Amàlia Garrigós ens descobreix el nou “Territori Sonor” d’À Punt

"Territori Sonor"

L’equip de “Territori Sonor” al complet

 

Com tothom ja sap a hores d’ara, Amàlia Garrigós torna a la ràdio pública valenciana. Ho farà, a partir de demà dilluns 11 de desembre, presentant i dirigint “Territori Sonor”, el nou magazín musical d’À Punt Ràdio. Cada vesprada, de dilluns a divendres, de 19 a 20 hores, Garrigós acostarà a l’audiència tota l’actualitat de la música valenciana. Però no estarà sola ni molt menys. Quatre joves l’acompanyaran en l’equip i altres tants (alguns no tan joves) exerciran de col·laboradors.

A més a més, parlant amb Garrigós, es pot dir que la il·lusió està protagonitzant les primeres passes del programa. Ella destaca per damunt de tot que «tots els membres de l’equip tenen un vigor, una generositat, una entrega, un entusiasme i una il·lusió que és precís que “Territori Sonor” siga un producte radiofònic ben fet». Així de clar ho té una Amàlia Garrigós, que tot i ser una veterana de la ràdio valenciana, es mostra entusiasmada per aquesta nova etapa de la seua vida professional. Açò és tot el que ens ha contat al voltant del nou projecte que demà ja s’estrena a À Punt Ràdio:

Com serà Territori Sonor

A.G: “Territori Sonor” té una vocació de fer territori a partir de la musica, és a dir, volem estar en totes les comarques, on afortunadament tenim molt de músic per metre quadrat. Farem un programa multiestilístic i plurilingüístic. En principi tractarem tots els gèneres excepte els de la música clàssica i la de banda, tot i que tampoc els descartem. Es tracta d’informar de tot allò que produeix l’escena musical valenciana en el seu conjunt. Volem fer un programa molt de comarques, que no estiga centralitzat a València, Castelló i Alacant. També volem intentar que la ràdio siga un punt de connexió entre els grups de diferents estils musicals que normalment no tenen relació entre ells. Tot plegat em sembla una tasca molt bonica.

Quan podrem escoltar-lo?

A.G: De dilluns a divendres, entre les 19 i les 20 hores. Per a mi una hora és poc, perquè la música valenciana genera moltíssima informació. A més, hem de tenir en compte que en un magazín musical s’ha de deixar temps per a escoltar la pròpia música, i això es menja part del programa. Jo pense que és un programa de dos hores, però temps al temps. A nosaltres també ens interessa començar a rodar amb un programa d’una hora diària. A partir de la setmana del 18 de desembre, si no passa res, també tindrem disponible la pàgina web. Volem donar-li molt de recorregut transmediàtic a “Territori Sonor”. Cadascun dels apartats tindrà molt de pes per a escoltar-lo després a la carta.

Com es va gestar Territori Sonor

A.G: Famazing Entertainment és la productora executiva que fa el programa. Me van encomanar el disseny d’un programa ràdiofònic, que va ser acceptat per la direcció d’À Punt.

La productora em va demanar, per una banda, que fera el disseny del programa, i per l’altra, que confeccionara l’equip. Jo ja tenia una sèrie de noms fitxats des de feia temps. Des que van tancar Ràdio Nou vaig estar fent ràdio voluntària: “El Mural”. Durant eixe temps vaig entrar en contacte amb gent de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes, estudiants de Comunicació Audiovisual de les universitats, i amb gent del moviment podcasting. En definitiva, gent jove i malalts de ràdio com jo. Jo em vaig quedar entusiasmada amb les coses que feien alguns d’ells de manera totalment altruista. Aleshores vaig pensar que si algun dia tinguera l’oportunitat, comptaria amb ells amb els ulls tancats per a formar el meu equip.

I quines són les persones que t’acompanyaran?

A.G: Crec que tots ells són uns grans fitxatges. És gent que s’ho ha currat molt. Tots són saba nova i bona. L’única veterana sóc jo, i amb ells estic aprenent moltíssim i aprendré molt més. Tenen un vigor, una generositat, una entrega, un entusiasme i una il·lusió que és precís que “Territori Sonor” siga un producte radiofònic ben fet.

"Territori Sonor"Carlos Ripollés: Estudiant de Comunicació Audiovisual de la Universitat Politècnica al Campus de Gandia. Ha fet durant un temps el programa “Els viatges de Carlos Carlos”. Ara continuarà viatjant pel nostre territori acostant-nos una sèrie de reportatges. Serà la persona que farà Territori Sonor a peu de comarca.

 

"Territori Sonor"Quico Fort: És un home molt gran, tant física com intel·lectualment. És un xic amb una gran cultura. Té molts contactes dins de la música en valencià. Però sobretot, el que m’agrada de Quico és que ha estat fent “La Represa”, un programa d’entrevistes que ha sigut referent en aquestos anys de buit de ràdio en valencià. És un malalt de ràdio. Ha presentat el Colp a Colp i ara formava part de l’equip d’El Joc del Poble (programes de pilota valenciana). És una persona que es mereix fer ràdio de manera professional i remunerada, igual que la resta.

"Territori Sonor"Mariano López: És el més expert de música que hi ha al grup. Col·labora en moltes publicacions musicals especialitzades. Ha escrit diversos llibres, entre els quals destaca En tierra de nadie. 25 años de Doctor Divago, dedicat a la mítica banda valenciana Doctor Divago. És una persona que va a tots els concerts i té molts contactes en tots els àmbits de la música. Té molta visió crítica per la seua experiència. També ha fet ràdio municipal (és el caldo de cultiu de tots els col·laboradors).

"Territori Sonor"Laura Romero: És la nostra teòrica del so. És doctora en Comunicació, docent, realitzadora de ràdio, en definitiva maga de sons… Entén molt bé el llenguatge transmediàtic i els nous llenguatges narratius de la ràdio. Coneix molt bé el moviment podcasting. També és una gran coneixedora del moviment de les ràdios comunitàries. També és actriu de doblatge. És l’encarregada de donar la identitat sonora al nostre “territori”.

Col·laboracions de luxe

A.G: Tindrem una col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Entre secció i secció del programa apareixeran píndoles de vocabulari sobre música en valencià. Em sembla una gran idea.

Miquel Àngel Landete “Sénior” farà “La síndrome Lomax” cada dilluns, en homenatge a Alan Lomax, un estudiós del folk espanyol. El que farà Sénior serà establir ponts entre la cultura anglosaxona i la valenciana. La cultura musical de Sénior ampliarà els nostres horitzons segur.

Carmen Laguarda estarà tots els dimecres junt amb Ramir Calvo. Faran “Petjades”,una secció on divulgaran les novetats musicals en valencià.

Per últim, també particiàrà al programa Miguel F. Jim. És un home que té en sa casa tresors musicals que ningú més té. Té una discoteca inèdita, que va dels anys 80 al 92. Entre d’altres coses és degà d’un dels programes musicals de Ràdio Klara. Un històric de la música. Ha sigut músic. Ha anat de gira amb Presuntos Implicados, Revòlver… Els dimarts farà la secció «els analògics».

Com s’ha de guanyar À Punt Ràdio a l’audiència?

A.G: Tenim moltes ganes d’escoltar valencià als nostres mitjans, de reflectir-nos al nostre propi espill. Eixa expectativa és un avantatge molt gran. Però a la ràdio s’ha de crear fidelitat, i el que cal per a això és ser constants en la faena, ser exigents en el producte, tindre molt de respecte pels oients que ens escolten de totes les comarques, crear el nostre propi model (sense mirar a cap altre lloc), i ser humils. Si fem això, crearem fidelitat.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €