Dones i màgia: Patricia Ferrero

Patricia Ferrero (1994, Vila-real) és una il·lusionista valenciana que crea espectacles inèdits dirigits a tota mena de públics. Entre els seus projectes més importants destaquen encarregar-se del Magic Museum by Yunke de Peníscola i haver sigut col·laboradora especial en el programa Magnífics, d’À Punt. També participa en la part creativa de la posada en escena d’altres professionals, a través de la seua productora Siempre Magia Producciones. Ferrero té el seu propi espectacle anomenat «De bruixa a maga», on juga «amb el contrast i la confusió de la magia i la bruixeria». explica. Ferrero relaciona la història de les bruixes i la seua vinculació amb el feminisme, «amb la visibilització d’una dona maga». Tot açò «amb humor i sense graneres, però també amb màgia», aclareix.

D’ella diu que no podria haver-se dedicat a altra cosa i és que la seua carrera professional va començar fa deu anys. Des de molt jove dedica temps a la millora de les seues habilitats escèniques, a través del teatre i l’assistència a multitud de congressos de màgia. Comença així a realitzar espectacles propis per tot el País Valencià. La seua intriga per la màgia va sorgir en veure a la televisió un espectacle de màgia. «Era xicoteta quan vaig obsessionar-me en fer trucs a la família. Cap als tretze anys em van regalar la típica caixa de “Màgia Borràs” i una baralla de cartes i a partir d’eixe moment sempre porte una damunt», assenyala.

Va ser mentre feia els seus primers passos quan li van oferir per primera vegada actuar cobrant. «Un dia em van proposar actuar en una llibreria i… em pagarien al final! Encara que no sabia quant, m’encantava la idea perquè podria invertir-ho en comprar més màgia. I així vaig descobrir que em podia guanyar la vida fent el que més m’agradava», conta la maga. A partir d’aquell moment, Patricia ha anat perfeccionant els seus trucs a base d’estudi-assaig. Davant la hipòtesi d’una acadèmia de màgia, com Hogwarts, Patricia Ferrero asegura que: «Si n’hi haguera un, igualment hauríem de practicar molt, perquè els poders no són naturals». I remarca que la majoria de magues i mags són autodidactes i aprenen de les instruccions o vídeos dels mateixos aparells de màgia, de llibres i compartint en companyes en congressos de màgia, «que és el més paregut a entrar a Hogwarts».

En esta línia, de practicar i practicar en sap bé, tant és així que les cartes s’han convertit en «una extremitat més» d’ella, bromeja. Ferrero és «molt exigent» amb ella mateixa, el que li ha portat a continuar assajant «fins en el bany», confessa. Així i tot, no considera que tinga un punt fort perquè la seua visió perfeccionista fa que «poques vegades estiga convençuda» del que ha fet. No obstant això, sí que li guarda especial estima a un truc en concret. «No és que siga extremadament especial, però hi ha un joc de cordes molt clàssic, que vaig aprendre en començar i que sempre m’agrada fer als espectacles», sosté. En un moment de la seua carrera, Patricia el va arribar a realitzar «una mitjana de quatre vegades al dia, durant nou mesos, tres anys seguits». Malgrat haver-lo repetit tantes vegades, diu que no l’avorrit, sinó tot el contrari, «ho faig en molta tranquil·litat de què eixirà bé i em relaxa fer-lo», afegeix.

Mirant el seu recorregut i tot el que li queda per davant, la maga no dubta en dir que el que més li agrada de tot el que comprén la màgia i l’il·lusionisme, més enllà de decantar-se per una especialitzat en concret, és la sensació que té al fer màgia, en transmetre la seua passió. «Juguem a crear il·lusió i som capaços de fer coses impossibles», expressa. És per això que Patricia Ferrero no veu límits en la seua carrera professional. «No vull posar-me una meta definitiva perquè crec que l’essència està en l’evolució constant», aclareix. Però si és per projectar el seu futur, Ferrero vol arribar a crear «una màgia tan bona» que li permeta viatjar per mostrar-la a tot el món».

És en aquest aspecte on la condició de dona maga l’ha fet reflexionar. Tant per part del públic com pels mateixos mags, Patricia s’ha sentit tractada diferent. «Amb els mags, pel fet de ser dona i molt jove, moltes voltes he sentit que he hagut de demostrar i no mostrar», asegura. Quant al públic, conta que, de vegades tampoc l’han pres seriosament. «Pregunten pel mag quan arribes a actuar, com si fóra jo l’ajudant». Inclús confessa que en acabar una de les seues actuacions, «un home em va donar les gràcies per no portar minifalda com una partenaire per a no distreure’s del joc de mans». Patricia Ferrero té clar que davant aquests fets impermissibles, la frase magistral és la següent: «Somos la nietas de las brujas que no pudisteis quemar», títol del llibre d’Ame Soler.

 

Amb açò, Ferrero s’enfila a què són poques les magues que existeixen. «A mi m’encanta que vinguen xiquetes a dir-me que volen ser magues i trobar interés en elles, soc la primera que les anima i ajuda en el que puc», remarca. Però les magues professionals continuen sent una proporció molt escassa. «Si ara hi ha poques, quan jo començava hi havia menys i les que hi havia no es deien coses bones d’elles precisament». Assenyala que no existeix una paritat absoluta perquè «encara ens dona por a eixir i per això som menys, però som!».

La maga Patricia Ferrero veu amb optimisme el panorama de l’il·lusionisme al País Valencià. «Tenim sort, perquè ben a prop, a Almussafes tots els anys se celebra un congrés de màgia internacional que s’ha convertit en un dels més importants del panorama i tots els mags i magues venen». A banda, «tenim molts mags premiats i reconeguts», com és el cas de Yunke, a qui Patricia considera el seu referent. «Encara que aparentment no fem el mateix tipus de màgia i no tenim res a veure, és un gran referent a nivell de pensament màgic, artístic i crític», expressa.

En la vida de Patricia la màgia no es limita a l’àmbit professional, forma part d’ella. Considera que la màgia «és qualsevol moment o sensació que ens provoque. També és una bona ferramenta per transmetre felicitat». Patricia Ferrero diu que perquè una persona siga maga ha d’agradar-li la màgia i tot el que l’envolta, respectar la màgia, tenir paciència, treballar molt i ser cabuda. «Perquè si alguna cosa ix malament, no passa res, continua practicant-ho per a millorar-ho», deixa en clar.

La maga Patricia Ferrero vos anima a tots i totes a anar a veure el seu espectacle «De bruixa a maga», on hi haurà màgia i riure. «Veureu que la meua màgia no són poders ni conjurs (encara que farem algun) i vos explicaré que poders teniu totes», conclou. Aquest estiu la podreu veure actuar als següents llocs:

12 de juny – Sant Vicent del Raspeig
13 juny – Alzira – Ca Boret
15 juliol – València
23 juliol – Agullent
9 agost – Torís
17 agost – Orba

Cartell-Patricia-Ferrero-VLC

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €