Caitlin Moran: la periodista feminista que has de conéixer

caitlin moran periodista

Caitlin Moran (1975-/) és una coneguda britànica feminista que, malauradament, a les nostres fronteres no coneixem. Es tracta d’una periodista que ha sabut sortir-se’n de les males passades de la seua humil infància. Ara pot dir que és una periodista de renom al Regne Unit i gaudeix d’una acceptació i reputació molt bones. Escriu periòdicament columnes iròniques i autobiogràfiques a The Times, però, allò que la caracateritza és el seu sentit de l’humor i la ferma defensa del feminisme.

Es tracta d’un exemple a seguir perquè, malgrat haver tingut una infància i adolescència dures, ha sabut riure’s del seu passat i reinventar-se. Caitlin Moran era una xica grassa i poc agraciada i, a sobre, pobra. Eixir de la marginalitat, superar els problemes físics i fer front a una societat masclista i amb prejudicis ha estat el seu repte en la vida. Finalment ha aconseguit fer-se valer en el món del periodisme, tot posant de relleu el seu passat i present amb humor. Ara, Caitlin Moran és una vertadera líder d’opinió al seu país.

Moran ha escrit el bestseller How to buid a Girl (2014), una obra traduïda al català amb el títol Com es fa una noia (Anagrama, 2015). Es tracta d’un llibre que beu de la seua biografia i escull una protagonista dona: una jove adolescent, Johanna Morrigan, filla de pares obrers, molt humil i poc agraciada. Mentre escriu cròniques per a una revista musical de Londres, fa el seu pas cap a l’edat adulta a través del descobriment de la seua sexualitat. Caitlin Moran és rupturista amb les intimitats femenines i conta els fets amb realitat descarnant. Tot amb una ploma còmica i divertida.

En el següent vídeo, Caitlin Moran explica algunes claus del seu llibre Com es fa una noia. En l’entrevista afirma que creu que «totes les dones naixen feministes per defecte. Si eres una dona europea, vas a escola, creus fermament que no pertanys al teu marit o novio i tens dret al vot, clar que ho eres». En aquesta entrevista es palesa que l’estratègia de Caitlin Moran per a conduir les dones cap al feminisme és a través de les bromes i l’humor.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €