La Falla Cronista de Torrent per la visibilització i integració

El passat divendres es va presentar públicament l’esbós de la que serà la Falla Cronista Vicent Beguer i Esteve de Torrent per a 2020. Sota el títol T’ho veus? la figura principal representa dos falleres donant-se un bes als llavis. Al seus peus també es poden veure els bustos d’un faller i d’una fallera d’edat avançada. Una impactant imatge que ens ha cridat l’atenció i ens ha empentat a parlar amb Raúl Martínez, artista faller de l’Estudi Chuky, responsable del disseny.

25 aniversari

Falla Cronista Torrent

Raúl Martínez, Chuky

La Falla Cronista celebra al 2020 el seu 25é aniversari i van a la Secció Especial de Torrent. Aquesta falla es caracteritza perquè cada any treballen en diferents projectes socials, és el seu segell distintiu. És un repte ser cada any la falla social més ambiciosa, i més que mai amb ganes de provocar i generar diàleg. I sobretot, que parle de l’assumpte, que no passe desapercebuda i es genere debat. L’Estudi Chuky per la seua part, fa falles amb caràcter social, com la que van ver sobre la malaltia d’Alzheimer a la Falla Bailén-Xàtiva el 2014. Des d’aleshores cada any, almenys un projecte faller social han tingut entre mans, i l’any passat van treballar en fins a tres projectes en aquesta línia.

Falla Cronista Torrent

Portada de la Revista EGF

Tal i com ens conta Raúl, la Falla li demanà per a la falla gran d’enguany alguna cosa amb presència, i que representara la Comissió. Raúl ja portava temps donant-li voltes al cap a aquesta idea per a una falla. Concretament des del 2014, quan la revista EGF llançava una portada especial de Falles amb dos falleres besant-se. Aquesta portada, quan va arribar als àmbits fallers va tindre molt de revol i tot tipus de comentaris, bons i dolents. «A mi, eixa imatge m’impactà, em va semblar valenta. Conec el món faller des de dins i és clàssic, tancat, conservador… Em vaig quedar amb la imatge al cap i enguany que se m’han obert les portes ho he proposat». De fet, la revista està involucrada en el projecte, col·laborarà en el llibret i estaran presents durant tot l’any.

Una falla que parla sobre la integració

Raúl volia una falla que representara la Comissió i res millor que parlara sobre la integració. I també que siga tan impactant en 2020 com ho va ser la portada de la revista en 2014: «L’exemple el veus en què ja hi ha hagut molt de revol, i sols hem presentat el dibuix». A banda de la figura principal de les falleres, es donarà visibilitat a diferents races i discapacitats com la síndrome de Down.

Falla Cronista Torrent

Esbós per a la Falla Cronista de Torrent

També es tocaran dos temes que es reclamen cada vegada més. El de la figura de la fallera major major, és a dir que sobrepassa els 30 anys, que es pot donar però no es veu quasi mai. I el del faller major, una figura que es reclama de fa anys, perquè el reglament no ho prohibeix i, en teoria, té el mateix dret de representara a una comissió amb aquest càrrec.

«L’esbós ensenya sols una part, però el més interessant es veurà endavant. La comissió anirà desvelant durant l’any a les seues xarxes la resta de coses que veurem a la falla…» El títol és una pregunta a l’espectador, «t’ho veus tal i com t’ho estic mostrant?» I l’espectador s’haurà de respondre si s’ho veu o no s’ho veu. Sense donar lliçons pretenen mostrar una realitat que existeix.

Escanejat digital

Una particularitat de la falla serà l’escanejat digital de persones reals i després la seua traducció a gran volum. Raúl i el seu estudi ja va començar a utilitzar aquesta tècnica a la Falla Sevilla-Dénia i s’aconsegueix una gran realisme, naturalitat i fidelitat, dins del que permeten els materials com el cartó pedra i el suro. «La Falla anirà amb aquesta tècnica perquè tots els ninots i altres peces són persones reals, amb una història real. Les dos falleres del centre no seran les de la portada de la revista, perquè no ha pogut ser, però seran dos falleres de Torrent que són parella. Hi haurà també personalitats famoses, importants, gent de la comissió… cada ninot tindrà un transfons real.»

Falla Cronista Torrent

Exemples d’escanejat de l’estudi Chuky

 

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €