Totes les confirmacions de la Fira Trovam 2022

La Fira Valenciana de la Música Trovam dona a conéixer la programació artística completa de la seua desena edició que tindrà lloc entre el dimecres 2 i el dissabte 5 de novembre a Castelló de la Plana. Més de 40 artistes formen part d’un cartell que omplirà de música les diverses sales de l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló així com diferents punts de la capital de la Plana Alta. Als noms ja coneguts de Xavi Sarrià, Smoking Souls, Depedro, Carraixet, Marala o Low, ara s’uneixen altres intèrprets com Tesa, Colomet, La Ludwig Band, Muerdo, Chill Mafia o Las Dianas.

Un any més, la programació de la Fira vol donar resposta a les demandes d’un públic variat. D’aquesta manera, l’organització aposta per una oferta polièdrica i eclèctica on tenen cabuda el pop, el rock, el rap i les músiques urbanes. D’altra banda, tampoc pot faltar la música d’arrel valenciana i els espectacles destinats al públic familiar. Així mateix, s’ha de ressaltar que el Trovam combina figures consolidades i bandes emergents en un cartell paritari que posa l’atenció en la presentació de nous discos i en els espectacles d’estrena.

Les noves confirmacions del Trovam 2022

La desena edició de la Fira Valenciana de la Música es manté com un dels aparadors més importants de les propostes autòctones. Així, el públic podrà gaudir de l’últim projecte de la rapera Tesa, qui posarà de llarg Rap d’arrel. En companyia del cantaor Jonatan Penalba, l’almussafenca renova el llenguatge del hip hop a través de la música tradicional, i viceversa. Qui també estarà a Castelló de la Plana serà Paloma Aparisi, coneguda amb el nom artístic de Colomet. La música urbana, el reggaeton i el pop electrònic caracteritzen un projecte que ha cristal·litzat en temes com “DxVida”, “Massa Benimaclet” i “Per tu”.

Com és habitual, la Fira també acollirà propostes arribades d’altres punts de l’Estat. És el cas de La Ludwig Band, formació de folk-pop d’Espolla (Alt Empordà) que en 2021 va rebre l’aclamació general amb el seu segon treball, La mateixa sort. Des de Barcelona, Vic Mirallas interpretarà la seua fusió de música urbana, pop, electrònica i jazz, mentre que b1n0 arribaran carregats amb sintetitzadors i samplers per a mostrar la seua experimentació sonora de base electrònica. El vigatà Ernest Crusats, antic líder del grup La Iaia, estrenarà el seu primer treball en solitari, La font gelada, on recorda referents com Toti Soler i Pau Riba, així com artistes internacionals com Sufjan Stevens o Adrianne Lenker (Big Thief).

Les confirmacions de bandes estatals es completen amb Chill Mafia, col·lectiu pamplonés de productors, cantants, discjòqueis, dissenyadors i grafiters que fusiona elements urbans i tradicionals amb una fórmula que alguns han batejat com “rural-trap”; Las Dianas, quintet que revisa els ritmes de pop de les últimes dècades amb ràbia i actitud com queda palés en el seu àlbum de debut Lo que te pide el cuerpo; i Muerdo, cantautor murcià que celebra 10 anys de trajectòria amb una gira mundial i un disc on reinterpreta les seues composicions més conegudes amb altres companys de professió.

Més de 40 artistes per a celebrar una dècada

Els noms esmentats anteriorment serveixen per a completar una programació artística que ja comptava amb més d’una trentena d’artistes. En aquesta línia, s’ha de destacar que la Fira Valenciana de la Música viurà les presentacions a la capital de la Plana Alta dels nous treballs d’importants bandes autòctones. Són els casos de Xavi Sarrià, qui posarà de llarg l’àlbum Causa; Smoking Souls, quartet que tocarà els temes del seu disc més recent, La cura; Cactus, amb les melodies ballables i els ritmes frescos del llarga durada Mode Avió; Novembre Elèctric, formació de pop melancòlic que enguany ha editat Memento; i Tito Pontet, grup que combina els ritmes llatins i jamaicans com demostra el seu últim EP Ai, mare.

També estrenarà nou treball a Castelló de la Plana el madrileny DePedro. El cantant i guitarrista farà sonar les melodies del disc Máquina de Piedad. Així mateix, Enric Montefusco portarà a les taules l’espectacle Viaje al centro de un idiota, mentre que la felanitxera Maria Hein entonarà les composicions senzilles i nostàlgiques del seu debut, Continent i contingut. En canvi, Habla de mí en presente farà ballar al públic amb el seu còctel de techno berlinés i rumba catalana. L’electrònica també està present en els temes dels bascos Merina Gris, formació que combina aspectes melòdics i agressius. Els nord-americans Low posaran la nota internacional a la Fira amb un directe on es conjugaran moments de calma i tempestes sonores.

Estrenes amb veus femenines

El Trovam també viurà diverses estrenes que tindran les veus femenines com a protagonistes. Així, la cantautora Clara Andrés presentarà els temes de Capfico, on s’endinsa en noves textures i lluminositats sonores. Per la seua banda, Elena Játiva mostrarà les composicions reflexives i emocionals del seu primer àlbum, La insoportable intensidad del ser. La castellonenca La Pepa també té nou treball, III, on l’amor, la lluita i la terra prenen el protagonisme. A més, Neus Ferri oferirà el repertori de Llar, on l’alcoiana ha fet un viatge introspectiu bressolada per arranjaments de pop-rock. En canvi, TWIN, nom artístic d’Ana López, proposa un viatge entre les llums i els clarobscurs a través de l’electrònica. I amb Xiomara Abello, els assistents s’endinsaran a l’Amèrica Llatina, lloc que va servir d’inspiració perquè la cantautora castellonenca componguera Flor de xicoia.

El públic que s’aprope als diversos escenaris de la Fira també gaudirà amb les notes de jazz, bossa nova i música llatinoamericana de la cantant i trompetista Alba Armengou. Entre les artistes femenines també cal destacar les actuacions de la castellanolleonesa Lucía Gonzalo, intèrpret que defineix el seu estil com “sentimentalisme”; MDMAR, jove de Marratxí (Mallorca) amb cançons d’estil pop-folk cantades amb calidesa i dolçor; Maruja Limón, formació que presentarà el seu tercer àlbum, Vidas, farcit d’històries de barri amb cadències flamenques, pop i llatines; i Verde Prato, projecte de la basca Ana Arsuaga que emfatitza el valor del cançoner popular i la veu.

Una mostra de la diversitat de la música valenciana

La pluralitat d’estils que conformen la programació de la Fira Valenciana de la Música es demostra amb la inclusió dels sons de pop electrònic i oníric de Capricornio Uno; el rock-garatge de Ghost Transmission; el rap del castellonenc Malparlat; els ritmes festius i carregats de bon rotllo de Niuss; el post-punk de Nueve Desconocidos; el rock alternatiu de Semana Santa; l’energia de Tenda; la sensibilitat del cantautor Tomàs de los Santos; i el jazz-fusió de Valmuz.

D’altra banda, el Trovam també inclou projectes que revaloren la música d’arrel valenciana. Enguany, el grup Carraixet celebrarà 5 dècades de trajectòria a la mateixa ciutat on va fer el seu debut en 1972. A més, posarà de llarg els temes del seu nou disc. També presentarà novetats el trio Marala, formació que ha investigat sobre la mort des de diverses vessants per a compondre l’àlbum Jota de morir. Finalment, els germans Jonatan i Christian Penalba recuperaran el repertori tradicional valencià format per albaes, cants d’estil i de batre, fandangos, granaïnes, malaguenyes, boleros i seguidilles.

A la Fira també es podrà veure l’electro-òpera Manifest antiromàntic, signada pels polifacètics Pau Berga i Joan Palomares. L’obra versa sobre l’amor i el sexe en el segle XXI al ritme de l’electrònica valenciana del grup Prozak Soup i compta amb una impactant posada en escena. Així mateix, hi haurà dos espectacles per al públic familiar: El rock & roll també és cosa de xiquets i de pares, on es repassa la història del gènere amb una banda encapçalada pel cantant i guitarrista Miguel Ángel Escorcia (Los Swinguers, Cat Club); i Flipa, títol de l’últim treball de Ramonets.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €