La localitat de Serra dóna exemple amb la biomassa

Serra és pioner en biomassa

Serra, situat enmig del Parc Natural de la Serra Calderona. FOTO: Aj. de Serra

La localitat de Serra (Camp de Túria) està sent modèlica —i pionera a nivell nacional— en quant a implantació d’energies renovables al municipi. Concretament, des de l’Ajuntament s’està promovent la producció i consum de biomassa, una energia renovable no tan reconeguda com la solar, o l’eòlica, per exemple. Serra —poble ubicat al bell mig de la Serra Calderona— ha apostat en els últims anys per la transformació de residus forestals en energia.

Neteja de boscos i jardins

Açò de transformar residus vegetals en energia és la biomassa, que a Serra la fan aprofitant el material que extrauen de la neteja de boscos i jardins. De moment, alguns edificis públics com l’Ajuntament i el Centre de Salut s’abasteixen de biomassa. S’espera que d’ací no molt ho facen totes les instal·lacions dependents del consistori. Cada vegada són més els veïns que també adapten les seues calderes privades per al subministrament mitjançant aquest combustible. L’excedent de producte es comercialitza.

Disminueix el risc d’incendi

Segons estimen els tècnics municipals de l’Ajuntament de Serra, la utilització de la biomassa en edificis públics ha suposat vora 100.000 euros d’estalvi anuals. A més, s’han creat desenes de llocs de treball des que es va posar en marxa la iniciativa. Aquestes dades econòmiques són molt bones per a una xicoteta localitat rural i pot ser un exemple per a altres moltes de cara a mantenir i atraure població per a evitar el despoblament.

Però el més important en l’àmbit global és l’impacte mediambiental. En utilitzar la biomassa es redueixen d’una manera destacada les emissions de CO2. A banda, també és un factor clau per tal d’evitar la generació i propagació d’incendis. Els experts asseguren que un dels factors que provoca els grans incendis dels últims anys és l’abandonament dels paratges de muntanya. Així que netejar boscos per a fer biomassa és una bona opció per a combatre els focs, evitant que els incendis tinguen milers i milers de quilos de massa forestal per devorar. En aquest reportatge del programa Crónicas de TVE, s’explica aquesta problemàtica creixent i es posa com a exemple a Serra. Cliqueu damunt de la imatge per a accedir al vídeo. Val la pena veure’l complet, però el cas de Serra es mostra a partir del minut 44.

Serra és pioner en utilització de biomassa

Com bé diuen els companys de ‘Crónicas’, el camp i les muntanyes estan plens massa forestal que esperen que un govern se n’adone del potencial de la biomassa.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €