Lejos del fuego, la pel·li independent protagonitzada per la Fallera Major

Lejos del fuego és l’òpera prima del jove cineasta valencià Javier Artigas. La pel·lícula ha estat catalogada com un dels millors debuts de cinema independent de l’any. El proper 27 de juny el film s’estrenarà a València després de passar pel Festival de Màlaga i haver sigut projectada a Dinamarca on la pel·lícula ha tingut una gran acollida. Hem parlat amb el realitzador sobre el llançament. Et deixem també el tràiler perquè li faces una ullada.

Sinopsi

Poster Lejos del FuegoLejos del Fuego està ambientada en una València distòpica d’un futur no molt llunyà. L’alteració del clima ha provocat un augment massiu de les migracions, i en conseqüència el nombre d’actes vandàlics i els crims d’odi incrementats per l’auge de l’extrema dreta.

Immerses en aquest ambient, Palo i les seues amigues es reuneixen després d’un any sense veure’s, en una casa al camp per posar-se al dia i, si és possible, recuperar la seua amistat. Lluny de les diferències que les van distanciar en el passat. Lluny del caos de la ciutat. Lluny del foc.

Estrena

La pel·lícula, s’estrena el 27 de juny a la seu de la SGAE de València i hi haurà projecció amb festa al Víbora Club. Aquesta festa d’estrena estarà dedicada als familiars de l’equip i als mecenes que han participat al crowfounding.

Aquest acte forma part del Piromana tour amb sessions especials on es podrà veure la pel·lícula i assistir a concerts i sessions de DJ.

I és que la música forma una part quasi protagonista a la pel·lícula. Les amigues són fanàtiques de la cançó “Poderes extraños” de La Bien Querida i per a la pel·lícula s’ha utilitzat el single de mateix nom amb una remescla especial. La banda sonora serà editada per Piromana Films i la distribuïdora #ConUnPack Records en col·laboració amb Elefant Records.

JAVIER ARTIGAS

Javier Artigas Lejos del Fuego

Javier Artigas

El director novell Javier Artigas és nascut a València. Es gradua en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València. S’especialitza en l’escriptura de guions cursant el màster en Guió Cinematogràfic i de Ficció a l’Escola d’Arts i Espectacles TAI (Madrid). Escriu els guions dels llargmetratges Cristales en la piscina i l’obra de teatre Sueño contigo. Al 2017 s’embarca al projecte d’escriptura, producció i direcció de Lejos del fuego. Hem parlat amb ell per intercanviar impressions amb tot el que està passant al voltant de la pel·lícula.

Com has rebut les bones crítiques a la teua òpera prima?

Doncs em ve de sorpresa. Es tracta d’una pel·li molt xicoteta, rodada en molt poc temps i pocs mitjans. Jo principalment soc guionista, la figura de director ve després, i el fet de cuidar el guió s’ha valorat. M’ompli d’orgull que una pel·li xicoteta es valore així. Estrenar la primera pel·lícula dona por perquè perfectament podria no agradar, però en fi, sorprés i molt satisfet.

Què tal les experiències a Màlaga i Dinamarca?

Vam estar al Festival de Màlaga a la secció 5 minutos de cine. En aquesta secció es projecten 5 minuts de cada la pel·lícula, i es parla del projecte. Vam posar el teaser, unes escenes… i l’acollida va ser bona. Va ser una excel·lent oportunitat de viure el festival des de dins i un primer contacte de Lejos del fuego amb el públic. Estem molts contents de viure això, és un festival molt important i va valdre molt la pena veure les primeres reaccions.

Per altra banda, a Dinamarca va estat la primera vegada on s’ha projectat la pel·lícula. Una sensació molt satisfactòria al veure la reacció del públic, impactat i sorprés. Vaig tindre l’oportunitat de parlar amb gent del públic i em van parlar que es retrataven molt bé  les amistats, les relacions deteriorades, les adiccions, les tradicions valencianes… Clar, al ser un públic de fora de València i d’Espanya, va ser molt especial. Al cap i a la fi, Lejos del fuego té un missatge global encara que es focalitzen les tradicions valencianes.

Quin és el paper que juga la ciutat de València?

València és altre personatge de la pel·lícula. Volia que formara part de la història la figura de la reina de les festes, la princesa del poble, i en València és la Fallera Major. També volia incidir en el tema del foc i el simbolisme de les Falles. Sí, en definitiva, València juga un paper molt important a la pel·lícula. Si no fora pel foc no seria el mateix, el foc juga un paper molt rellevant a la ciutat.

La sinopsi és molt misteriosa, podries contar-nos alguna cosa més sobre la trama?

La pel·lícula es desenvolupa en dos línies temporals, el present de les protagonistes i el seu passat que es veu mitjançant vídeos de mòbil. La pel·lícula està ambientada en un futur no molt llunyà, encara que no és rellevant l’any, jo la situe al 2023. Amb el canvi climàtic han crescut les migracions i els crims per raons d’odi augmenten amb l’auge de la ultradreta. En aquest context, un grup d’amigues entre les quals es troba la Fallera Major de la ciutat de València, intenten posar-se al dia.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €