Deleste fusiona museus i música al desé aniversari

Per a celebrar la seua 10a edició, el Festival Deleste de València que patrocina Cervezas Alhambra organitza addicionalment a la programació de concerts una sèrie d’activitats paral·leles d’art i disseny amb les quals expandeix l’experiència del públic i converteix l’esdeveniment en una celebració especial i única.

La presentació de les activitats ha tingut lloc aquest matí al Museu de Belles Arts de València i ha comptat amb la presència del responsable de la pinacoteca, Pablo González; acompanyat pel responsable de Mediterranew Musix de Turisme de la Comunitat Valenciana, Daniel Arnal; i pel director del festival, Iñaki Villagrá.

Performance i actuació en acústic a Bombas Gens (dijous 27 de maig)

El centre d’art Bombas Gens acollirà l’acte inaugural del festival el dijous 26 de maig amb una performance de l’artista barcelonina Laia Estruch Mata. La seua obra Zócalo va ser guardonada amb el Premi Cervezas Alhambra d’Art Emergent 2022, lliurat a ARCOmadrid el mes de febrer passat.

La peça està realitzada en col·laboració amb l’artesà Eloi Bonadona i consisteix en una estructura de ceràmica cilíndrica, basada en la tradició terrissera local del poble de Quart, a Girona, que recorda un instrument de vent i que està inspirada en les cobertes perforades i voltades dels banys del Palau de Comares, a l’Alhambra.

En Zócalo, diversos dels elements s’organitzen lliurement en la superfície de les peces amb la intenció de posar en dansa un llenguatge, el de la ceràmica popular, que sembla cobrar sentit a partir de la seua infinita i invariable repetició a través del temps.

Durant la performance, l’artista desplegarà una investigació corporal i sonora basada en l’experimentació vocal. Aquesta activitat està organitzada en col·laboració amb Performa, una cooperativa integrada per professionals de llarga trajectòria en l’àmbit de l’art i la cultura contemporànies.

Després de la posada en escena de Laia Estruch Mata, el públic podrà gaudir d’una actuació en acústic.

Diàlegs Deleste: taules de debat i actuacions al Museu de Belles Arts

El divendres 27 de maig al matí, i sota el títol de ‘Diàlegs Deleste’, el Museu de Belles Arts de València acollirà tres taules de debat centrades en l’art i el disseny i la seua capacitat per reinventar el quotidià; les possibilitats de la música per transformar les ciutats; i la sostenibilitat i l’agenda 2030 aplicades a la música i la cultura. Entre els especialistes que participaran en els debats figuren Marisa Gallén, Premi Nacional de Disseny 2019 i presidenta de l’Associació València Capital Mundial del Disseny; David Barro, comissari d’exposicions i consultor estratègic especialitzat en art, disseny i desenvolupament sostenible; i Alicia Ventura, doctora en Història de l’Art i comissària d’exposicions. Els ‘Diàlegs Deleste’ del Museu també aniran acompanyats d’actuacions musicals en acústic.

Les activitats paral·leles que ha organitzat el festival, igual que la Matinée de diumenge, són de caràcter gratuït.

Una experiència singular allunyada dels macro esdeveniments
Des de la primera edició, el Festival Deleste s’ha definit com una experiència que va més enllà de la música i que aposta fermament per oferir una proposta d’oci cultural de qualitat alternativa als macro esdeveniments massificats. Està especialment dirigit a un públic curiós i despert i, sobretot, desitjós de gaudir d’experiències singulars de manera assossegada, sense les coincidències d’horaris que tant es prodiguen als festivals. En aquest sentit, el Festival Deleste i el seu patrocinador, Cervezas Alhambra, comparteixen la mateixa filosofia: oferir moments singulars i irrepetibles, basats a aturar-se a observar i delectar-se amb calma per ser capaços de sentir l’imperceptible i poder assaborir l’originalitat de cada instant.

Aquestes són les activitats que acompanyaran un calendari musical de primer nivell que tindrà lloc als Jardins de Vivers des del divendres 27 a la vesprada fins al diumenge 29 de maig amb 15 grups encapçalats per Imelda May, The Sisters of Mercy, Balthazar, Rufus T. Firefly, Pillow Queens, Joana Serrat i Valeria Castro, qui s’encarregarà de clausurar el festival a l’Almodí el diumenge per la vesprada amb un espectacle que compta amb la col·laboració del Palau de la Música de València i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València.

Les localitats per al festival Deleste es poden adquirir en la pàgina web de l’esdeveniment. L’abonament per als dos dies té un preu de 49 € (més despeses de distribució). Les entrades de dia costen 35 € (més despeses de distribució).

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €