Les Fake News enterboleixen el Figatell Sound

Segurament haureu vist com Oliva (Safor) i el Figatell Sound han protagonitzat minuts a les televisions i titulars als mitjans. Tot sembla un cas de llibre de les conegudes com fake news. Polítics, periodistes i usuaris de les xarxes s’han entrebancat amb motiu de l’agressió soferta per un home de 75 anys durant la celebració del festival. Segons contaven les primeres informacions, l’ancià va ser agredit després de recriminar la presència d’una pancarta sol·licitant la llibertat dels presos polítics. L’única font, una publicació a una grup de Facebook de veïns d’Oliva.

Diversos grups ultradretans de Facebook van compartir la publicació, la qual podeu llegir a continuació. Aquesta publicació, com no podia ser d’altra manera, va encendre la sang dels més radicals. Va ser compartida en desenes d’ocasions i les xarxes bullien.

Mitjans de comunicació de tot l’espectre ideològic elaboraren les informacions, centrant-se en titllar l’agressió d’odi a mans d’independentistes. Alguns mitjans recollien també el comunicat del JOM (Joves d’Oliva en Moviment) on condemnaven tot tipus de violència en reacció a les acusacions rebudes com organitzadors del Figatell. Però com podeu veure a la imatge tots els titulars apuntaven a un fet significatiu. Fins i tot Europa Press s’atrevia a il·lustrar la notícia amb una bandera que resa el lema “Catalonia is not Spain”.

Ja a aquests altures públic assistent al Figatell i altres persones testimonis, contaven a les xarxes versions ben diferents. Contaven que no hi havia cap pancarta independentista, sinó una amb motiu feminista. Pancarta signada per Arran però sense cap reivindicació política. Nombrosos perfils de Twitter començaren a compartir aquesta foto, molt difícil rastrejar l’autoria.

Rèdit polític

Tal vegada d’una manera precipitada, ja que les informacions provenien d’una publicació de Facebook, polítics de Ciutadans i del PP com Albert Rivera van remenar el vesper. També Víctor Soler, president dels populars de Gandia, va traure un tuit semblant. També altres comptes d’ambdós partits, com per exemple el de Ciutadans a Andalusia i el del Partit Popular de Gandia i el provincial de València.

Desmentit

Llavors va arribar el comunicat de l’Ajuntament d’Oliva adjuntant l’informe de la Policia Local. Segons la policia solament hi van intervindre dos homes a la baralla, un veí d’Oliva i un altre suposadament britànic. L’ajuntament remarca que no hi ha constància de cap pancarta més enllà de la de contingut feminista abans esmentada. Tot i això l’agredit insisteix a La Sexta que la pancarta en favor dels polítics empresonats va ser mostrada.

El diari El País es va fer ràpidament ressò amb un contundent titular i fins i tot informa que el fill del veí d’Oliva agredit es va presentar en el concert, proveït d’un bat de beisbol. Acompanyat  d’altres set familiars amb la intenció de venjar la ferida soferta per l’home.

Altres mitjans de comunicació també agafen la informació de l’Ajuntament, i polítics com Pablo Echenique o Enric Morera. Tot i demanar rectificació acusar Rivera de difondre notícies falses, aquest encara no ha emés cap disculpa ni esborrat el tuit.

Ací teniu una imatge muntada pel perfil Maldito Bulo on ve resumida tota allò que va ocórrer.

 

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €