Cinema i Televisió

«El tuit de Truman» per Toni Mejías

Redacció | 3 desembre 2019

Ahir va tornar la indignació contra els mitjans de comunicació perquè tots portaven publicitat d’Endesa a pàgina completa en la seua portada. El mateix dia que s’iniciava la cimera del canvi climàtic, una de les empreses més contaminants del país buscava així rentar la seua imatge. No és res de nou que utilitzen la publicitat per a eixes finalitats, però sembla molestar més si és tan poc dissimulat.

Tanmateix, és curiós que esta indignació contra els mitjans arribe perquè accepten publicitat, una cosa que és molt comuna. A mi em sembla més preocupant casos com el del periodista d’El Mundo Javier Negre, que ha sigut condemnat per inventar-se una entrevista a una suposada víctima de violència masclista. Davant d’aquest cas, els seus companys de redacció guarden silenci.

També em sembla més indignant el corporativisme de Marta Flich, defensant Mediaset en el cas de la suposada violació en Gran Hermano, acusant la competència d’instigar a empreses a retirar la seua publicitat del programa, com si això fora el més important del cas. També va passar el mateix al voltant de José Yélamo, periodista de La Sexta que va demanar ser increpat per suposats independentistes per a una connexió en directe. Ràpidament van eixir altres tertulians de la cadena per a defensar la seua “professionalitat”.

El Xou de Truman

Ens irrita el més obvi, el més comú. Les empreses fa anys que usen els mitjans per a posicionar-se i rentar la seua imatge. Això d’ahir no és res de nou. Sorprenentment, callem davant de la resta dels abusos dels mitjans. Perquè, encara que no ens cau un focus damunt, vivim en un Xou de Truman en el qual fins i tot ens diuen sobre què indignar-nos. Una indignació de 24 hores, perquè en la nostra agenda de hui ens han preparat una altra dosi d’enuig. Greta Thunberg? Ortega-Smith? Preparem els nostres tuits més brillants, que ja tenen preparada la nostra nova víctima.

Toni Mejías és membre de Los Chikos del Maíz i col·labora en diferents mitjans com Público, Diari Jornada, i també a Tresdeu.com

, , , , , ,

Sense comentaris. Sigues el primer.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Aquesta web utilitza galetes per a millorar l'experiència de l'usuari.