Els clubs de futbol popular agafen protagonisme al País Valencià

Ahir va quedar inaugurat el major espectacle futbolístic, el mundial de futbol organitzat per la FIFA. Tant el país amfitrió, Rússia, com el màxim organisme del futbol mundial estan baix sospites. Però un altre futbol és possible. A moltes més capes per baix d’eixe esplendor, d’eixe futbol modern, massificat i mediatitzat hi han menuts clubs que lluiten dia a dia per la supervivència. Al País Valencià tenim dos exemples de clubs de futbol popular, on totes les sòcies i socis intervenen i prenen les decisions del club. Són l’Orihuela Deportiva i l’Aspense.

Orihuela Deportiva

L’antic Orihuela Deportiva va desaparèixer al 1995, després d’acumular descensos i deutes de la seua etapa en segona divisió. L’altre club de la ciutat, l’Orihuela CF, aprofità aquesta circumstància per adoptar els seus colors i convertir-se en el primer equip d’Oriola (Baix Segura).

Per aquests i molts altres motius naix el 2016 el Club de Fútbol Popular Orihuela Deportiva. Amb la idea de recuperar el nom del club històric de la ciutat i l’anhel del futbol clàssic. Els principis del club són créixer tant esportiva com socialment, dur a terme una gestió responsable que evite endeutaments i no dependre d’interessos particulars. Un dels seus millors ambaixadors és el grup de rap i mestissatge, Generación 91.

Els punts bàsics en què es basa el Club són:

  • Alternativa al futbol modern, al futbol negoci i mercantilitzat
  • Aficionat com a part essencial en l’organització del Club
  • “Una persona, una acció, un vot”
  • Gestió horitzontal assembleària.
  • Treball mitjançant comissions.
  • Desenvolupament de forts vincles amb la comunitat local.
  • Preus populars i facilitats de pagament.
  • Aposta pel planter i el futbol comarcal.

De fet, fins i tot el disseny de l’equipament és cosa dels aficionats, ja que elaboren un concurs, on els socis i sòcies del club decidiran el disseny guanyador. I no sols això també organitzen un campus per a xiquets i xiquetes. Al vídeo podeu veure l’entrevista que els va fer als seus representants Juan Carlos Monedero  al programa #Enlafrontera.

UD Aspense

També el 2016 renaix la Unión Deportiva Aspense. 16 anys després de la desaparició de l’històric club d’Asp (Vinalopó Mitjà), un grup de persones assumeixen el deute que arrossegava. És l’única opció que els queda per crear un nou club a Asp, baix aquesta forma d’entendre el futbol.

D’aquesta manera han pogut emprar l’escut i els colors de l’antic equip i donar a la localitat d’Asp un nou equip de futbol. Un club que entén el futbol d’una manera lúdica i esportiva, sense importar en la categoria que es troben. A més, es va crear l’associació paral·lela ADN aspense, sent la branca social del club.

En aquest equip no té cabuda el racisme, la xenofòbia, l’homofòbia o qualsevol tipus de violència, omplint les grades de germanor, integració, respecte a l’oponent i sentiment per uns colors. Ací vos deixem el vídeo promocional que van preparar pel renàixer del club.

Cal destacar també la gran fraternitat entre ambdós equips, nascuts paral·lelament. No sols entre els dos clubs valencians sinó entre la resta d’equips de tot l’Estat i d’Europa.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €