El rap atupa amb força al Festivern

Tocaven a les set de la vesprada, un horari en principi poc atractiu per atraure els centenars de persones que esperaven les actuacions de la nit. El dia era ja fosc i el fred feia una estona que acompanyava. Era, però, el moment d’Atupa. Al Festivern, si més no, els joves d’Atupa donaren el colp damunt la taula en el camí de la seua consolidació.

Tres Deu parla amb tots ells a un improvisat backstage, just després del seu concert al Festivern, sorpresos per l’èxit del seu primer disc, QuatribaRap (Mésdemil, 2012). Un disc que contribueix a consolidar el rap a València gràcies també a les col·laboracions d’ Arrap, Rapsodes o Panxo.

És la primera vegada que toqueu davant de tanta gent? En un primer moment els Atupa no saben què respondre. Dubten entre el dia de presentació del seu disc, el passat mes de novembre a Benimaclet, o feia uns moments a l’escenari del Festivern. “Sí, jo crec que sí, avui sobretot ha estat molt guapo”, afirma Robert sorprés. “Teníem por per si la gent no venia, però la resposta del públic ha estat brutal”. Els joves no troben les paraules per a definir la sensació que se’ls ha quedat després de l’actuació, on el públic espontàniament va pujar a l’escenari per acompanyar al grup en la seua última cançó.
Eren un dels pocs grups que rapejaven al Festivern, tot i que aquest estil està emergint amb força. “Ha eixit una fornada de grups molts interessants com ara Arrap, Barraques Sudsistema, Panxo, que prepara novetats per a 2013 i estem creant escena. És una escena on hi ha molt de bon rotllo i tots junts contribuim a tirar açò endavant.” Expliquen Adrià i Fran, ambdós cantants del grup. 

Durant el concert els companys d’Atzembla pujaren a l’escenari per interpretar La Llengua. Fran, cantant a Atupa, també forma part d’Atzembla com a guitarrista, i preguntat per si hi ha grans diferències de públic entre totes dues formacions, Fran explica que amb el nou disc d’Atzembla, El teu viatge, la distància entre el públic s’ha retallat. “Som dos grups que ens retroalimentem, hem crescut paral·lelament.” Atupa, però, s’alimenta de rap tal i com afirma Fer, el dj del grup; tot i que Robert matisa que ell mateix beu molt de les referències dels ’70 i ’80 (Queen, Michael Jackson).
 Atupa enceta el 2013 el proper divendres a Almussafes amb Tardor i Assekes
Els pocs graus al termòmetre obliguen a tancar l’entrevista, no sense explicar abans que seguiran en Creative Commons. Creuen que la cultura no ha de tindre cap tipus d’entrebanc per arribar a l’oïent i amb açò contribueixen a diversificar el mercat musical. Reconeixen que les xarxes socials els han ajudat molt per a la difusió del seu primer treball. Siga com siga, els Atupa comencen el 2013 amb un llarg camí que recórrer; el proper divendres tornen als escenaris amb Tardor i Assekes.   
Amparo Puerto.  Periodista a mitjans i gabinets. Col·laboradora a Tres Deu.
Twitter: @amparopuerto

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €