Jan Riera: «L’essència d’Els Catarres són les veus i les lletres»

Amb motiu del llançament del nou disc d’Els Catarres, entrevistem Jan Riera un dels tres terços de la banda. Tots els meus principis (Música Global, 2018) porta al carrer des del passat 16 de març, disponible a totes les plataformes. El proper 6 d’abril comencen a Barcelona la gira 2018 al festival Cruïlla de Primavera. I al 5 de maig venen al País Valencià, concretament a Burjassot, per al qual encara hi han entrades disponibles.

Descarrega’t el disc gratis

Per si no t’havies assabentat, pots descarregar-te gratis Tots els meus principis. Sols has de visitar la pàgina web de la banda i prémer sobre el rètol “Descarrega’t Tots els meus principis ara!”.

Entrevista a Jan Riera

Jan Riera

Jan Riera (Esquerra), Èric Vergés (Centre) i Roser Cruells (Dreta). Foto de Marta Mas

Jan Riera és un poc l’home-orquestra d’Els Catarres. Toca la guitarra, l’acordió, la pandereta, el bombo i la melòdica. Mantenim una agradable conversa telefònica amb ell. De fet, és el propi Jan qui ens telefona al no fer-mos amb ell a la primera cridada. Vos deixem l’entrevista.

Parla’ns abans que tot, de l’elecció del títol del nou disc

Tots els meus principis juga amb el doble sentit. Fa referència al primer cop que fas qualsevol cosa, muntar en bicicleta, el primer petó, que se’t trenqui el cor… El primer cop no torna a passar mai mes i en el fons, les primeres vegades et marquen per ser qui ets. El títol Tots els meus principis anava per aquí, per tots els nostres valors. Les lletres són també una mica retrospectives, es basen molt en les nostres experiències, ruptures, viatges, moltes coses que ens han passat als tres. Es veu clarament per exemple a la cançó de “1983” que és l’any que vam néixer.

Haveu creat una campanya de llançament diferent, emprant molt l’eina de Telegram

Doncs la veritat nosaltres volíem una eina diferent, que oferira alguna cosa tipus newsletter. Telegram t’ofereix aquesta opció. La gent que s’hi subscriu té informació del que li agrada, d’un sol tema o de tots aquells que li interessin. Nosaltres tenim l’opció d’enviar memes, cançons, notícies… Ho emprem de tant en tant, però és una eina molt útil per fidelitzar els fans.

Musicalment parlant hem trobat més sons electrònics, sobretot als temes que es van avançar “Martina” i “Perfectes”

Sí, nosaltres hem deixat enrere tot allò acústic perquè teníem moltes ganes de treballar amb sintetitzadors analògics. Hem treballat amb Ainz Adams qui ha treballat amb Zoo i ens hem apropat a uns sons analògics molt dels anys 80. Tot el que hem programat amb ell ens ha molat molt.

El pròxim 27 de març farà 7 anys de la publicació a Youtube de “Jennifer”. Com han canviat Els Catarres de d’aleshores?

Doncs Els Catarres hem intentat no parar de créixer a nivell creatiu. La segona gira que vam fer ja incorporava banda i bateria. Després també vam treure un disc amb banda. Ara hem deixat l’acústic. Hem intentat no parar de créixer i això et porta a que acabis fent coses diferent. És un pànic per a nosaltres fer la mateixa cançó canviant la lletra. Això es soluciona fent sonar diferents tots els discos, cosa que ens mola molt. L’essència d’Els Catarres és la veu de Roser i Èric i les lletres. Un cop sonen les veus podem posar el que vulguem sonar.

Estreneu el disc en viu el proper 6 d’abril a Barcelona. Com van els nervis?

Queden menys de 200 entrades a la venda*. L’aforament és de 6.000 persones, és molt bèstia. Mai hem reunit de colp a un concert exclusivament nostre aquest número de persones. Llavors, és una mescla de sentiments, estem super-nerviosos però impacients que arribi aquesta nit que serà màgica. Serà un esdeveniment molt xulo.

I el següent concert tindrà lloc a Burjassot. Com es rep als Catarres al País Valencià?

Tenim les mateixes ganes de que arribi el 5 de maig. Ens encanta baixar al País Valencià, el públic està sempre molt a tope. És una audiència molt càlida i molt enèrgica. Tenim uns sentiments calcats al concert del 6 d’abril. Farem cinc concerts de presentació, encara que modificarem una mica el repertori tenim les mateixes ganes d’afrontar totes les dates d’aquesta gira de presentació.

*Al moment de l’entrevista encara quedaven entrades a la venda. A dia de hui ja estan exhaurides.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €