Puchol II: “Per a mi el repte més important ara és seguir jugant i demostrar un gran nivell”

Francesc Xavier Puchol i Catalunya, més conegut com a Puchol II, és un pilotari valencià nascut a Vinalesa l’any 1991. El jugador de pilota valenciana compta amb el títol de Campió Individual d’escala i corda, i és graduat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i en el Màster de Direcció i Gestió Esportiva. La passió per la pilota li ve des de ben menut, ja que és d’una família de pilotaris. 

 

Pregunta: El teu avi i també ton pare han sigut pilotaris. Com és viure de tant menut la pilota valenciana? 

Resposta: La meua afició per la pilota ve de família. El meu iaio va ser un dels fundadors del Club de Pilota de Vinalesa i el meu pare va ser jugador de pilota valenciana professional. És una passió que ve inculcada. La meua passió va nàixer per les partides que em portava a veure el meu avi i d’acompanyar al meu pare a les seues partides professionals.

 

P: Quan vas començar a competir ho vas viure amb molta responsabilitat?

R: Sí, perquè quan vaig començar a pilota al Club de Vinalesa fins a arribar a les escoles i després el món professional. Va ser molt dur perquè t’agafa en unes edats difícils on els teus amics ixen de festa i tu tens certes responsabilitats. Per a mi va passar de ser ‘hobby’ a una feina en passar al món professional.

 

P: De tot el teu palmarés, quin títol t’ha fet més il·lusió guanyar i per què?

R: Quan em fan aquesta pregunta tots esperen que diga una victòria, però el títol que més en va marcar va ser una derrota: la meua primera final de l’individual. La primera final el 2015 per a mi era com un somni, ja que de menut podia veure les finals i mai podia imaginar-me arribar a jugar al seu nivell. Viure una final va ser una experiència brutal i encara que vaig perdre la partida, va ser un punt determinant per als següents campionats i les següents finals.

 

P: Eres un gran ambaixador de la pilota, i creus fermament en la seua modernització. Consideres que s’està aconseguint?

R: S’estan treballant diversos punts per a la seua modernització. A l’àmbit escolar està fent-se una bona tasca inculcant als més menuts l’esport de la pilota valenciana perquè clar, són el futur. En l’àmbit federatiu amateur i en el món professional també s’està fent feina per modernitzar l’esport.

La pilota és un esport amb molts anys d’història i això té coses positives i negatives. És un dels esports més antics i en comparar-nos amb esports més moderns els portem anys d’avantatge. La part negativa de tot açò són les tradicions i clixés dels últims anys i sempre actuar d’una mateixa manera.

 

P: Com diria aquell “De la petanca no es pot viure”. Es pot viure de la Pilota? 

R: Sí, es pot viure de la pilota, però has d’estar entre els primers del rànquing. És veritat que açò té una data de caducitat al voltant dels trenta-set anys. No obstant això, fins que tinga eixa edat tinc un gran avantatge, perquè mentre he tingut com a treball la pilota valenciana, he pogut formar-me per a quan acabe aquesta etapa començar una altra en la meua vida laboral.

 

P: Com és el dia a dia d’un jugador de pilota valenciana?

R: No és molt diferent de la d’altes jugadors professionals. Tinc dedicació exclusiva a la pilota, però puc compaginar-ho amb altres coses com ho són els estudis. Tinc una rutina d’anar de matí al gimnàs o trinquet si em toca entrenament i alguna vesprada acudir al fisioterapeuta. La resta de temps el dedique als estudis, a anar a l’acadèmia. La veritat és que després tinc prou temps per a les meues coses.

 

P: Que ens pots contar d’Endavant Pilota Valenciana? Quina és la teua relació amb el Vila-real CF?

R: La meua relació naix per una certa amistat amb el president que va pensar que podria ser un bon ambaixador de la pilota valenciana dins del Vila-real CF, com que fa anys que el club dona suport a aquest esport, atorgant un trofeu que patrocina.

Jo estic molt orgullós de representar al Vila-real CF dins del món de la pilota. Molt content de portar l’escut d’un equip tan internacional. Aquesta facilitat que té el futbol, un esport de masses que arriba a moltíssima gent, no la té la pilota valenciana. Per això és d’agrair que compten amb mi i amb la pilota valenciana per a portar el seu escut.

 

P: Et vam poder seguir a Nova York internacionalitzant el nostre esport. Com va ser l’experiència a Nova York?

R: Va ser un viatge organitzat pels meus patrocinadors i es va pensar que seria una bona oportunitat per portar la pilota fora de la comunitat, fora del país i viure una experiència nova. De fet, vam trobar eixa connexió amb el “One-Wall”, un esport que és pràctica en EUA. Van pensar a fer una partida amb Tino González que en eixe moment era el primer en el rànquing. Estic content perquè vam aconseguir donar visibilitat i que es parlara de la pilota. Va tindre molta repercussió.

 

P: Quin és el pròxim gran repte de Puchol II?

R: Cal dir que és complicat mantindrem entre els primers del rànquing durant l’any i molts anys, així que per a mi el repte més important és poder aguantar allà dalt i demostrar un gran nivell.

 

P: Sabries fer-nos un Top 5 dels millors trinquets on has jugat?

R: El primer trinquet seria, Pelayo, he viscut partides i campionats molt impressionants.

Com a segon, el trinquet de Guadassuar. És un trinquet clàssic, amb un ambient clàssic i partides dimecres a la vesprada. Qui vulga veure partides autèntiques que vaja a Guadassuar.

En tercer lloc, el trinquet de Massamagrell. Un altre trinquet al costat, és un trinquet d’estiu i molt bon ambient.

Quart trinquet, el trinquet de Vila-real; un trinquet en el qual he viscut molts bons moments.

El número 5, el de Pedreguer, un altre trinquet amb bons aficionats. Dona molt de gust anar allí.

 

P: Quina modalitat de pilota t’agrada jugar més?

R: La meua modalitat preferida de la pilota valenciana és l’escala i corda. Per a mi és la modalitat més difícil i la que més em motiva. Vaig començar a jugar a frontó, que també seria una de les meues modalitats preferides.

 

P: Com veus la inclusió de la dona en la pilota valenciana?

R: Em pareix molt importat que la dona estiga encara més inclosa en aquest esport. Tenint en compte que la pilota ha sigut tota la vida un esport d’homes i les dones han estat molt apartades, ja era hora que les dones entraren en aquest esport i en les lligues professionals. Així estem igualant el nostre esport a altres que també tenen lligues femenines des de fa anys.

 

Puchol II

Entrevista a Puchol II

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €