió resumida que ens mostra el Tirant més cortesà, i es recrea en els amors cavallerescos i intrigues de palau sense deixar de banda la part aventurera.

El fet d’haver de dibuixar personatges i escenaris medievals ha sigut un repte absolut per a mi. Era eixir totalment de la meua zona de confort a l’hora de pintar o dibuixar. Va ser molt estimulant. No crec que ho haguera fet si no s’haguera tractat del Tirant”, confessa Bonet. Ha comptat, en tot cas, amb l’ajuda de Vicent Baydal. El medievalista valencià s’ha encarregat de l’assessorament històric de l’obra. “Una de les meues comeses en este projecte ha sigut contextualitzar a Paula l’època en què es desenvolupa el Tirant. Li vaig donar algunes indicacions al voltant dels pentinats, vestits i estances de l’època: com seria una princesa bizantina del segle XV, una donzella, un cavaller bretó o la corona d’un emperador”, explica Baydal. El mediàtic historiador també s’ha ocupat de la revisió del text per tal que fóra historiogràficament rigorós, i ha afegit algunes notes a peu de pàgina que, per primera vegada en una versió de butxaca, permeten conèixer el rerefons històric de Tirant lo Blanch.

Llibres de la Drassana publica en dos edicions, en valencià i en castellà, esta nova versió que seguix la tradició d’adaptar clàssics als gustos contemporanis. El dijous 22 de desembre a les 19h en la Galeria Pepita Lumier de Russafa on assistiran Paula Bonet, Josep Vicent Miralles i Vicent Baydal.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €