[Futur Precari] «Estic apostant per tornar a la vida al poble»

CÈLIA BLANQUER CABANES, 24, BELLES ARTS

 

Volent saber què pensen els joves d’arreu del País Valencià sobre el seu futur i quines preocupacions tenen els hem preguntat a alguns d’ells, sent de diferents àmbits professionals, com veuen les seves possibilitats de futur i com moltes de les situacions que estan vivint ara, siga la precarietat laboral o l’augment dels lloguers, els afecta o afectarà. Avui entrevistem a Cèlia Blanquer Cabanes.

Com penses que va a ser l’evolució del teu salari en els 5 anys vinents?

És molt difícil, igual de precari que ara, no veig un avanç, d’ací a que puga estudiar el màster i fer oposicions, estic que no sé que fer en la meva vida. Serà precari per ara, encara que en 5 anys poden canviar molt les coses. 

En què et veus treballant d’ací 2 o 3 anys?

En hostaleria com estic treballant ara mateix per poder pagar-me els estudis.

Com veus  la possibilitat de deixar de compartir pis en un futur? 

És una cosa que no m’he plantejat per què m’agrada compartir pis, no m’agrada viure sola perquè m’he criat en una casa amb 5 persones. No viuria amb tantes sinó 1 o 2, però m’agrada.  

Anar-se’n a l’estranger per a treballar del que has estudiat ho veus necessari?

Per a treballar no és necessari anar-se’n fora, sobretot en belles arts que té l’eixida que vulgues donar-li i les ganes que tingues d’emprendre un projecte i això ho dic perquè ho sé bé ja que tinc dos germanes a l’estranger. La fuga no s’ha acabat, molta gent del meu entorn se’n està anant… ací et demanen moltes coses per a començar, com si tinguérem oportunitats que realment no. 

Com creus que ens afectarà la tecnologia en un futur? 

Cada dia veig que és pitjor, en el bar on treballe veig que els més menuts tenen mòbil i saben controlar-lo. Pitjor en quant a dependència,  per molt que diguen que s’avança en la tecnologia estem anant cap enrere, està tornant a ser tot molt individualista, encara que la tecnologia estiga ajudant en moltes coses crec que se’ns està anant de les mans. 

T’agradaria seguir vivint al País Valencià en els pròxims anys? 

Si, ho tinc molt clar estic apostant per tornar a la vida al poble, visc en un poble molt menut on els joves se’n van, la vida al poble està més impossibilitada i ens anem s’acabarà convertint en un desert. Passarà com a molts pobles que deixen de ser poble i passen a ser pedania. M’agradaria seguir vivint al País Valencià i concretament al meu poble. 

S’ofereixen molts graus a les universitats valencianes, els veu eixida per quedar-se ací?

Jo crec que moltes sí, però altres com puga ser del camp artístic que al final te has de manejar, ací trobes coses però fora més, no tots tenen la mateixa eixida ací al País Valencià. 

Creus que tens més oportunitats ací que a Madrid o Barcelona? 

Si, aquest any m’he donat compte que València ciutat està fent moltes coses i obrint les portes a l’art però queda molta feina per a crear ajudes que puguen donar oportunitats de treball als artistes que comencen, però és més fàcil anar-te’n allí i començar de zero, són ciutats més grans, també té que veure amb això. 

Quines mesures creus que s’han de prendre per evitar la precarietat laboral? I amb els lloguers?

No ho sé, és que a dia d’avui s’hauria de donar més oportunitats sense tindre experiència  que ens fan fer pràctiques que no siga experiència obligatòria des de el primer moment que certes empreses o certs treballs estigueren regulats, però no sé com ho podrien fer.

En quant als lloguers és un tema que jo fa 6 anys que vaig vindre a valència pagava 125 ara estic pagant 217, quasi el doble, no està regulant-se, se deuria de intervindre en tot el país que no es poguera pujar en metre quadrat sense més de un any per a un altre. 

Com veus la situació actual per a les persones que volen ser pares/mares joves? 

Crec que a dia d’avui la edat ha canviat, que no pots tindre un nen si no tens una estabilitat i menys si comences a treballar més tard que abans, considere que és complicat i que sense la ajuda dels uelos no pots fer quasi res. 

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Samarreta A Tornallom
Samarreta d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram St...
Preu 12 €