Ruta dels grafitis de València (1a part)

Rostres que et miren fixament, reivindicacions, moments congelats i més decoren els carrers de València. Els grafitis, entesos com a murals, omplin de color racons oblidats, façanes d’habitatges o persianes de comerços. Però hi ha un barri de la capital del Túria on és el lloc predilecte dels grafiters, el Carme. Tal vegada siga per contrarestar l’efecte que deixen els solars buits en llocs on haurien d’estar plens de vida. No sabem el motiu exacte, no així, hem volgut fer una volta pel centre històric per contemplar l’art urbà valencià i ens hem trobat amb una gran quantitat de pintures. Signes com la de Julieta, XLF, Deih, Toni Espinar, DX, Barbi Bunny i J. Warx són les propietàries d’aquests.

Comencem el recorregut en carrer del Torno del Hospital. Cap a dins de carreró, es troba un descampat i al seu costat la façana de l’edifici on es troba l’obra de Boa Misaura.

2

Avançant un poc en direcció al riu, arribem al carrer Roger de Flor. En la façana lateral d’un edifici està el mural del conjunt XLF.

3

Al carrer Guillem de Castro ens trobem a la xiqueta peix de Julieta. Junt amb ell es pot veure altre mural de Barbi Bunny.

42

Arribem a la plaça de la Botxa, un mural col·laboratiu ens rep. Obres de Pachiavo, Dyox, Barbi Bunny, Julieta i Toni Espinar decoren el lloc.

4

5

7

En eixir, just enfront, al carrer de Balmes, XLF mostren una fruitera gegant, qui cuida de l’hort del barri. I darrere murals de Toni Espinar i Dyox.

8

A la Gran Vía Fernando el Catòlic, hi ha en gran escrit a una pantalla de mòbil “La vida es otra cosa”, de l’artista Escif. Concretament el mural gegant està a les instal·lacions del centre d’estudis superiors Barreira, en el carrer de San Jacinto. L’interior del recinte també està decorat amb una balena pels XLF.

11

El barri del Carme compta amb un dels murals dirigits a les dones de la ciència, projecte de la UPV, Las Naves i FECYT. Al carrer del Marqués de Caro, està l’obra de Hyuro, qui ha rendit tribut a la urbanista estatunidenca Jane Jacobs.

14

La seu de la Creu Roja del carrer de Líria és tot un espectacle artístic. El grafiter Jandro Drk ja va ser l’escollit per l’entitat per decorar la seua façana, però aquest any han renovat el mural que va ser pintat el 2017. Jandro Drk ha construït una nova obra, que nosaltres la pillarem en procés. Hui en dia podreu trobar aquesta meravella finalitzada.

16

En el mateix Passeig de la Petxina, en girar del carrer Líria, hi ha diverses pintures de diferents artistes. Entre ells -per ordre-, Freskales, Mentalink, Soma, David de Limón i La nena.

IMG_8147

18

Seguim avançant cap al carrer Salvador Giner, on es troben els grafitis de La Nena i David de Limón, que rendeixen culte a les víctimes de la Covid-19, i de Barbi Bunny, que plasma un dels efectes del canvi climàtic.

22

El carrer de Moret, també conegut com a carrer dels Colors, és un projecte entre el fotògraf Alfonso Calza i uns artistes urbans. Així es poden observar les pintures del “Otoño en Bremen” realitzat per Zingaro, “Puente en Venecia” per Deih, “Urbanitas” per Capiflex i “Drummer”, el del “beso” i “boots” per Luis Lonjedo.

33

IMG_8320

En el carrer Palomino també hi ha diversos grafitis, com el colorit de Freskales. El restaurant del carrer adjacent tenen les seues façanes decorades amb un mural que simula que ens trobem a la Plaça Redona de la ciutat.

25

En una façana que sobreïx del carrer de la Corona, està dibuixada una xiqueta de trets japonesos amb una llarga cabellera, pintada per Julieta.

37

Al mateix carrer, en un dels carrerons travessers, es troben dos grafitis de J. Warx. El grafiter que converteix les seues pintures en memes.

38

En el carrer Sant Dionis ens trobem amb un imponent cavall arrossegat per uns caragols, obra d’Erica il Cane.

40

Quant a decoració de locals, és habitual trobar-se les persianes dels comerços amb algun grafiti. Els propietaris són els que volen així cridar l’atenció dels clients. Com és el cas de la pintura de Salvador Dalí a un bar del carrer dels Cavallers realitzada per Xemayo.

26

Ens trobem a la plaça del Tossal amb el doble mural d’Escif, el Moisés de Blu i el cotxe caient del terrat. Just baix, amb més color, es troba el grafiti d’Elias Taño.

27

IMG_8233

Com altres artistes, els grafitis de Julieta són habituals a tot el barri del Carme.

28

A l’ini del carrer de Dalt, on abans es trobava un gat gegant entre flames, ara, pintada de nou la façana, es troba el mural de Disneylexia.

41

Al carrer de Murillo, amb cantonada a la de Villena, està la pintura de Noel.

29

Seguint pel carrer de la Carda ens trobem amb una terrassa d’un bar decorada d’imatges de l’Havana, obra de Don Diego.

30

Tot recte arribem al carrer de la Taula de Canvis, on en trobem amb una frase a un mural que ens és familiar: “No ser res si no s’és poble” d’Estellés, pintada per Atirol.

31

El barri de Benimaclet també compta amb una exposició d’art urbà a l’aire lliure. Amb els d’aquest barri ens ocuparia altre article per fer i a vosaltres altre dia de caminar pels carrers de València. Així que vos deixem el de J.Warx, al carrer Juan Giner, que plasma el famós contratemps de Fernando Simón amb l’ametla, perquè aneu a veure’l abans que desaparega.

44

Per facilitar la localització dels diversos grafitis, ací vos deixem el mapa dels punts que hem visitat. Si bé, cal recordar que l’art urbà, sovint, és efímer. On hui hi ha un mural d’un grafiter, demà pot haver-hi altre o cap. Al nostre recorregut ens hem trobat amb aquesta realitat, la nova façana del carrer de Dalt o el nou mural de la seu de la Creu Roja són alguns exemples. Pel que mai ens deixarà de meravellar caminar pels carrers de València.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €